Voorkom warmteverlies in uw woning, lees hier enkele tips

 In warmtelek

In de wintermaanden verwarmt u uw woning met behulp van de cv-ketel. Dit apparaat verwarmt het water in de verwarmingsinstallatie, waardoor een aangename temperatuur ontstaat. Zodra de gewenste temperatuur bereikt is, slaat de ketel uit. De warmte blijft echter niet in iedere woning even goed hangen. Is uw woning niet goed geïsoleerd? Dan ontsnapt de warme lucht snel weer. Uw cv-ketel maakt in dat geval overuren. Het apparaat blijft namelijk draaien en dat kost veel energie. Daarom is het zaak om warmteverlies uw woning te voorkomen. In onderstaande tekst leest u enkele tips om dit te realiseren.

Tip 1: Zorg dat ramen en deuren gesloten blijven


Dit lijkt misschien een open deur, maar toch staat er regelmatig een raam of deur open wanneer de verwarming brandt. Wanneer u de woning efficiënt wilt verwarmen, is dit natuurlijk niet verstandig. De warme lucht kan immers makkelijk ontsnappen via een openstaand raam of een openstaande deur. Zorg er dus voor dat ramen en deuren gesloten zijn wanneer u warmteverlies in uw woning wil voorkomen.

Zit alles dicht? Dan wil dit natuurlijk nog niet zeggen dat er geen warmte verloren gaat via uw ramen en deuren. Er kunnen namelijk ook kieren en spleten naast of onder een raam of deur zitten. Op deze manier kan er alsnog warme lucht ontsnappen. Wilt u warmteverlies voorkomen? Zorg er dan voor dat u deze kieren en spleten dicht. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van een tochtstrip. U kunt de kier of spleet echter ook opvullen met kit of pur. Kunt u het niet meer voorkomen? Dan kan een lekdetectie specialist opsporen waar de tocht vandaan komt.

Tip 2: Isoleer uw woning goed


Er is vaak sprake van warmteverlies in een woning wanneer deze niet goed geïsoleerd is. Zoals u ongetwijfeld weet, stijgt warme lucht op. Indien er geen dakisolatie aanwezig is, blijft de warmte niet lang in uw woning hangen. De cv-ketel blijft zodoende maar draaien en draaien om de woning op temperatuur te houden.

Is er wel dakisolatie aanwezig? Denk dan niet dat er geen warmteverlies plaatsvindt. Warmte kan namelijk ook door de muren dringen wanneer deze niet goed geïsoleerd zijn. En wat te denken van uw ramen? Indien er enkel glas aanwezig is, ontsnapt de warme lucht ook snel naar buiten. Isoleer uw woning dus goed om de hoeveelheid warmteverlies te beperken.

Er zijn verschillende soorten isolaties. Als u weet waar het warmteverlies vandaan komt kunt u verder aan de slag met de volgende tips.

  1. Dakisolatie: warmteverlies komt vaak door het dak omdat warmte omhoog stijgt. Daardoor is het belangrijk dat uw dak goed geïsoleerd is.
  2. Raam- en deurisolatie: warmteverlies kan onder andere ontstaan door enkel glas of tocht langs de kozijnen. Door dubbelglas en tochtstrippen te plaatsen zal dit al een verbetering zijn.
  3. Vloerisolatie: uw vloer beter isoleren is helemaal niet zo moeilijk. Dit kunt u namelijk al doen doormiddel van een tapijt neer te leggen.
  4. Radiatorisolatie: radiatoren geven warmte in verschillende richtingen, als u radiatorfolie aanbrengt op de muur komt de warmte uw kamer in.

Tip 3: Pak warmtelekken aan


Ook in een geïsoleerde woning kan warme lucht nog ontsnappen. Dit gebeurt vaak via zogeheten warmtelekken. We spreken van zo’n lek wanneer er bijvoorbeeld een stukje isolatie ontbreekt, bijvoorbeeld in de hoek van het dak. Om warmteverlies te voorkomen, moet u deze lekken aanpakken. Heeft u geen idee waar ze zitten? Spoor ze dan op met behulp van lekdetectie. Bij deze techniek wordt speciale apparatuur gebruikt om water- en warmtelekken op te sporen. Zodoende weet u precies wat u moet doen om warmteverlies in uw woning te beperken.

Tip 4: Schakel een lekdetectie specialist in

Heeft u de tips uitgeprobeerd en blijft er warmte verloren gaan? Dan kan het zijn dat de lekkage op een plek zit die niet met het blote oog te zien is. In dat geval doet u er goed aan om een lekdetectie specialist van OTL Nederland in te schakelen. Door onze geavanceerde technieken kunnen wij snel en precies de locatie van de lekkage opsporen. Dit alles zonder hak- en breekwerk.

Aanbevolen berichten
Tocht voordeur