Tips voor het opsporen van een waterlekkage in huis!

 In waterlek

Een waterlekkage in huis opsporen is niet altijd even makkelijk. Het is al vervelend genoeg dat u erachter bent gekomen dat u een lekkage in huis heeft. Meestal is het zo dat een lekkage pas zichtbaar wordt op het moment dat de lekkage al even speelt. Wanneer een waterleiding scheurt of breekt, begint er vocht langs de leiding te lopen. Vervolgens kan er druppel na druppel water uit de leiding ontsnappen. Doordat het vocht langzaam de weg door uw muren en/of het plafond vindt, ontdekt u vervolgens een vocht of schimmelplek pas veel later. In deze blog leest u meer over het opsporen van waterlekkage in huis.

Wat kan wijzen op een waterlekkage in huis?

Soms kunt u niet meteen zien dat u last heeft van een waterlekkage. Dit is namelijk niet altijd makkelijk op te sporen. Het wordt u vaak pas duidelijk als de gevolgen zichtbaar worden, maar dit kan maanden of zelfs jaren duren. De volgende problemen kunnen wijzen op een waterlekkage:

  • Vochtplekken en waterschade op de muur, vloer of het plafond
  • De isolatie werkt steeds slechter, waardoor de energiekosten stijgen
  • Een hogere waterfactuur dan normaal, omdat u (onbewust) meer water verbruikt

Stappenplan om zelf een waterlekkage in huis op te sporen

Soms is het niet meteen nodig om een lekdetectie specialist in te schakelen. De meeste lekkages kunt u namelijk zelf opsporen en zeker als u dit stappenplan volgt.

1. Bekijk eerst de zichtbare leidingen in de buurt van de waterlekkagelekkage leidingen opsporen

Denkt u dat u een waterlekkage heeft? Dan zijn er enkele stappen die u kunt doorlopen om de waterlekkage op te sporen. Het beste kunt u beginnen met het controleren van alle zichtbare leidingen in en rondom uw huis. Hierbij kunt u letten op vocht, roest of kalksporen. Hiervoor kunt u keukenpapier gebruiken om mee langs de leidingen te gaan.

2. Zit de lekkage in de cv-ketel?

Het kan zijn dat de lekkage in de cv-ketel zit. Hierbij is het belangrijk dat u eerst de waterdruk controleert bij de manometer. Ligt de druk tussen de 1,8 en 2,1? Dat is goed, u heeft dan geen lekkage aan uw cv-ketel. Zit de druk niet tussen de 1,8 en 2,1? Dat wil zeggen dat u drukverlies heeft. Dan moet u de radiator ontluchten en de cv-ketel bijvullen. Hierna kunt u nogmaals de druk controleren.

Meet u een waterdruk die weer niet tussen de 1,8 en 2,1 zit? Dan is het verstandig om uw radiatoren, leidingen en verdeler na te kijken op lekkages. Ziet u roest of vocht bij uw verdeler, radiator of leidingen? Dan heeft u de lekkage in huis opgespoord. Ziet u dit niet? Dan kan het zijn dat er een lekkage in de warmtewisselaar van uw cv-ketel zit. Schakel hier een lekdetectie specialist voor in.

3. Bekijk uw vloerverwarming eens

Zit de lekkage op de vloer? Dan zou het zomaar kunnen zijn dat uw vloerverwarming lekt. In dat geval kunt u dezelfde methode gebruiken op de plaats waar de groepenverdeling van de vloerverwarming ligt. Het is hier tevens belangrijk om te letten op vocht, roest en kalk. Komt u de lekkagesporen tegen? Dan kunt u vervolgens proberen om met een sleutel of tang de aansluitpunten aan te draaien van de leidingen. Het is daarna nog belangrijk om dagelijks de sporen van het lek te controleren.

4. Controleer de weggewerkte waterleidingen in huis

Heeft u weggewerkte waterleidingen in huis? Dan kan het goed zijn dat hier een lekkage ontstaat. Hier kunt u een lekdetectie specialist voor inschakelen. Deze zorgt ervoor dat uw muur niet helemaal open wordt gebroken.

Waterlekkage in huis opsporen met speciale apparatuur

lekdetectie stad

De loodgieter spoorde waterlekkages een aantal jaar geleden nog op de gok op. De loodgieter moest op gevoel bedenken waar in de leiding de lekkage was ontstaan. Vaak kwamen er ook een hoop sloopwerkzaamheden bij kijken. Op het moment dat de muur uitgehakt werd, bleek in veel gevallen dat de lekkage op een ander punt ontstaan was. Dit werd gedaan omdat mogelijk daarachter de lekkage ontstaan was. Dit zorgde er vervolgens voor dat men nog een stuk uit de muur weg moest hakken. Naast de kosten voor het repareren van de lekkage, was men dan ook veel kosten aan de herstelwerkzaamheden aan de muur kwijt.

Tegenwoordig is dit probleem verleden tijd. Dit komt omdat waterlekkages nu worden opgespoord door middel van lekdetectie. Lekdetectie houdt in dat het lek in de waterleiding met hightech apparatuur wordt gedetecteerd. Een lekkage ontstaat namelijk vaak op een andere plek dan waar de lekkage zichtbaar wordt. Een waterlekkage opsporen gebeurt nu met ultrasone detectie, thermografische camera, roofproef, waterdruktesten of hygrometrie. Ook kan de lekdetectie specialist het lek detecteren door een camera in de leidingen te plaatsen, dit heet endoscopie.

Tips voor een onvindbare waterlekkage in huis

Waterlekkage in huis opsporen is niet altijd makkelijk. Toch geven wij u enkele tips mee om dit op te kunnen sporen.

  1. Controleer altijd eerst de leidingen die makkelijk toegankelijk zijn. Dit kunt u doen door middel van een stuk keukenpapier. Hiermee kunt u langs de leidingen gaan en zo voelt u of er ergens vocht zit.
  2. Lukt het niet om vocht te vinden? Dan kunt u een kleurde doek gebruiken om kalkplekken te zoeken. Kalk ontstaat namelijk door water. Wanneer een lekkage diep in een muur of plafond zit, dan kan het zijn dat er wel kalk ontstaat aan de oppervlakte, maar geen water.
  3. Het kan zijn dat schimmel- of vochtplekken ontstaan bij de voegnaden van een bad of douche. Deze kunt u opsporen door middel van een mesje. Hiermee kunt u voorzichtig langs de naden gaan. U heeft een lekkage gevonden als u met het mesje in de voegnaad kan.

Schakel een lekdetectie specialist in

Wanneer door deze tips geen lekkage wordt gevonden, kunt u een lekdetectie specialist inschakelen. De meest gebruikte manier van lekdetectie is het inzetten van een infraroodcamera. Infraroodcamera’s detecteren warmte. Dus wanneer u de warme kraan aanzet, kan de camera het punt vinden waar het water uit de leiding begint te lekken. De stroming van warm water kan zowel in de muren als in uw vloer door de infraroodcamera worden blootgelegd. Hierdoor weet de lekdetectie specialist van OTL zeker waar de lekkage zich bevindt. Zo bespaart u geld op herstelwerkzaamheden aan uw muur of vloer.

De ultrasone lekdetectie werkt ook erg succesvol. Bij deze vorm van lekdetectie worden bepaalde geluidsgolven ingezet om de bron van de lekkage op te sporen. Deze methode is net als de infraroodcamera erg nauwkeurig. Een interessant weetje bij deze vorm van lekdetectie is, dat het menselijk oor de geluidsgolven niet op kan pikken. Hierdoor is het niet schadelijk voor de lekdetectie specialist en voor u, wanneer er ultrasone lekdetectie wordt ingezet.

Aanbevolen berichten
lekkage in huis