Tocht in huis? In dit stappenplan staat de oplossing!

 In techniek

Op koude dagen draait u de thermostaat in huis vaak lekker hoog op. Hierdoor ontstaat er een aangename temperatuur. Tocht in huis kan er echter voor zorgen dat u het alsnog koud heeft. U voelt in dat geval een stroom van koude lucht langs uw lichaam trekken. Dit is niet alleen nadelig voor uzelf, maar ook voor uw energierekening. Indien er tocht in huis kan komen, kan er namelijk ook warmte ontsnappen. Indien er warmte ontsnapt, blijft uw cv-ketel constant werken om een ruimte warm te houden. Reden genoeg dus om in actie te komen. Met het onderstaande stappenplan vertellen wij u wat u moet doen bij tocht in huis!

Stap 1: Oorzaak van tocht

Er zijn verschillende oorzaken waardoor u te maken kunt krijgen met tocht in huis. De meeste Nederlanders denken dat er een deur of raam geopend is wanneer zij tocht voelen. Dit kan inderdaad. Controleer daarom altijd eerst of ramen en deuren gesloten zijn. Is dit niet het geval? Sluit ze dan. Blijft u alsnog last houden van tocht in huis? Dan kan het zijn dat er kieren en gaten in de vloer of in muren zitten. Deze kieren en gaten zorgen ervoor dat koude lucht door kan dringen tot in uw woning. Dit kan ervoor zorgen dat er een koude luchtstroom ontstaat.

Stap 2: Het opsporen/herkennen van tocht in huis

Zitten alle ramen en deuren in huis dicht? Dan komt de tocht ergens anders vandaan. Om de oorzaak te achterhalen, kunt u zelf op zoek gaan. Kijk eerst of de koude lucht niet in huis komt via kieren onder deuren of naast ramen. Zeker bij oude woningen is dit vaak de oorzaak van tocht in huis. Er kunnen namelijk scheuren in de buitenmuur ontstaan, waardoor koude lucht naar binnen kan. Inspecteer ook vooral de kruipruimte. Hier kunnen na verloop van tijd namelijk ook kieren of scheuren ontstaan. De koude lucht kan zodoende via de vloer doordringen tot bijvoorbeeld uw woonkamer.

Stap 3: De verschillende oplossingen die u zelf kan doen

Indien er flinke kieren onder uw deuren zitten, kan dit de oorzaak zijn van tocht in huis. U kunt er in dat geval voor kiezen om alle deuren te vervangen. Dit is echter een duur grapje. Deuren zijn nou eenmaal niet bepaald goedkoop. Er is echter ook een goedkopere oplossing. Zo kunt u bijvoorbeeld een tochtstrip kopen. Deze kunt u aan de onderkant van uw deur bevestigen. Het voordeel van zo’n strip is dat deze koude lucht buiten een ruimte houdt. Zit er een flinke kier onder een buitendeur? Dan doet u er goed aan naar een permanente oplossing te zoeken. Indien er een kier of scheur in de kruipruimte zit, raden we u aan deze op te vullen. Dit kan met purschuim, maar bijvoorbeeld ook met een oude doek.

Stap 4: De verschillende oplossingen die u kan laten doen

Het opsporen van de oorzaak van tocht in huis is lang niet altijd even makkelijk. Lukt het u ook niet om kieren of gaten te vinden? Geen paniek, want u kunt ook een professional inschakelen. OTL Nederland is namelijk gespecialiseerd in lekdetectie. Dit werkt niet alleen bij lekkages van leidingen, maar ook bij warmtelekken. Met behulp van speciale apparatuur spoort hij de bron van het warmtelek binnen de kortste keren op. Uiteraard geeft hij u ook tips om het probleem te verhelpen. Schakelt u een professional in voor lekdetectie? Dan bent u binnen de kortste keren verlost van tocht in huis!

Aanbevolen berichten
Buitenmuur impregneren tegen vocht