Lekken in leidingen opsporen

Heeft u last van een leiding lekkage, maar weet u niet waar het lek zich precies bevindt? Wij traceren het lek zodat het eenvoudig te repareren is. De verzekering vergoedt in veel gevallen de kosten van de lekdetectie.

 • Snel en efficiënt
 • Hak- en breekwerk vaak niet nodig
 • Verzekering vergoedt lekdetectie in veel gevallen

Lekken in leidingen opsporen

Lekkende leidingen vormen een grote ergernis! Het vocht wat vrijkomt trekt in de muren, vloeren en plafonds. Waar het vervolgens voor ernstige waterschade kan zorgen. Denk bijvoorbeeld aan houtrot in houten constructies en schimmel- en zwamvorming op uw muren. Reden genoeg dus om lekken in leidingen tijdig op te sporen en te laten verhelpen. Lekken in leidingen opsporen is geen eenvoudige klus! Zeker wanneer de leidingen zich tussen muren bevinden. Dan kunt u namelijk de bron van de lekkage in leidingen vrijwel onmogelijk zelf opsporen. Wij beschikken daarentegen over verschillende hulpmiddelen, om lekkages in leidingen op te sporen zonder hak- en breekwerk te hoeven gebruiken.

Hoe kunt u een lekkage in uw waterleiding herkennen?

Wilt u weten hoe u een lekkage in uw waterleiding kunt herkennen? Let dan op deze tekenen:

 • Vochtplekken en schimmels
 • Hogere waterkosten
 • Hogere energiekosten

Als u vermoedt dat er een lekkage in uw waterleiding is, aarzel dan niet en onderneem direct actie. Neem contact op met een professionele loodgieter om mogelijke schade te voorkomen en uw energiekosten onder controle te houden. Het tijdig opsporen en verhelpen van lekkages is cruciaal voor een gezond en efficiënt huis.

Waar komen lekkages in leidingen voor?

Lekkende leidingLekkages in leidingen kunnen zich op verschillende plekken voordoen. Het is belangrijk om te begrijpen waar deze lekkages zich vaak voordoen, zodat u proactief kunt handelen en potentiële schade aan uw woning kunt voorkomen.

 1. Aansluitingen tussen leidingstukken: een veelvoorkomende plek waar lekkages optreden, zijn de aansluitingen tussen leidingstukken. Deze aansluitpunten zijn gevoelig voor slijtage, corrosie en spanningen, wat lekkages kan veroorzaken.
 2. Lekkende leidingstukken: het leidingstelsel zelf kan lekkages vertonen, vooral als de leidingen oud zijn, beschadigd zijn geraakt door fysieke invloeden of aangetast zijn door corrosie. Lekkende leidingstukken kunnen variëren van kleine druppels tot ernstige lekkages die aanzienlijke schade kunnen veroorzaken.

Als u vermoedt dat u te maken heeft met lekkages in uw leidingen, is het verstandig om direct actie te ondernemen. Schakel een lekdetectie specialist in om een grondige inspectie uit te voeren. Voorkomen is altijd beter dan genezen als het gaat om lekkages in uw leidingen. Bescherm uw huis en waardevolle bezittingen door tijdig te reageren op mogelijke lekkages.

Waardoor kunnen waterleidingen gaan lekken?

Leidingen kunnen om verschillende redenen gaan lekken, variërend van slijtage door ouderdom tot fysieke schade. Hier zijn enkele veelvoorkomende oorzaken van lekkages in leidingen:

Na verloop van tijd kunnen leidingen verslijten, vooral als ze oud zijn. Het materiaal kan broos worden, corroderen of zijn structurele integriteit verliezen, waardoor het vatbaar wordt voor lekkages.

Corrosie is een veelvoorkomende oorzaak van lekkages in metalen leidingen. Chemische reacties tussen het leidingmateriaal en de stoffen in het water of de grond waarin de leidingen zich bevinden, kunnen corrosie veroorzaken, wat resulteert in zwakke plekken en lekkages.

Beschadiging van leidingen kan optreden als gevolg van externe krachten, bijvoorbeeld bij graafwerkzaamheden of constructie in de buurt van de leidingen. Een harde klap of druk op de leiding kan leiden tot scheuren, deuken of breuken, wat tot lekkages kan leiden.

Slechte installatie van leidingen, onvoldoende afdichtingen of onnauwkeurige verbindingen tussen leidingstukken kunnen lekkages veroorzaken. Het is van vitaal belang dat leidingen correct worden geïnstalleerd volgens de juiste normen en voorschriften.

Variaties in temperatuur, vooral extreme temperaturen, kunnen leidingen aantasten en uiteindelijk lekkages veroorzaken. Herhaalde uitzetting en krimp van het leidingmateriaal kunnen de integriteit van de leidingen aantasten.

