Wat te doen bij vocht in uw muur?

 In waterlek

Een woning wordt in Nederland blootgesteld aan wisselende weersomstandigheden. De muren van uw huis krijgen bijvoorbeeld veel water(vocht) te verwerken. Nu zijn de meeste muren hier tegen bestand. Is uw muur beschadigd en is er een opening zichtbaar? Dan kan het zijn dat er water in de opening terechtkomt. Een muur is hier niet op berekend. Herstelt u de muur niet tijdig? Dan kan er na verloop van tijd behoorlijk wat vocht in de muur zitten. Dit is niet wenselijk, want vocht kan een aantal problemen met zich meebrengen. Zit er reeds vocht in uw muur? Dan wilt u dit er natuurlijk zo snel mogelijk uit krijgen. Dit is echter makkelijker gezegd dan gedaan. U weet natuurlijk niet goed wat u nu moet doen. Om u een handje te helpen, vertellen wij u hieronder aan de hand van een aantal oplossingen hoe u vocht uit uw muur krijgt. 

Hoe herkent u vocht in de muur?

Voordat u aan de slag gaat, moet u natuurlijk eerst zeker weten dat er vocht in de muur zit. Veel mensen hebben echter geen idee hoe zij dit ontdekken. In sommige gevallen is dit echter een fluitje van een cent. Zijn er grote plekken zichtbaar op uw muur en voelen deze vochtig aan? Dan is de kans groot dat er vocht in de muur zit. Dit zorgt er namelijk voor dat er vochtplekken ontstaan. Vocht in de muur wordt echter niet altijd even duidelijk zichtbaar. Zo hoeft er bijvoorbeeld geen vochtplek te ontstaan. U kunt vocht in de muur ook herkennen aan loslatende verf of pleisterwerk. Is ook dit niet het geval? Kijk dan of er schimmels op uw muur zitten. Deze zijn vaak groen of zwart van kleur.  Schimmels vestigen zich namelijk ook vaak op een muur waar vocht in zit.

Oorzaken vocht in de muur

Ziet u meerdere vochtplekken op uw muur of heeft u vochtplekken ontdekt? Dan zit er zeer waarschijnlijk vocht in de muur. Nu bent u ongetwijfeld benieuwd hoe het vocht in de muur terecht is gekomen. Hier is echter niet altijd een eenduidige oorzaak voor te geven. Er zijn namelijk verschillende oorzaken waardoor vocht in de muur kan komen. De oorzaken die het vaakst voorkomen lichten we hier kort toe.

Optrekkend vocht

Lekkage muur

Veel vochtproblemen worden veroorzaakt door optrekkend vocht uit de grond. Dit is met name in oude huizen het geval. Hoe dit komt? Omdat er bij de bouw van deze huizen nog geen waterkering werd aangelegd op het grondniveau. Dit betekent dat de muren van oude huizen vaker en sneller blootgesteld worden aan vocht. Doordat de waterkering ontbreekt, zijn de muren bovendien in staat om het water te absorberen. De kans op vocht in de muur is bij oude huizen dus een stuk groter.

Condensatievocht

Muren in keukens en badkamers bevatten geregeld vocht. In dit geval is er vaak sprake van condensatievocht, dat ontstaat bij bijvoorbeeld koken of douchen. Ontbreekt het aan goede ventilatie in de betreffende ruimte? Dan is de kans groot dat het vocht in de muren trekt. Ook in slaapkamers ontstaan vaak problemen door condensatievocht. Bij het uitademen van lucht komt namelijk ook vocht vrij.

Doorslaand vocht in muren

Komt er vocht via de buitenmuur naar binnen? Dan spreken we van doorslaand vocht. Dit gebeurt wanneer een gevel beschadigd is en langdurig blootgesteld wordt aan bijvoorbeeld regen of andere neerslag. Het vocht kan zo in de muur terecht komen. Dit begint bij de buitenmuur en trekt vervolgens naar de binnenmuur. Het trekt dus van de ene naar de andere muur. Vandaar dat we spreken van doorslaand vocht.

Koudebruggen

Vocht in de muur kan ook veroorzaakt worden door zogeheten koudebruggen. Dit zijn in feite plekken in uw woning waar de isolatie niet optimaal is. Er kan bijvoorbeeld isolatie ontbreken, maar er kan ook een gat in de isolatie zitten. Indien dit het geval is, wordt uw woning ook niet beschermd tegen vocht. Vocht kan immers makkelijker doordringen tot een muur wanneer er geen isolatie aanwezig is. Koudebruggen zijn dus ook regelmatig de oorzaak voor vocht in de muur.

