Tips voor het opsporen van een waterlekkage!

 In warmtelek, waterlek

Een waterlekkage opsporen is niet altijd even makkelijk. Het is al vervelend genoeg dat u erachter bent gekomen dat u een lekkage in huis heeft. Meestal is het zo dat een lekkage pas zichtbaar wordt op het moment dat de lekkage al even speelt. Wanneer een waterleiding scheurt of breekt, begint er vocht langs de leiding te lopen. Vervolgens kan er druppel na druppel water uit de leiding ontsnappen. Doordat het vocht langzaam de weg door uw muren en/of het plafond vindt, ontdekt u vervolgens een vocht of schimmelplek pas veel later. In deze blog leest u meer over het opsporen van waterlekkage in huis.

Waterlekkage opsporen met speciale apparatuur

De loodgieter spoorde waterlekkages een aantal jaar geleden nog op de gok op. De loodgieter moest op gevoel bedenken waar in de leiding de lekkage was ontstaan. Vaak kwamen er ook een hoop sloopwerkzaamheden bij kijken. Op het moment dat de muur uitgehakt werd, bleek in veel gevallen dat de lekkage op een ander punt ontstaan was. Dit werd gedaan omdat mogelijk daarachter de lekkage ontstaan was. Dit zorgde er vervolgens voor dat men nog een stuk uit de muur weg moest hakken. Naast de kosten voor het repareren van de lekkage, was men dan ook veel kosten aan de herstelwerkzaamheden aan de muur kwijt.

Tegenwoordig is dit probleem verleden tijd. Dit komt omdat waterlekkages nu worden opgespoord door middel van lekdetectie. Lekdetectie houdt in dat het lek in de waterleiding met hightech apparatuur wordt gedetecteerd. Een lekkage ontstaat namelijk vaak op een andere plek dan waar de lekkage zichtbaar wordt. Een waterlekkage opsporen gebeurt nu met ultrasone detectie, infraroodcamera’s, waterdruktesten of hygrometrie. Ook kan de loodgieter het lek detecteren door een camera in de leidingen te plaatsen, dit heet endoscopie.

Tips voor het opsporen van lekkage

lekdetectie stad

Waterlekkage opsporen is niet makkelijk. Laat dit dus door een professional zoals een lekdetectie specialist doen. De meest gebruikte manier van lekdetectie is het inzetten van een infraroodcamera. Infraroodcamera’s detecteren warmte. Dus wanneer u de warme kraan aanzet, kan de camera het punt vinden waar het water uit de leiding begint te lekken. De stroming van warm water kan zowel in de muren als in uw vloer door de infraroodcamera worden blootgelegd. Hierdoor weet de loodgieter zeker waar de lekkage zich bevindt. Zo bespaart u geld op herstelwerkzaamheden aan uw muur of vloer.

De ultrasone lekdetectie werkt ook erg succesvol. Bij deze vorm van lekdetectie worden bepaalde geluidsgolven ingezet om de bron van de lekkage op te sporen. Deze methode is net als de infraroodcamera erg nauwkeurig. Een interessant weetje bij deze vorm van lekdetectie is, dat het menselijk oor de geluidsgolven niet op kan pikken. Hierdoor is het niet schadelijk voor de loodgieter en voor u, wanneer er ultrasone lekdetectie wordt ingezet.

 

 

Aanbevolen Berichten
lekkages