Hoge waterdruk kan leidingen overbelasten en leiden tot lekkages, vooral als de leidingen verzwakt zijn door ouderdom, slijtage of corrosie.

Het is van groot belang om regelmatig de staat van uw leidingen te controleren, periodiek onderhoud uit te voeren en eventuele tekenen van slijtage of beschadiging tijdig aan te pakken om lekkages te voorkomen en de levensduur van uw waterleidingensysteem te verlengen. Als u vermoedt dat er een lekkage is, aarzel dan niet en schakel een professionele lekspecialist in voor een grondige inspectie en reparatie

Soorten lekkages

OTL Nederland is gespecialiseerd in het opsporen van diverse lekken, of het nu gaat om water- of warmtelekken. Onze expertise stelt ons in staat om onder andere de volgende veelvoorkomende lekkages te identificeren.

Gevolgen lekkages

Waterlekkages en warmtelekkages kunnen verschillende gevolgen hebben.

Gevolgen waterlekkages:

 • Schade aan eigendommen
 • Schimmel- en vochtplekken
 • Verzwakking fundering
 • Houtrot
 • Roestvorming

Gevolgen warmtelekkages

 • Energieverspilling
 • Hogere energiekosten
 • Negatieve milieueffecten
 • Comfortproblemen
 • Verhoogde energiebehoefte

Direct uw lekkage op laten sporen door OTL Nederland?

Technieken

Om de verschillende lekkages te detecteren, hanteren we diverse technieken. Hieronder staan een aantal van onze veelgebruikte technieken.

Voordelen lekdetectie

Het tijdig laten opsporen van een lek biedt de volgende voordelen:

 • Vroegtijdige detectie
 • Kostenbesparing
 • Waterbesparing
 • Energie-efficiëntie
 • Preventie van schimmel en schade aan structuren
 • Tijdsbesparing
 • Betrouwbaarheid en gemoedsrust

Direct uw lekkage op laten sporen door OTL Nederland?

Hoe een lek rond leidingen aanpakken?

lekken leidingen opsporenEen lekkende waterleiding kan leiden tot ernstige schade aan uw huis en een aanzienlijke verspilling van water. Het is van vitaal belang om snel actie te ondernemen zodra u een lekkage vermoedt. Om verder schade te voorkomen doet u er goed aan het volgende te doen:

 • De hoofdkraan dichtdraaien en het water uit de leidingen laten lopen
 • Foto’s maken van de lekkage en schade
 • Contact opnemen met uw verzekeraar

Waarom is het belangrijk om een lek snel op te lossen?

Een lek in de waterleiding moet snel worden opgelost, het heeft namelijk veel gevolgen:

 • Voorkom schade: een snelle reactie minimaliseert waterschade aan muren, vloeren en andere structuren.
 • Bespaar kosten: vroegtijdige reparatie voorkomt hogere herstelkosten en verlaagt uw waterrekening.
 • Behoud van gezondheid: het voorkomt de groei van schimmel en bacteriën, wat schadelijk kan zijn voor de gezondheid.

Kan ik zelf het lek opsporen?

Heeft u het vermoeden van een lek in uw waterleiding, maar vraagt u zich af of u het zelf kunt opsporen? Het opsporen van een lek kan een uitdaging zijn, maar met wat basiskennis kunt u zelf enkele stappen ondernemen.

 1. Visuele inspectie: begin met een grondige visuele inspectie van uw leidingen. Zoek naar vochtige plekken, roest of schimmelvorming. Deze tekenen kunnen wijzen op een mogelijk lek.
 2. Luister goed: sluit alle waterbronnen af en luister naar eventuele vreemde geluiden in de buurt van de leidingen. Een sissend geluid of druppelend water kan indicatief zijn voor een lek.
 3. Experiment met voedselkleurstof: voeg wat voedselkleurstof toe aan het toiletreservoir. Wacht enige tijd zonder door te spoelen. Als de kleur in de toiletpot verschijnt, is er mogelijk een lek in de toiletafvoer.

Hoewel u deze stappen kunt proberen, is het opsporen van een lek een vak apart. Voor een nauwkeurige diagnose en een effectieve oplossing is het verstandig een professioneel lekdetectiebedrijf in te schakelen.

Waarmee sporen wij een leiding lek op?

Het opsporen van een lek in uw waterleiding is een cruciale taak om onnodige schade aan uw huis te voorkomen. Gelukkig zijn er geavanceerde methoden beschikbaar om lekkages snel en nauwkeurig te identificeren. Hier zijn enkele effectieve technieken die worden gebruikt voor lekdetectie in waterleidingen:

Een voorbeeld van een hulpmiddel die we kunnen gebruiken bij een lek in koudwaterleidingen, is ultrasoon detectie. Hierbij kunnen we de locatie van het lek opsporen. Dit gebeurt op basis van het tijdsverschil tussen het versturen en ontvangen van ultrasone trillingen.

