Lekkage in dak opsporen

Heeft u last van een lekkage aan uw dak, maar weet u niet waar het water precies vandaan komt? Wij sporen het lek voor u op zodat u het kunt laten repareren. Zonder uw dak of plafond open te hoeven breken!

 • Snel en efficiënt
 • Hak- en breekwerk vaak niet nodig
 • Verzekering vergoedt lekdetectie in veel gevallen

Lekkage in dak opsporen

lekkage in dak opsporen
Uw dakbedekking bestaat vaak uit kwetsbaar materiaal, wat zeker tijdens de herfst- en wintermaanden eenvoudig beschadigd kan raken. Als gevolg van deze beschadigingen kunnen er lekken in uw dak ontstaan. Om waterschade aan de houten constructie onder uw dakbedekking te voorkomen, is het belangrijk om de lekken tijdig te dichten. Wij kunnen u hierbij helpen! Lekkage in daken opsporen is voor ons een relatief eenvoudige klus, door de hulpmiddelen die we hierbij inzetten. Denk bijvoorbeeld aan ultrasone lekdetectie of, in het geval van een warmtelek, een thermografische camera. Is het lek gevonden dan kan worden gestart met de reparatie.

Het opsporen van een lek onder uw dak

Het opsporen van lekkage in daken is geen eenvoudige klus. De bron opsporen van een lek in het dak is vaak dermate klein, dat deze nauwelijks met het blote oog te vinden is. Ultrasoon detectie kan helpen bij het opsporen van een lek in het dak. In dit geval wordt de locatie van het lek bepaald middels het tijdsverschil tussen het zenden en ontvangen van ultrasone trillingen. Ook kunnen we met een thermografische camera kijken waar warmte ontsnapt uit uw dakbedekking en zo het lek achterhalen. Dit is handig aangezien lekkages op verschillende plaatsen van het dak kunnen optreden, zoals:

Wanneer u een lekkend dak hebt, dan kan dit tot zeer grote problemen leiden, wanneer u daar niet direct iet aan doet. Hierbij is de eerste stap die u dient te nemen het opsporen van de exacte locatie van de lekkage. Die kan zich namelijk op verschillende delen van het dak bevinden. Zodra u het lek gelokaliseerd hebt, kunt u deze (laten) repareren en uiteraard voorzorgsmaatregelen treffen om eventuele herhaling te voorkomen. Een lekkage aan het dak kan verschillende oorzaken hebben. Weersomstandigheden zullen hierbij altijd een rol spelen, maar ook natuurlijke slijtage en beschadigingen kunnen oorzaken zijn van de lekkage.

Wanneer er lekkage optreedt in de dakgoot, wordt dit meestal veroorzaakt doordat het regenwater niet goed kan worden afgevoerd. Bladeren hebben zich bijvoorbeeld opgehoopt in de dakgoot, waardoor de afvoer verstopt is geraakt. Wanneer u dit niet tijdig oplost, kan er lekkage ontstaan door de constante druk van het water. Het water zoekt dan een weg naar beneden via het poreus geworden materiaal of scheurtjes die zijn ontstaan. U kunt lekkage aan de dakgoot vooral voorkomen door regelmatig de goot schoon te maken.

Wanneer er een dakkapel wordt geplaatst, dan is het vrij lastig om ervoor te zorgen dat de kapel ook echt  waterdicht is.  Een lekkende dakkapel komt dan ook regelmatig voor. De meest voorkomende oorzaken van een lekkende dakkapel zijn loslatend isolatiemateriaal, niet goed aansluitende hoeken of randen of de dakbedekking is niet goed aangelegd.  Het probleem bij een lekkende dakkapel, is dat het vaak erg lastig is om uit te vinden waar de lekkage precies door wordt veroorzaakt. Doorgaans zal het water namelijk op verschillende plekken naar binnen lopen, waardoor het lastig wordt de exacte plek van de lekkage te bepalen. Een lekkende dakkapel voorkomen is dus vooral een kwestie van degelijk vakwerk bij de bouw van de dakkapel.