Vochtige muren door lekkage

Het leidingwerk is tegenwoordig allemaal netjes weggewerkt in vloeren en muren. Hierdoor is er niets meer van te zien. Bijkomend voordeel is dat leidingen zo goed beschermd worden. Dit betekent echter niet dat er helemaal geen lekkage kan ontstaan. Ook leidingwerk in uw muur of vloer kan namelijk gaan lekken. Is dit inderdaad het geval? Dan is vocht in de muur hiervan een logisch gevolg. De binnenmuur van uw woning wordt zodoende immers blootgesteld aan water. Het water wordt geabsorbeerd door de stenen, waardoor er sprake is van een vochtige muur.

Oplossingen voor vocht in de muur

Zit er vocht in uw muur? Dan is dit geen pretje. Allereerst is het natuurlijk geen fraai gezicht wanneer er allerlei gekleurde vochtplekken op uw muren ontstaan. Wist u overigens dat vocht in de muur zelfs slecht kan zijn voor uw gezondheid? Dit is het geval wanneer er schimmels ontstaan op een vochtige muur. U kunt de sporen die de schimmels loslaten namelijk inademen, waardoor u ziek kunt worden. Hierdoor loopt u het risico een allergie of astma op te lopen. Reden genoeg dus om vocht in de muur zo snel mogelijk te lijf te gaan. U weet inmiddels wat de oorzaken zijn, maar nog niet hoe u vochtige muren moet bestrijden. Daarom gaan we daar ook direct even op in!

Oplossing voor optrekkend vocht

Is optrekkend vocht vanuit de grond de reden dat er vocht in de muur zit? Dan zijn er verschillende manieren om dit probleem te lijf te gaan. De meeste mensen kiezen ervoor om hun muur te injecteren met een vochtwerend product. Dit is echter wel een lastige methode om zelf uit te voeren. Daarom wordt dit vaak door een specialist gedaan. Een andere mogelijkheid is het onderkappen van uw muren. Deze methode is echter nog bewerkelijker. Er moet namelijk een kunststof vochtkering onder uw muren aangebracht worden. Hierdoor kan veel schade ontstaan en daarbij komt dat het een tijdrovende en dure klus is.

Oplossing voor condensatievocht

Indien u last heeft van condensatievocht, kunt u dit betrekkelijk eenvoudig zelf te lijf gaan. Er is dan namelijk een tekort aan verse lucht. Daarom is het zaak uw woning goed te ventileren. Zet ramen en deuren eens tegen elkaar open, zodat het goed door kan waaien. U kunt echter ook een mechanisch ventilatiesysteem plaatsen. Dit systeem zorgt ervoor dat vochtige lucht in een ruimte direct wordt afgevoerd, zodat er niet langer sprake is van condensatievocht in de muur.

Oplossing doorslaathermografische camerand vocht in muren

Is uw gevel beschadigd en zit er daardoor vocht in de muur? Dan is het zaak uw gevel zo snel mogelijk te herstellen. De schade als gevolg van vocht blijft op deze manier namelijk beperkt. Is uw gevel niet beschadigd? Dan kunt u de gevel laten impregneren met een speciale vloeistof. Deze vloeistof vult kleine openingen in de buitenmuur. Hierdoor ontstaat als het ware een extra jasje, waardoor de kans op doorslaand vocht in de muur een stuk kleiner wordt!

Oplossing koudebruggen

Worden vochtproblemen veroorzaakt door koudebruggen? Dan is het zaak om deze problemen te lijf te gaan. Ga allereerst op zoek naar ‘lekken’ in uw woning. Dit kunt u zelf doen, maar het is makkelijker om dit met lekdetectie te doen. Op deze manier wordt snel duidelijk waar u uw woning beter kunt isoleren. Pakt u het probleem direct aan? Dan wordt het voor vocht een stuk lastiger om vat te krijgen op uw muur.

Oplossing vochtige muren door lekkage

Uit ervaring weten wij dat een lekkage vaak de oorzaak is voor vocht in de muur. Logisch natuurlijk, want de muur wordt letterlijk blootgesteld aan water. Om de problemen beperkt te houden, moet u een lekkage zo snel mogelijk verhelpen. Doe dit niet zelf, maar laat dit over aan een professional. Ook in dit geval kan hij namelijk lekdetectie uitvoeren. De bron van het lek in uw muur wordt zodoende tot op de millimeter nauwkeurig bepaald. Zodoende hoeft u slechts een klein deel open te breken om het lek te dichten. Vocht in de muur is op deze manier dus snel verleden tijd!

Aanbevolen Berichten
riool lucht in huisLekkage plafond drogen