Lekken opsporen met traceergas techniek

Voor het detecteren van lekkages, kunnen wij verschillende technieken toepassen. De traceergas techniek is hier een van. Heeft u het vermoeden dat er sprake is van een kleine lekkage? Dan is de traceergas techniek een uitstekende methode om deze op te sporen.

 • Snel en efficiënt
 • Hak- en breekwerk vaak niet nodig
 • Verzekering vergoedt lekdetectie in veel gevallen

Traceergas techniek

Lekkages kunnen voor behoorlijk wat overlast en schade zorgen. Wanneer er namelijk sprake is van flinke wateroverlast en de lekkage dus fors is, zal het meestal weinig moeite kosten uit te vinden waar de lekkage zich precies bevindt. Grote lekkages kunnen voor veel overlast en schade zorgen. Dat geldt echter ook zeker voor kleinere lekkages. Het duurt dan vaak langer voordat het effect van de lekkage zichtbaar is. De schade kan echter net zo groot zijn en soms zelfs veel groter. Heeft u het vermoeden dat er sprake is van een kleine lekkage? Dan is de traceergas techniek een uitstekende methode om deze op te sporen. Bij deze techniek wordt de leiding namelijk gevuld met een mengsel van waterstofgas en stikstofgas. Via een sensor kan men vervolgens vaststellen waar de lekkage zich precies bevindt.

Wanneer wordt de traceergas techniek vooral gebruikt? Traceergas techniek

Lekdetectiespecialisten gebruiken de traceergas methode in verschillende industrieën, om leidingen te controleren op lekkages. Door de specifieke werking van de techniek zullen de kleinste lekkages worden ontdekt. Zo kunnen reparaties tijdig worden uitgevoerd. In particuliere huizen zullen we de methode echter vooral gebruikt wanneer men vermoedt dat zich ergens een lek bevindt. De traceergas techniek is namelijk een ideale methode voor het opsporen van lekkages in:

 • Verwarmingsbuizen en installaties
 • Waterleidingen
 • Rioleringen
 • Vloerverwarming

Hoe werkt de traceergas methode precies?

De werkwijze van de traceergas methode:

 1. Wanneer onze lekdetectiespecialisten deze methode zullen gebruiken, dienen we eerst alle leidingen te legen.
 2. Water wordt dus eerst uit de leidingen gepompt, zodat deze daarna gevuld kan wordt met gas. Wanneer de leidingen geheel leeg zijn, wordt vervolgens onder hoge druk het traceergas in de leidingen geperst. 
 3. Het gas bestaat onder andere uit waterstofgas dat zeer vluchtig is. Waterstofgas weet zich namelijk een weg te vinden door de kleinste gaten en kieren. De omgeving van de leidingen wordt vervolgens geobserveerd door een sensor die het traceergas oppikt.
 4. Hierdoor weet men precies waar zich het lek bevindt.

De traceergas techniek werkt dus op een vergelijkbare manier als het controleren van uw fietsband met water en lucht. Alleen wordt bij deze methode het gas dat door de lekkage ontsnapt, opgepikt door de sensor.

Werkgebied

U kunt ons overal in Nederland inschakelen voor het uitvoeren van lekdetecties.

Wij werken onder andere in:

Wij komen zo snel mogelijk bij u langs!

Neem direct contact op: