Lekkage in dak opsporen

Heeft u last van een lekkage aan uw dak, maar weet u niet waar het water precies vandaan komt? Wij sporen het lek voor u op zodat u het kunt laten repareren. Zonder uw dak of plafond open te hoeven breken!

  • Snel en efficiënt
  • Hak- en breekwerk vaak niet nodig
  • Verzekering vergoedt lekdetectie in veel gevallen

Lekkage in dak opsporen

Uw dakbedekking bestaat vaak uit kwetsbaar materiaal, wat zeker tijdens de herfst- en wintermaanden eenvoudig beschadigd kan raken. Als gevolg van deze beschadigingen kunnen er lekken in uw dak ontstaan. Om waterschade aan de houten constructie onder uw dakbedekking te voorkomen, is het belangrijk om de lekken tijdig te dichten. Wij kunnen u hierbij helpen! Lekkage in daken opsporen is voor ons een relatief eenvoudige klus, door de hulpmiddelen die we hierbij inzetten. Denk bijvoorbeeld aan ultrasone lekdetectie of, in het geval van een warmtelek, een thermografische camera. Is het lek gevonden dan kan worden gestart met de reparatie.

Het opsporen van een lek onder uw daklekkage in dak opsporen

Het opsporen van lekkage in daken is geen eenvoudige klus. De bron opsporen van een lek in het dak is vaak dermate klein, dat deze nauwelijks met het blote oog te vinden is. Ultrasoon detectie kan helpen bij het opsporen van een lek in het dak. In dit geval wordt de locatie van het lek bepaald middels het tijdsverschil tussen het zenden en ontvangen van ultrasone trillingen. Ook kunnen we met een thermografische camera kijken waar warmte ontsnapt uit uw dakbedekking en zo het lek achterhalen. Dit is handig aangezien lekkages op verschillende plaatsen van het dak kunnen optreden.

Lekkage op het dak

Wanneer u een lekkend dak hebt, dan kan dit tot zeer grote problemen leiden, wanneer u daar niet direct iet aan doet. Hierbij is de eerste stap die u dient te nemen het opsporen van de exacte locatie van de lekkage. Die kan zich namelijk op verschillende delen van het dak bevinden. Zodra u het lek gelokaliseerd hebt, kunt u deze (laten) repareren en uiteraard voorzorgsmaatregelen treffen om eventuele herhaling te voorkomen. Een lekkage aan het dak kan verschillende oorzaken hebben. Weersomstandigheden zullen hierbij altijd een rol spelen, maar ook natuurlijke slijtage en beschadigingen kunnen oorzaken zijn van de lekkage.

Lekkage dakgoot

Wanneer er lekkage optreedt in de dakgoot, wordt dit meestal veroorzaakt doordat het regenwater niet goed kan worden afgevoerd. Bladeren hebben zich bijvoorbeeld opgehoopt in de dakgoot, waardoor de afvoer verstopt is geraakt. Wanneer u dit niet tijdig oplost, kan er lekkage ontstaan door de constante druk van het water. Het water zoekt dan een weg naar beneden via het poreus geworden materiaal of scheurtjes die zijn ontstaan. U kunt lekkage aan de dakgoot vooral voorkomen door regelmatig de goot schoon te maken.

Lekkage dakkapel

Wanneer er een dakkapel wordt geplaatst, dan is het vrij lastig om ervoor te zorgen dat de kapel ook echt  waterdicht is.  Een lekkende dakkapel komt dan ook regelmatig voor. De meest voorkomende oorzaken van een lekkende dakkapel zijn loslatend isolatiemateriaal, niet goed aansluitende hoeken of randen of de dakbedekking is niet goed aangelegd.  Het probleem bij een lekkende dakkapel, is dat het vaak erg lastig is om uit te vinden waar de lekkage precies door wordt veroorzaakt. Doorgaans zal het water namelijk op verschillende plekken naar binnen lopen, waardoor het lastig wordt de exacte plek van de lekkage te bepalen. Een lekkende dakkapel voorkomen is dus vooral een kwestie van degelijk vakwerk bij de bouw van de dakkapel.

