Lekken opsporen met de rookproef

Met de rookproef kunnen we lekken opsporen in leidingen en in dakbedekkingen. Doordat de rook via lekken naar buiten komt kunnen we de locatie van het lek snel en nauwkeurig bepalen.

  • Snel en efficiënt
  • Hak- en breekwerk vaak niet nodig
  • Verzekering vergoedt lekdetectie in veel gevallen

Rookproef uitvoeren bij lekkages

Er zijn verschillende manieren om de bron van een lekkage te achterhalen. Buiten kijf staat dat het erg belangrijk is om dit zo snel mogelijk te (laten) doen! Wanneer u een lekkage niet direct zou verhelpen, zou er ernstige waterschade kunnen ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan houtrot in uw dakconstructie, door vocht wat in het hout getrokken is. Ook kan het vocht in muren en plafonds trekken. Het kan behoorlijk lastig zijn om de bron van een lekkage zelf te achterhalen. Vaak is de lekkagebron immers zeer klein! Dit geldt in het bijzonder voor een leiding- en daklekkage. Een rookproef uit laten voeren kan u helpen bij het vinden van de lekkagebron.

Werking van een rookproef in huis

De werking van een rookproef is eigenlijk heel eenvoudig. Bij de rookproef blazen we een grote hoeveelheid rook in de ruimte onder uw dakbedekking. De rook zal via scheurtjes in de dakbedekking naar buiten ontsnappen. Op deze manier is aan de buitenzijde van uw woning te zien waar het lek zit. Een loodgieter of dakdekker kan vervolgens de schade aan uw dak herstellen. (Deze beschikken vaak niet over toestellen voor de rookproef en kunnen lang niet altijd het lek op efficiënte wijze opsporen.) Vaak is een lekkage aan uw dak het gevolg van takken en steentjes die in de herfst tegen uw dakbedekking slaan.

rookproefTip: een rookproef kan ook gebruikt worden voor het vinden van warmtelekken in huis! Denk bijvoorbeeld aan kieren in kozijnen. Via deze kieren kan warme lucht uw woning verlaten, wat voor een onnodig hoog energieverbruik zorgt.

Voordelen van lekdetectie

Nadat wij een rookproef voor u hebben uitgevoerd, ontvangt u van ons een uitgebreid rapport. Dit rapport stelt uw technieker in staat het lek eenvoudig te repareren en helpt de kosten vergoedt te krijgen van de verzekering.

Meer weten over het laten uitvoeren van een rookproef in huis? Contacteer OTL Lekdetectie Nederland! Naast de rookproef kunnen we verschillende andere hulpmiddelen gebruiken voor het achterhalen van de lekkagebron.

Werkgebied

U kunt ons overal in Nederland inschakelen voor het uitvoeren van lekdetecties.

Wij werken onder andere in:

Wij komen zo snel mogelijk bij u langs!

Neem direct contact op: