Zwembad lek, hoe kan ik dit herstellen?

 In waterlek

Een opzetzwembad met scheuren of gaten waardoor er water wegloopt, is meestal eenvoudig te repareren. Zeker wanneer het om relatief kleine openingen gaat, kunt u hiervoor een reparatiekit gebruiken. Het repareren van een tegelzwembad is echter wat moeilijker. De grootste uitdaging bij het herstellen van elk dit zwembad lek is meestal niet het repareren van het lek, maar uitzoeken waar het zich precies bevindt.

Wanneer u niet direct het lek vindt, zullen er honderden liters zwembadwater wegsijpelen. Dit veroorzaakt onder andere rottende plekken en beschadigingen bij uw inbouw zwembad.

Hoe kan ik het zwembad lek vinden?

U kunt op verschillende manieren een lek in het zwembad opsporen. Welke manier de betere is, hangt af van het soort zwembad. Een optische controle is natuurlijk de eerste methode die u inzet. Bij opblaasbare zwembaden en opzetzwembaden ziet u meestal wel waar het water wegloopt. Dit is echter bij bouwkundige zwembaden lastiger, maar kunnen natte vlekken op tegels rondom het zwembad indicatie van een lek zijn.

Waar kan ik het lek bij een betegeld zwembad vinden?

Bij een betegeld zwembad kan de lekkage op verschillende plekken zitten. De zwembadinstallatie en leidingen, de wanden of bodem van het zwembad of rondom accessoires die in het zwembad verwerkt zijn, zoals lampen of skimmers. Ook leidingen kunnen de oorzaak zijn van een lekkage. Het kan zijn dat deze beschadigd zijn of niet goed aangesloten, waardoor er minder water in het zwembad terecht komt. Lekkages komen vaak voor op de volgende plaatsen:

 • Verlichting in het zwembad
 • Waterzuigers (ofwel skimmers)
 • Trap
 • Filters en verwarmer van het zwembad
 • Leidingen van de zwembadpomp

Kunt u het lek niet met het blote oog detecteren, dan kunnen er verschillende methoden gebruikt worden om het lek op te sporen. Het gebruik van een kleurvloeistof kan vaak erg effectief zijn. Het water zal de vloeistof meenemen naar het lek en zodoende kunt u makkelijker zien waar zich het zwembad lek bevindt. Een meer geavanceerde methode, met name geschikt voor grotere zwembaden, is de leaktracking methode. Hierbij wordt een elektrisch veld over het water gelegd en via een scanner nagegaan waar het water wegvloeit.

Wat zijn de oorzaken van een lek?

Een zwembad zit vol met liters water. Deze zorgen heel de tijd voor een druk op minder sterke punten. Dit zal ervoor zorgen dat een klein scheurtje of barst al snel kan uitroeien tot een groot lek. Vaak komt een lekkage door:

 • Scherpe spullen die zorgen voor schade aan het materiaal
 • Het niet goed onderhouden van de bodem, wanden of onderdelen van het zwembad
 • Onderdelen die niet juist gemonteerd zijn of juist gebreken beginnen te vertonen
 • De aansluiting van de zwembadpomp of afvoer staat te erg onder druk door het water

Denkt u last te hebben van een van deze oorzaken? Neem dan spoedig contact op met ons.

Hoe kan het zwembad lek worden hersteld?

Het herstellen van een opblaasbaar zwembad of opzetzwembad kunt u doorgaans zelf doen met een reparatiekit. Deze bestaat uit zelfklevende stickers of folie waarmee u het zwembad lek kunt dichten. De stickers zijn zowel te gebruiken aan de binnenzijde van het zwembad als de buitenzijde. Dit kunt u gemakkelijk zelf herstellen.

Voor betegelde zwembaden hangt de aanpak echter af van de oorzaak van de lekkage. Ligt de oorzaak bijvoorbeeld bij de zwembadinstallatie, dan zal deze gerepareerd moeten worden. Hierbij kan het gaan om het repareren van de toevoer of het verwijderen van verstoppingen.

Ligt de oorzaak van het zwembad lek in het zwembad zelf, dan kan een de lekdetectie expert van OTL Nederland gebruik maken van een anti-lek vloeistof. Deze vloeistof wordt aan het zwembadwater toegevoegd en zal vervolgens naar het lek stromen. Daar bevestigt de vloeistof zichzelf en verhardt het zich uit. Dit proces duurt ongeveer 24 uur.

Ben ik verzekerd tegen een lekkage in mijn zwembad?

Wanneer u een zwembad heeft, is het belangrijk om te weten of uw zwembad onder de inboedel- of opstalverzekering valt. Vaak valt een verankerde en vaste zwembad constructie onder de opstalverzekering en een opblaaszwembad onder de inboedelverzekering. Heeft u deze verzekeringen? Dan is er een grote kans dat u verzekerd bent. Neem contact op met uw verzekeringsmaatschappij of bekijk uw polis om er zeker van te zijn. Want als het lek door eigen toedoen is ontstaan of door achterstallig onderhoud, dan moet u vaak zelf de kosten dekken.

8 tips om lekkages te kunnen voorkomen

Lekkages wilt u altijd voorkomen. Daarom hebben wij verschillende tips voor u opgesteld, zodat u lekkages voortaan kunt vermijden:

 1. Wilt u een inbouw zwembad laten plaatsen? Doe goed onderzoek naar een vakkundig bedrijf
 2. Controleer uw zwembad regelmatig op scheuren of barsten
 3. Bent u in de tuin aan het werk? Let dan goed op rondom uw zwembad.
 4. Let op met glas rondom uw zwembad. De scherven kunnen ernstige schade veroorzaken
 5. Zorg er altijd voor dat de omgeving goed schoon blijft
 6. Controleer regelmatig rond de zwembadverlichting en skimmers
 7. Bekijk de zwembadfilters, verwarmer en leidingen van de zwembadpomp
 8. Check of de bevestigingsplaatsen van de trap goed vastzitten
Aanbevolen berichten
Muur injecteren tegen optrekkend vocht