Lekkage dakraam

lekken in daken opsporen

Een gebroken dakpan of isolatiemateriaal dat loslaat. Zomaar twee oorzaken die kunnen leiden tot een lekkend dakraam. Bij een lekkend dakraam zult u al snel zien dat er sprake is van een lekkage, maar de exacte locatie vinden is vaak wat lastiger. Een specialist kan dit vaak op verschillende manieren sneller vinden. Hiervoor kunnen verschillende lekdetectie methoden worden gebruikt. Heeft u last van een lekkend dakraam, dan dient u er rekening mee te houden dat een kapotte dakpan, wellicht voor meer schade heeft gezorgd dan alleen een lekkend dakraam. Laat daarom bij voorkeur de oorzaak van de lekkage door een specialist uitvoeren.

Lekkage plat dak

Wanneer uw platte dak lekkage heeft, dan wordt dit in de meeste gevallen veroorzaakt door invloeden van buitenaf of door slijtage. Water, sneeuw en kou hebben een grote invloed op de materialen die worden gebruikt. Uw dient uw dak dan ook goed te onderhouden om problemen, zoals een lekkage te voorkomen. Het probleem bij een lekkage aan een plat dak, is dat zichtbare vochtplekken niet altijd ook direct de plek van de lekkage aantonen. Het kan goed zijn dat het lek in het midden van het dak zit, terwijl de vochtplekken aan de randen van het dak zichtbaar zijn. Goed onderhoud en regelmatige inspectie van de dakbedekking voorkomt lekkage van uw platte dak.

Lekkage pannendak

In tegenstelling tot lekkage aan platte daken, komen lekkages aan pannendaken een stuk minder vaak voor. De oorzaken zijn vaak ook beter zichtbaar. In de meeste gevallen ontstaat de lekkage door een kapotte of weggeblazen dakpan. Ook een verstopt gootsteen kan uiteraard voor een lekkend pannendak zorgen. Het is daarom altijd aan te raden dat u na een flinke storm het dak controleert en natuurlijk met name in de herfstmaanden bladeren uit de dakgoot  verwijdert.

Lekkage schoorsteen

Schoorstenen zijn regelmatig de oorzaak van lekkage en dat kan een diversiteit van redenen hebben. De stenen van de schoorsteen zijn poreus geworden of het metselwerk is niet naar behoren uitgevoerd, waardoor water door de naden wordt geblazen. Maar de meest voorkomende  oorzaak van een lekkage aan de schoorsteen is een lekkende loodslab. Dit is het materiaal dat om de schoorsteen is gelegd en ervoor moet zorgen dat de afwerking waterdicht is en blijft. Controleer daarom regelmatig of de loodslab nog goed en waterdicht bevestigd is.

Hulp bij het verhelpen van lekkages in daken

De bevindingen van de lekdetectie zullen we in een uitgebreid rapport voor u beschrijven. Dit rapport kunt u aan een loodgietersbedrijf overhandigen, om het lek in uw dak te verhelpen. Een loodgieter hoeft zo zelf niet naar de bron van de lekkage te zoeken, maar kan direct voor een oplossing zorgen! Loodgieters beschikken vaak niet over apparatuur voor het opsporen van een lekkage in het dak. Hierdoor zullen zij veel tijd kwijt zijn of uw plafond open moeten breken om het lek te kunnen vinden. Lekdetectie is dan voordeliger. Ook kunt u ons rapport naar de verzekering opsturen als bewijsmateriaal. U krijgt dan vaak de kosten van de detectie vergoed.

Heeft u ook last van lekken in uw dak? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden van lekdetectie door te spreken.

Werkgebied

U kunt ons overal in Nederland inschakelen voor het uitvoeren van lekdetecties.

Wij werken onder andere in:

Wij komen zo snel mogelijk bij u langs!

Neem direct contact op: