Zelf uw lekkende kraan oplossen in 5 simpele stappen!

 In warmtelek, waterlek

Weinig dingen zijn zo storend als een lekkende kraan. Het gedruppel van een kraan kan u helemaal gek maken. Maar dat niet alleen, het is ook zonde van het water wat onnodig door de goot gaat. Nou is het een optie om het water op te vangen en te gebruiken voor de planten of in de keuken. Maar het repareren van een lekkende kraan kunt u ook makkelijk zelf doen. Hoe, dat leest u hier in dit blog. In 5 stappen vertellen wij u hoe u een lekkende kraan repareert.

Voorbereidingen voor oplossen van een lekkende kraan

Een goede voorbereiding is het halve werk. Om een fontein in de badkamer te voorkomen is het handig om vooraf de watertoevoer af te sluiten. Dit is makkelijk te doen door de hoofdkraan van de waterleiding dicht te draaien. Door daarna de kranen die hoger liggen dan de kraan waaraan de werkzaamheden plaatsvinden open te draaien loopt al het water uit de leidingen. Zo voorkomt u natte voeten.

Stap 1: Draai de kraanknop los

Iedere kraan heeft een knop, in sommige gevallen zit deze dop vast met een schroef. Als dit het geval is zit er onder het gekleurde dopje een schroef die je makkelijk kunt los draaien. Door de knop los te maken kom je bij de binnenkant van de kraan waar het lek verholpen kan worden.

Stap 2: Controleer het leertje van de kraan

In het kraanhuis zit een leertje, door de sierhuls los te draaien is het makkelijk om bij dit leertje te komen. Om de sierhuls niet te beschadigen is het verstandig om een doekje in de bek van de tang te doen. Dan draait u met de tang de huls los en schroeft u het binnenwerk uit de kraan, controleer vervolgens of het leertje in het huis nog heel is. Vaak is dat niet het geval en dat leidt tot de irritante lekkende kraan.

Stap 3: Maak het leertje los

Het kraanleertje zit vast met een schroef of moertje. Door dit los te draaien komt het leertje los en is het mogelijk om het leertje te verwijderen en eventueel te vervangen wanneer deze versleten is.

Stap 4: Verwijder kalkaanslag

Kalk is een harde substantie die vast kan komen te zitten op de kraan en onderdelen van de kraan. Kalkaanslag komt door water, afhankelijk van de hardheid van het water is de kans op kalkaanslag groter. Hoe harder het water hoe meer kalk deze bevat en hoe eerder de aanslag vormt. Een zachter onderdeel zoals een rubberen leertje kunnen door de aanslag beschadigd raken. Het is daarom zaak dat de kalkaanslag in de kraan verwijderd wordt. Dit is te doen met een speciaal middel tegen kalkaanslag, maar met azijn komt u ook een heel eind. Een paar uur in de azijn doet wonderen voor de kraan. Ook is het gebruik van azijn minder schadelijk voor het milieu, het duurt alleen even wat langer.

Stap 5: Plaats een nieuw leertje

Als alles weer schoon en in orde is kan het kraanleertje worden vervangen. Er zijn verschillende maten leertjes en daarom is het handig om van te voren meerdere maten in huis te halen. Het is vervelend als u halverwege de klus tot de conclusie komt dat het leertje niet in de kraan past. Zet dan alles weer in elkaar en het probleem is verholpen.

U ziet dat het helemaal niet zo lastig is om het probleem van een lekkende kraan zelf te verhelpen. Het is niet alleen een manier om te besparen op de kosten van een loodgieter maar ook leuk en leerzaam om te doen. Klussen in huis wordt dan een stukje laagdrempeliger! Mocht het ondanks deze tips toch niet gelukt zijn om de lekkende kraan te repareren, kunt u altijd de hulp inschakelen van onze loodgieters!

Recente berichten
lekkagesLekkage dak