Kan ik zelf de muur injecteren tegen optrekkend vocht?

 In waterlek

Vochtplekken op uw muren kunnen het gevolg zijn van een lekkage. Dit hoeft niet, want er kan ook sprake zijn van optrekkend vocht. Dit is meestal het geval wanneer de vochtplekken op grondniveau opduiken. Op den duur kan dit voor problemen zorgen. Daarom is het verstandig om een muur te injecteren tegen optrekkend vocht. Door een muur te injecteren tegen optrekkend vocht, voorkomt u dat vocht in de muur nog langer voor problemen zorgt. Maar kunt u zelf eigenlijk uw muur injecteren tegen optrekkend vocht of is het toch beter om dit uit te besteden aan een professional?

Gevolgen van optrekkend vocht in uw woning

  • Aantasting van de muurafwerking: dingen zoals behang, verf en pleisterwerk kan loskomen van de muur.
  • Gezondheidsproblemen en een muffe lucht: vochtproblemen zorgen voor een muffe geur in huis en bij woningen die niet goed geventileerd zijn kan de hoge luchtvochtigheid in combinatie met schimmels zorgen voor irritaties aan uw luchtwegen.
  • Problemen met de constructie van uw woning: als u optrekkende vocht niet behandeld kan dat zorgen voor onherstelbare schade. Zo worden de muren broos en kunnen ze verpulveren. Bakstenen kunnen ook barsten als met vriesweer het vocht gaat uitzetten.

De binnen- of buitenmuur injecteren met vochtwerend middel?

Indien er vocht in uw muur zit, raden wij u aan niet te lang te wachten met injecteren. Veel mensen weten alleen niet goed hoe zij hun muur injecteren tegen optrekkend vocht. Moet het vochtwerende product bijvoorbeeld geïnjecteerd worden in de buitenmuur of is het beter de binnenmuur te pakken? Het is sowieso verstandig om uw buitenmuur te injecteren. Indien er een spouwmuur aanwezig is, raden wij u aan om het vochtwerende middel ook in uw binnenmuur te spuiten. Een muur injecteren tegen optrekkend vocht gebeurt zowel binnen als buiten op dezelfde manier. Enige verschil is dat u binnen vaak wat dieper moet boren, omdat de binnenmuur dikker is.

Wat heeft u nodig om uw muren vochtvrij te maken?

Gaat u zelf uw muur injecteren tegen optrekkend vocht? Zorg er dan eerst voor dat u over de juiste benodigdheden beschikt. De meeste mensen weten niet wat zij moeten gebruiken om hun muur vochtvrij te maken. Om te voorkomen dat u iets vergeet, zetten we hier het belangrijkste op een rijtje.

  • Beschermfolie om smeren of vlekken op de ondergrond te voorkomen
  • Boormachine
  • Boor (14 tot 20 millimeter lang)
  • Stofzuiger om de gaten stofvrij te maken alvorens u het vochtwerende middel gebruikt
  • Trechter
  • Injectiebuisje
  • Middel voor muur injecteren tegen optrekkend vocht
  • Specie of mortel om de gaten dicht te smeren nadat het vochtwerende middel opgedroogd is

Stappenplan om zelf muren te injecteren tegen optrekkend vochtOptrekkend vocht

Een muur injecteren tegen optrekkend vocht moet secuur gebeuren. Indien u het niet op de juiste manier doet, kan het vocht namelijk alsnog doordringen tot in de muur. Om u een handje te helpen, hebben we hieronder een stappenplan opgesteld. Hiermee kunt u zelf uw muur injecteren.

Stap 1: De ondergrond voorbereiden

Voordat u begint met de muur injecteren tegen optrekkend vocht, moet u de ondergrond voorbereiden. Leg bijvoorbeeld een beschermfolie op de grond langs de muur. Op deze manier voorkomt u dat het vochtwerende middel op de straat komt. Gaat u ook uw binnenmuur injecteren? Breng dan ook altijd eerst beschermfolie aan. Het is namelijk zonde als uw vloer onherstelbare schade oploopt wanneer het in aanraking komt met het middel.

Stap 2: In de buitenmuur boren

Begin nooit met het boren van de gaten voordat u ze heeft afgetekend op de muur. Zorg voor een afstand van minimaal 10 tot 15 centimeter tussen de verschillende gaten. Meet daarnaast de dikte van de muur op voordat u begint met boren. De gaten mogen namelijk niet dieper zijn dan twee derde van de muur. Boor ze daarnaast nooit recht in de muur, maar schuin naar beneden. Zo loopt het middel makkelijk de muur in.

Stap 3: Het injecteren van vochtwerend middel in de muren

Nadat u de gaten geboord heeft, gaat u er met de stofzuiger langs om het stof op te zuigen. Vervolgens kunt u de muur injecteren tegen optrekkend vocht. Plaats het injectiebuisje in een gat en plaats hier de trechter in. Giet het middel in de trechter om de muur te injecteren. Doe dit net zo lang tot het gat vol zit. Loop alle gaten langs en vul ze één voor één op met het vochtwerende middel.

Stap 4: Herhalen van stap 1, 2 en 3 als het gaat om een spouwmuur bij de buitenmuur

Heeft u een spouwmuur? Dan kan er zowel sprake zijn van optrekkend vocht in de binnen- als buitenmuur. Indien dit het geval is, moet u de bovenstaande drie stappen ook voor de spouwmuur uitvoeren. Nadat u een muur injecteert, moet u deze altijd zes maanden laten drogen alvorens u hem gaat schilderen of behangen.

Al last van vochtplekken in huis?

Indien u al last heeft van vochtplekken in huis, doet u er goed aan om een lekdetectie expert in te schakelen. Deze kan de precieze locatie van de lekkage achterhalen en stelt een duidelijk rapport voor u op. Dan hoeft u alleen nog maar een vakman te vinden, die de lekkage kan verhelpen. Daarna kunt u altijd nog uw muren injecteren en weet u dat u zich geen zorgen meer hoeft te maken voor optrekkend vocht.

Recente berichten
Condenszwembad lek