Wat kunt u doen bij een lekkage in het dak?

 In waterlek

Hoe bemerkt u een lek in het dak? Het kan zijn dat uw oog op schimmel of vochtplekken valt. Het hoeft niet altijd een direct lek te zijn, maar het zou wel kunnen. In ieder geval is het belangrijk te achterhalen waar de plekken door zijn ontstaan. Met name plekken op het plafond kunnen een duidelijk eerste teken van lekkage zijn. Nog duidelijker is het wanneer er water langs de muur naar beneden sijpelt, dit heeft allerlei nare gevolgen voor verf en behang. Soms ontstaan dit soort plekken op plaatsen waar u niet vaak komt, zoals een schuur of een zolder. Water kan ongemerkt een uitweg gaan zoeken tussen uw spullen. Erg vervelend! In dit artikel staat meer informatie over de oorzaken van een lekkage in het dak en de mogelijke oplossingen.

Op zoek naar de oorzaak van een lekkage in het dak

Een dak lekkage kan ogenschijnlijk spontaan ontstaan. Maar vaak is er al een periode aan vooraf gegaan. Het probleem ontstaat niet zomaar. Meestal valt het pas op wanneer de weersomstandigheden slechter worden. De meeste mensen zullen eerst op zoek gaan naar de oorzaak, al is dat niet altijd meteen duidelijk. Oorzaken kunnen zeer divers zijn. Heeft u uw dakgoten goed onderhouden, of ligt het vol met blad? Dit kan namelijk echt voor problemen zorgen. Evengoed kan de oorzaak aan een gat in het dakleer, een leiding of een verstopte afvoer liggen. Is het een grote lekkage, dan adviseren we toch echt professionele hulp.

De vorm van het dak kan een verklaring voor de lekkage gevenlekkage dak

Een professional houdt rekening met de vorm van het dak. Is het plat of loopt het schuin? De vorm kan vaak van te voren al een verklaring geven. Even op een trap staan bij een plat dak, geeft al een eerste indruk. Misschien ligt er een laag water op het dak, doordat het niet kan wegstromen? Dan gaat het water een andere uitweg zoeken en is de lekkage geboren. De huiseigenaar zou er echt voor moeten waken, dat het regenwater goed wordt afgevoerd om problemen te voorkomen. Blad weghalen in de goten is daarom echt een must.

Het dak materiaal kan voor verschillende problemen zorgen

Ook het materiaal waar het dak van is gemaakt kan problemen geven. De professional zal checken of de dakplaten goed aansluiten en of er geen scheuren in het geheel zitten. Ook bomen in de directe omgeving kunnen in het dak gaan groeien en zouden problemen aan de panelen c.q. dakpannen kunnen veroorzaken. Het daklood zal ook moeten worden nagekeken. U vindt dit bij de bevestigingspunten van dakkapellen en schoorstenen. Wanneer het niet goed aansluit kan daar een opening ontstaan. Tegenwoordig zijn zonnepanelen een hot item, tijdens het bevestigen zou er beschadiging kunnen optreden, ook dat is iets om te checken.

De oplossingen voor een lekkage onder het dak

Natuurlijk kunt u pas naar een goede oplossing toewerken wanneer het probleem duidelijk in kaart is gebracht. Hiervoor kunt u een lekdetectie specialist inschakelen. Want soms kan de lekkage lastig opgespoord worden. Er moet in dat geval even goed aandacht aan geschonken worden. Nadat de lekkage is opgespoord moet deze natuurlijk gedicht worden en de eventuele schade hersteld worden. Er kan schade aan het dak, isolatie, plafond of muren zijn. Dakpannen kunnen worden vervangen indien noodzakelijk. Het daklood kan opnieuw worden aangebracht, wanneer daar het probleem zit. Wanneer er een gaatje in het dakleer zit, kan dit veelal worden gedicht met vloeibare materialen. Verstoppingen zijn meestal te verhelpen door het verwijderen van vuil en door het even goed door te spoelen. Goed vooronderzoek is het halve werk om een goede, passende oplossing te vinden.

Een dak of plafond renovatie uit laten voeren Lekkage muur

Wanneer er sprake is van een oud huis, kan het zijn dat het dak of plafond gewoon te oud is om nog te repareren. Het dak of plafond zal dan moeten worden vervangen. Uiteraard valt te bezien of dit om een klein gedeelte dient te gaan of dat het complete dak gerenoveerd moet worden.

Is uw isolatielaag beschadigd of heeft u geen isolatie?

Zeker wanneer u in een oud huis woont, is er naar alle waarschijnlijkheid nooit isolatie aangebracht. Wanneer u er toe overgaat om zaken op het dak te vervangen, is het wellicht een goed idee eens naar de prijs van een goede dakisolatie te informeren. U kunt deze kosten afzetten tegen uw energieverlies middels stoken. De kans is groot dat u flink kunt besparen op uw stookkosten, daar de warmte daar blijft waar u het wilt hebben. Namelijk, in huis! Het mag misschien even een investering zijn, maar terugverdienen doet u het zeker. Gewoon even een offerte opvragen!

De gevolgen van een lekkage in het dak

Lekkage kan allerlei nare gevolgen voor u en uw omgeving hebben. Veel vocht in huis is niet erg goed voor uw gezondheid. Het kan allerlei klachten veroorzaken, zoals onder andere ademhalingsmoeilijkheden. Meubels en kostbare zaken kunnen worden aangetast door het vocht. Dakconstructies, balken, vloeren zijn veelal gemaakt van hout en dus zeer vatbaar om te gaan rotten wanneer het in contact komt te staan met water. Niet zelden zijn parketvloeren door wateroverlast bol gaan staan. Water maakt meer kapot dan je lief is! Dus beter voorkomen dan genezen.

De kosten om een lekkage in het dak op te sporen en te verhelpen

Wanneer u zich zorgen maakt over de eventuele kosten, vraag dan van te voren een offerte aan. Zeker wanneer de lekkage nog niet zo heel ernstig is, kunt u best even de tijd nemen. Ook is het verstandig om uw verzekeringspolis even goed na te kijken. Wellicht dekken zij bepaalde schades. De moeite waard om dit te controleren! Houdt u er wel rekening mee dat zij alleen de eventuele schade zullen uitbetalen. De kosten kunnen natuurlijk verschillen per situatie. Dit kan pas bepaald worden als onze lekdetectie specialisten bij u langs zijn geweest om de lekkage op te sporen.

Aanbevolen Berichten
lekkende kraanriool lucht in huis