Uw lekkende kraan repareren? Zo kunt u dit oplossen!

 In warmtelek, waterlek

Een lekkende kraan is bijzonder vervelend! Niet alleen stoort u zich aan het tikkende geluid van de druppels die voortdurend uit de kraan komen. Ook kan een lekkende kraan voor vochtschade zorgen. Denk bijvoorbeeld aan het vocht wat in het keukenkastje onder de kraan druppelt. Er zijn verschillende oorzaken van een lekkende kraan aan te wijzen. Denk aan een verkeerd aangesloten kraan, een verkeerd aangesloten leiding onder de kraan, een rubberen ringetje in de kraan die geknapt is, enzovoorts. Spoor de oorzaak van de lekkende kraan op om deze zelf te kunnen verhelpen. Op deze pagina leest u hier meer.

Hoe repareer ik een lekkende kraan?

Het repareren van een lekkende kraan begint met het vaststellen van de oorzaak van de lekkage. Kijk bijvoorbeeld goed waar het water uit de kraan lekt. Op het moment dat dit aan de bovenzijde van de kraan is, dan sluit de kraan mogelijk niet meer goed of is het zeefje van de kraan kapot. Als de kraan rond de aansluiting met het aanrechtblad lekt, dan kan er sprake zijn van een kapotte rubberen ring of bijvoorbeeld een verkeerde manier van aansluiten. Datzelfde geldt voor een lekkage rond de sifon onder de kraan. Als leidingen niet goed worden aangesloten ontstaat er speling tussen elementen. Via de speling kan er vocht uit de kraan of andere onderdelen sijpelen.

Welke stappen zijn er nodig om een lekkende kraan op te lossen?

Is het u gelukt om de oorzaak van de lekkende kraan vast te stellen? In dat geval is het zaak om aan de slag te gaan met het oplossen hiervan. Er zijn een aantal stappen die doorlopen kunnen worden om de lekkage te verhelpen. Onderstaand vindt u deze stappen kort toegelicht.

Stap 1: hoofdkraan afsluiten lekkage in huis

Zorg dat de hoofdkraan afgesloten is als u aan de slag gaat met het verhelpen van de lekkage. Laat de kraan nog enige tijd open, zodat het water uit de leidingen kan lopen.

Stap 2: haal de kraan los

Nu is het zaak om de kraan los te halen, zodat de verschillende onderdelen nagelopen kunnen worden. Is er sprake van een kapot rubberen ringetje? Vervang deze in dat geval. Vindt u geen kapotte rubberen ring? In dat geval zat de kraan mogelijk verkeerd aangesloten.

Stap 3: sluit de kraan opnieuw aan

Na het eventueel vervangen van de rubberen ringen in de kraan, kunt u deze opnieuw aansluiten. Zorg dat onderdelen recht op elkaar aangesloten worden om speling tussen onderdelen te voorkomen.

Repareren van een lekkende keramische kraan

Bij een lekkende keramische kraan, bijvoorbeeld rond de cv-ketel in uw woning, is het verstandig deze kraan volledig te vervangen. Voordat u de kraan vervangt kunt u uitzoeken of er sprake is van een defecte rubberen ring. Vaak bestaan deze keramische kranen uit verschillende onderdelen, wat het erg lastig maakt om de bron van de lekkage te achterhalen. U zou kunnen overwegen een loodgieter naar de lekkende keramische kraan te laten kijken. Zo kan de loodgieter mogelijk een vervanging voorkomen. Let bij het aansluiten van een nieuwe keramische kraan op de leidingen goed op eventuele speling tussen onderdelen.

Zelf het kraanleer vervangen

Reeds werd meermaals genoemd dat de rubberen ring in de kraan kapot kan zijn gegaan. Deze rubberen ring noemen we ook wel een kraanleer. Het vervangen van de kraanleer is relatief eenvoudig. Volg de reeds opgesomde stappen en haal het bestaande kraanleer voorzichtig los van de kraan. Bekijk vervolgens welk formaat kraanleer u nodig heeft om een nieuwe lekkage te kunnen voorkomen. Schuif het kraanleer over het uiteinde van de kraan en sluit deze vervolgens opnieuw aan op de leidingen. Een kraanleer is een kwetsbaar onderdeel. Ga om deze reden voorzichtig te werk bij het omhoog schuiven van het nieuwe kraanleer.

Lekt de leiding van de kraan?

Het kan ook zijn dat er een lekkage zit in de leiding van de kraan. In dat geval kunt u niet altijd zien waar het lek zich bevindt. U kunt zelf gaan hakken en breken, alleen dat geeft veel rommel en zal waarschijnlijk duur uitpakken. U doet er dan goed aan om een lekdetectiebedrijf in te schakelen. Deze kan de precieze locatie achterhalen en een rapport voor u opstellen. U kunt met dit rapport een vakman inschakelen om het probleem op te lossen.

Ons advies voor een lekkende kraan

Het oplossen van een lekkende kraan is vaak niet eenvoudig, daarom raden wij u om deze reden aan een specialist in te schakelen voor het verhelpen van de lekkage. Wacht hier niet te lang mee, daar een lekkage voor een nare vochtschade aan uw woning zou kunnen zorgen. Denk bijvoorbeeld aan houtrot in het houten keukenkastje onder de gootsteen.

 

Recente berichten
Lekkage plafond drogenLekkage huurwoning