Ruik ik gas in huis of niet?
Een gaslek in huis kan levensgevaarlijk zijn en vereist directe actie. Gaslekken kunnen op verschillende manieren ontstaan. In de praktijk zijn menselijke fouten echter een van de belangrijkste oorzaken van een gaslek. Denk hierbij aan het vergeten dicht te draaien van het gasfornuis of beschadigingen van de gasleiding tijdens werkzaamheden. De gevolgen van een gaslek kunnen enorm zijn. Zo is gas een zeer explosief goedje. Het heeft slechts een klein vonkje nodig om een oorverdovende explosie te veroorzaken.
Daarnaast kan een gaslek leiden tot koolmonoxidevergiftiging. Wanneer hiervan sprake is en dit niet tijdig wordt opgemerkt, kan dit levensbedreigende situaties opleveren. Zo komt het regelmatig voor dat mensen tijdens het slapen overlijden door een koolmonoxidevergiftiging. Doordat het proces zich traag afspeelt, wordt men als het ware langzaam verdoofd, waarna de dood intreedt.
Hoe kan ik herkennen of ik gas ruik?
Gas is van natuurlijk geur- en kleurloos, maar toch weten bijna iedereen feilloos wanneer zij gas ruiken. Dit komt doordat er nadat het gas is gewonnen een vloeistof, genaamd tetrahydrothiofeen aan het gas wordt toegevoegd. Hierdoor heeft het gas een zeer kenmerkende geur en is het makkelijk van andere geuren te onderscheiden.
Wat zijn de symptomen van een gaslek?
Gas kunt u dus op de eerste plaats ruiken, maar u kunt het vaak ook horen. Doordat gas zeer vluchtig is, wil het zo snel als mogelijk uit de kleinste gaten en hoeken weg. Dit veroorzaakt een sissend geluid en ook hier geldt weer dat dit een vrij kenmerkend geluid is. Wanneer u de gaslucht te lang inademt dan zult u als snel bepaalde lichamelijke klachten krijgen. Een benauwd gevoel en hoofdpijn zijn een van de eerste symptomen, vaak al snel gevolgd door misselijkheid. Wanneer u daar niets aan doet, dan kunt u gaan braken. Uw lichaam wordt ook snel warmer, wat vergelijkbaar is met een grieperig gevoel. Het verraderlijke van een gaslek is dat u door al deze symptomen wellicht denkt dat u de griep hebt, terwijl er dus eigenlijk iets heel anders aan de hand is.
Hoe moet ik gaslucht in huis melden?
Na een dag hard werken stapt u vermoeid uw woning binnen en merkt dat er iets anders dan anders is: “ik ruik gas”! Het is dan belangrijk om direct in actie te komen. Wanneer er sprake is van een gaslucht in huis, dan betekent dit namelijk dat zich een potentieel levensbedreigende situatie kan voordoen. Een gaslek kan immers tot explosies leiden en uzelf, andere gezinsleden in gevaar brengen. Dit rechtvaardigt het bellen van het alarmnummer 112. Daarnaast hebben veel verhuurder een apart telefoonnummer voor situaties waarbij directe actie gewenst is, zoals een gaslek.
Een gaslucht hoeft niet altijd gemeld te worden. Heeft u net gekookt en bent u vergeten om het gasfornuis dicht te draaien, dan volstaat het om dit alsnog te doen en vervolgens ramen en deuren open te zetten. Laat de ruimte voldoende luchten en gebruik uiteraard geen open vuur. Ruikt u een gaslucht, maar weet u niet waar het vandaan komt? Schakel dan een lekdetectiespecialist in. De specialist kan aan de hand van verschillende lekdetectietechnieken de lekkage voor u opsporen.