Mocht er sprake zijn van een lekkage rond warmwaterleidingen, dan kunnen we onze thermografische camera gebruiken. De temperatuurverschillen tussen water binnen en buiten de leidingen tonen de locatie van het lek aan.

Een vochtmeter meet het vochtgehalte in materialen rondom de leidingen. Verhoogde vochtigheid wijst op een mogelijk lek.

Voedselkleurstof wordt aan het water toegevoegd, waardoor het mogelijk is om de stroom van water te volgen en lekkages in afvoerleidingen te identificeren.

Een endoscoop, een klein camera-apparaat, wordt in de leidingen ingebracht om beelden te verkrijgen. Dit biedt een gedetailleerde visuele inspectie van de leidingen.

Traceergas, zoals waterstof of stikstof, wordt in de leidingen geïnjecteerd. Deze gasvormige stof ontsnapt door het lek en kan met speciale detectoren worden opgespoord.

Met behulp van deze geavanceerde technieken kunnen wij lekkages in waterleidingen snel en accuraat identificeren. Wanneer u vermoedt dat er een lek is, aarzel dan niet en schakel ons in voor een grondige inspectie

Waarom kiezen voor lekdetectie?

lekdetectie specialist

Het tijdig opsporen van lekkages brengt vele voordelen met zich mee:

 • Minimale schade: zo voorkomt u verdere verspreiding van water en minimaliseert u de schade aan uw eigendommen.
 • Kostenbesparing: lekdetectie voorkomt dat kleine problemen uitgroeien tot dure herstelwerkzaamheden, dit zorgt voor kostenbesparingen.
 • Energie-efficiëntie: het draagt bij aan een lagere energierekening en verbeterde energie-efficiëntie.

Tip: bel niet direct een loodgieter of bouwbedrijf, deze zal onnodig hak- en breekwerk uitvoeren.

Waarom OTL Nederland inschakelen?

Bij OTL Nederland bent u verzekerd van professionele lekkage onderzoek met vele voordelen:

 • Ervaren experts: ons team bestaat uit goed opgeleide en gekwalificeerde professionals.
 • Betrouwbare resultaten: dankzij onze geavanceerde technieken en expertise leveren wij nauwkeurige en snelle resultaten.
 • Klanttevredenheid: klanttevredenheid staat bij ons voorop.

Wacht niet langer! Schakel vandaag nog OTL Nederland in voor professionele lekdetectie.

Onze werkwijze

Er bevindt zich een lekkage in of rondom uw huis. U weet echter niet precies waar deze lekkage zich bevindt. Het lek kan voor veel extra kosten zorgen in uw huis. Dit wilt u natuurlijk zo veel mogelijk voorkomen.

Neem op tijd contact met ons op om de lekkage zo snel mogelijk te detecteren. Op deze manier kunnen wij snel een afspraak met u maken om de lekkage te detecteren. Vaak kunnen we dezelfde dag nog langskomen.

Vervolgens komen wij bij u langs om de lekdetectie uit te voeren. Met behulp van apparatuur kunnen wij, zonder hak- en breekwerk, de lekkage detecteren. Naast waterlekkages kunnen wij ook warmtelekken opsporen.

U krijgt van ons een duidelijke rapportage met daarin de locatie van de lekkage. Op deze manier weet de loodgieter wat er moet gebeuren om het lek te dichten. Daarnaast is deze rapportage handig voor de verzekering.

Direct uw lekkage op laten sporen?

Maak een afspraak. Vaak kunnen we dezelfde dag nog langskomen.

Werkgebied

Met een landelijke dekking biedt OTL Nederland uitgebreide diensten voor het opsporen van lekkages. Wij reageren snel, zodat we de schade tot een minimum beperken.

Een lekkage rond leidingen na het opsporen verhelpen

Nadat OTL Nederland een lekdetectie voor u hebben uitgevoerd, ontvangt u van ons een uitgebreid rapport met de precieze locatie van het lek. Met dit rapport kan een loodgieter vervolgens de lekken gaan verhelpen. Wij kunnen u ook doorverwijzen naar een vakkundige loodgieter. Een loodgieter kan vervolgens direct voor een oplossing zorgen. Deze hoeft vervolgens, dankzij ons uitgebreide rapport, zelf niet meer naar de bron van een lekkage te zoeken. Ook wil de verzekering vaak dat u eerst een lekdetectie laat uitvoeren, voordat de loodgieter aan de slag gaat.

Wie kan de lekkage in een waterleiding repareren?

Het repareren van een lekkage in een waterleiding vereist vaak specifieke vaardigheden en ervaring. Hier zijn de professionals die doorgaans betrokken zijn bij het repareren van lekkages in waterleidingen:

 • Loodgieter: dit is een specialist in het installeren, onderhouden en repareren van sanitaire voorzieningen, inclusief waterleidingen.
 • Installatiebedrijf: deze bedrijven voeren ook reparaties uit aan bestaande waterleidingen.
 • Onderhoudsbedrijf: zij hebben vaak bekwame technici die bekwaam zijn in het repareren van lekkages in waterleidingen.
 • Aannemers voor sanitaire voorzieningen: deze bedrijven hebben gekwalificeerde professionals voor het repareren van lekkages en het onderhouden van waterleidingen.

Het is belangrijk om een professional te kiezen op basis van de aard en omvang van de lekkage. Kleine lekkages kunnen wellicht worden verholpen door een lokale loodgieter, terwijl complexe of grootschalige lekkages wellicht de expertise van een gespecialiseerde aannemer vereisen.

Hoeveel kost het laten repareren van een leiding?

De kosten voor het herstellen van lekkages in waterleidingen variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de omvang en locatie van de lekkage, de benodigde reparatiematerialen, de benodigde arbeid en de regionale tarieven van vakmannen. Hier zijn enkele richtlijnen om een idee te krijgen van de mogelijke kosten:

 • Kleine reparaties: voor kleine lekkages zijn de kosten doorgaans laag.
 • Reparatie van aansluitingen: dit vereist een kosteninschatting op basis van de reparatieomvang.
 • Vervangen van leidingdelen: de kosten variëren op basis van het benodigde materiaal en de omvang van de vervanging.
 • Grootschalige reparaties: zoals vervanging van grote leidingsecties, kunnen hogere kosten met zich meebrengen.

Het is verstandig om offertes aan te vragen bij verschillende professionals en de reparatie grondig te bespreken voordat u besluit. Zorg voor een duidelijke schriftelijke kostenraming voor aanvang van de reparatie. Wilt u meer weten over hoe u een lekkage in leidingen kan opsporen? Wij staan u graag geheel vrijblijvend te woord om onze mogelijkheden en werkwijze toe te lichten. Neem contact op!

Veelgestelde vragen

Om een waterleiding op te sporen, kunt u gebruikmaken van een leidingzoeker. Deze zijn online en bij de bouwmarkt te koop.

Ja, een waterleiding kan verstopt raken door verschillende oorzaken, zoals kalkaanslag, afzettingen van vuil en roest, of zelfs vreemde voorwerpen die in de leiding terechtkomen. Verstoppingen kunnen de waterstroom belemmeren en druk op de leiding uitoefenen, wat kan leiden tot lekkages of schade aan de leidingen.

Het tijdsbestek waarin een lekkage zichtbaar wordt, varieert afhankelijk van de aard en omvang van het lek. Bij kleine lekkages, zoals druppels uit een kraan, kan het enige tijd duren voordat de schade zichtbaar wordt. Bij ernstigere lekkages, zoals een gesprongen leiding, kan de schade vrijwel direct zichtbaar zijn, met bijvoorbeeld water dat uit muren stroomt of zich ophoopt op de vloer. Hoe sneller je een lek opspoort en repareert, des te minder ernstige schade er zal optreden.

Voor een nauwkeurige prijsopgave is het aanbevolen offertes op te vragen bij ons. Bespreek hierbij de aard van het lek en het benodigde detectiewerk grondig voor een heldere kostenraming.

Bij OTL Nederland begrijpen we dat een snelle respons essentieel is bij lekkage situaties. We streven ernaar om zo spoedig mogelijk hulp te bieden. Neem direct contact met ons op en we zullen ons best doen om u op korte termijn van dienst te zijn. Onze planning is flexibel en we zorgen ervoor dat uw lekdetectieprobleem met de vereiste urgentie wordt behandeld.

Onze lekdetectieservice is gebaseerd op professionele expertise en geavanceerde technieken. Wanneer u OTL Nederland inschakelt, kunt u het volgende verwachten:

 • Grondige inspectie en identificatie van het lek
 • Gebruik van geavanceerde technologieën zoals ultrasone detectie en thermografie
 • Nauwkeurige rapportage van de leklocatie en bevindingen
 • Advies en aanbevelingen voor de juiste vervolgstappen
 • Transparante communicatie en professionele service

Contact

Lekkage op laten sporen? Wij zijn bereikbaar van:

Maandag t/m vrijdag: 08:00 tot 20:00
Zaterdag: 10:00 tot 17:00
Zondag: gesloten

Lekdetectie specialist inschakelen? Bel dan direct: