Techniek lekdetectie, wat is dat precies?

 In techniek

In bepaald situaties biedt het detecteren van lekkages echt een uitkomst. Dit is bijvoorbeeld het geval bij lekkages. Er zijn echter genoeg Nederlanders die niet bekend zijn met deze dienst. Wanneer u niet weet wat het is, heeft u natuurlijk ook geen idee wanneer lekkages detecteren ingezet wordt. Hier willen wij voor eens en voor altijd verandering in brengen. Daarom vertellen wij u in deze tekst precies deze lekdetectie techniek is, hoe het werkt en hoe u het toepast.

Hoe werkt de techniek van lekkages opsporen?

Deze techniek wordt doorgaans gebruikt om de bron van een lekkage op te sporen. Nu denkt u mogelijk dat dit wat overdreven is, omdat een lek vaak duidelijk zichtbaar is. Een lekkage gaat inderdaad vaak gepaard met een flinke plas water op de vloer. Dit hoeft echter niet altijd het geval te zijn. We kennen namelijk ook de zogeheten onzichtbare lekkages. Zo’n lekkage herkent u bijvoorbeeld aan een verlaagde waterdruk. Probleem is alleen dat de bron van het lek lastig is op te sporen. Met onze opspoormethodes is dit echter een fluitje van een cent. Het is zelfs mogelijk om een lekkage in de vloer of muur op te sporen. De techniek is overigens niet alleen te gebruiken voor waterlekkages, maar ook voor warmtelekkages.

Hoe werkt het detecteren van een lek?

Voor het opsporen van een lekkage middels lekdetectie wordt speciale apparatuur gebruikt. Het lek wordt vaak opgespoord met behulp van een warmtebeeldcamera. Deze camera brengt het leidingstelsel in een vloer of muur in beeld. Indien er niets aan de hand is, stroomt het water gewoon in een rechte lijn door de leiding in de vloer of muur. Is er een afwijking te zien in de stroming van het water? Dan is de kans groot dat er sprake is van een lekkage. Er zijn ook nog veel andere methodes om een lekkage te detecteren. Dankzij de methodes weet u direct waar de bron zit. In het geval van een waterlekkage scheelt dit u behoorlijk wat breek- en sloopwerk. U kunt zich namelijk direct richten tot de plek waar het lek zit.

Verschillende technieken voor lekdetectie

  • Thermografie: lekkage opsporen. Bij deze techniek wordt er doormiddel van een waterbeeldcamera de tempratuurverschillen in kaart gebracht.
  • Druktest: drukverlies aantonen in leidingen. Er wordt hiervoor gebruik gemaakt van een drukmeter of perspomp.
  • Camera-inspectie: bij problemen in afvoerleidingen. Bij verstoppingen en lekkages wordt er gebruik gemaakt van camera-inspectie. De camera’s hebben een zender en een leiding-lokalisator.
  • Kleurstof: een lekkage opsporen. Doormiddel van verschillende kleuren kleurstof kan bepaald worden waar de lek zich bevindt.

Laat de techniek lekdetectie over aan een specialist

Bent u op zoek naar de bron van een waterlekkage of een warmtelek? Dan is het raadzaam om hier deze techniek voor te gebruiken. U beschikt waarschijnlijk zelf niet over een warmtebeeldcamera. Daarbij komt dat U ongetwijfeld ook niet weet hoe apparaat werkt. Daarom doe u er goed aan contact op te zoeken met een lekkage specialist. U weet zodoende dat het lek snel opgespoord wordt. In het geval van een waterlekkage beperkt u de schade hierdoor tot een minimum. Bent u op zoek naar warmtelekken in uw woning? Ook dan raden wij u aan om dit over te laten aan een professioneel lekdetectie bedrijf.

Aanbevolen berichten
ik ruik gas