Een gebroken dakpan of isolatiemateriaal dat loslaat. Zomaar twee oorzaken die kunnen leiden tot een lekkend dakraam. Bij een lekkend dakraam zult u al snel zien dat er sprake is van een lekkage, maar de exacte locatie vinden is vaak wat lastiger. Een specialist kan dit vaak op verschillende manieren sneller vinden. Hiervoor kunnen verschillende lekdetectie methoden worden gebruikt. Heeft u last van een lekkend dakraam, dan dient u er rekening mee te houden dat een kapotte dakpan, wellicht voor meer schade heeft gezorgd dan alleen een lekkend dakraam. Laat daarom bij voorkeur de oorzaak van de lekkage door een specialist uitvoeren.

Wanneer uw platte dak lekkage heeft, dan wordt dit in de meeste gevallen veroorzaakt door invloeden van buitenaf of door slijtage. Water, sneeuw en kou hebben een grote invloed op de materialen die worden gebruikt. Uw dient uw dak dan ook goed te onderhouden om problemen, zoals een lekkage te voorkomen. Het probleem bij een lekkage aan een plat dak, is dat zichtbare vochtplekken niet altijd ook direct de plek van de lekkage aantonen. Het kan goed zijn dat het lek in het midden van het dak zit, terwijl de vochtplekken aan de randen van het dak zichtbaar zijn. Goed onderhoud en regelmatige inspectie van de dakbedekking voorkomt lekkage van uw platte dak.

In tegenstelling tot lekkage aan platte daken, komen lekkages aan pannendaken een stuk minder vaak voor. De oorzaken zijn vaak ook beter zichtbaar. In de meeste gevallen ontstaat de lekkage door een kapotte of weggeblazen dakpan. Ook een verstopt gootsteen kan uiteraard voor een lekkend pannendak zorgen. Het is daarom altijd aan te raden dat u na een flinke storm het dak controleert en natuurlijk met name in de herfstmaanden bladeren uit de dakgoot  verwijdert.

Schoorstenen zijn regelmatig de oorzaak van lekkage en dat kan een diversiteit van redenen hebben. De stenen van de schoorsteen zijn poreus geworden of het metselwerk is niet naar behoren uitgevoerd, waardoor water door de naden wordt geblazen. Maar de meest voorkomende oorzaak van een lekkage aan de schoorsteen is een lekkende loodslab. Dit is het materiaal dat om de schoorsteen is gelegd en ervoor moet zorgen dat de afwerking waterdicht is en blijft. Controleer daarom regelmatig of de loodslab nog goed en waterdicht bevestigd is.

Een daklekkage vormt een serieus probleem dat de integriteit van uw woning kan aantasten. Om adequaat op te treden en mogelijke schade te beperken, is het van belang de oorzaken, gevolgen en signalen van een daklekkage goed te begrijpen.

De oorzaken van een lekkend dak

Een lekkend dak kan verschillende oorzaken hebben:

 • Beschadigde dakbedekking: scheuren of gaten in de dakbedekking.
 • Versleten kitnaden: deze kunnen niet langer effectief water buiten houden.
 • Gebroken dakpannen (bij hellende daken): dit kan water doorlaten.
 • Ophoping van water op platte daken: stilstaand water kan daklekkages veroorzaken.
 • Invloeden van weer en wind: extreme weersomstandigheden kunnen de dakstructuur aantasten.

De gevolgen van een daklekkage

De gevolgen van een daklekkage kunnen aanzienlijk zijn:

 • Waterschade aan plafonds, muren en bezittingen.
 • Vochtproblemen en schimmelvorming: dit kan leiden tot gezondheidsproblemen.
 • Verminderde isolatiewaarde van uw woning: wat resulteert in energieverlies.
 • Houtrot en structurele schade: het water kan houten structuren aantasten.

Hoe herkent u een daklekkage?

Het herkennen van een daklekkage is van groot belang om tijdig in te kunnen grijpen en verdere schade aan uw woning te voorkomen. Hier zijn enkele belangrijke signalen waaraan u een daklekkage kunt herkennen:

 • Vochtplekken op plafonds en muren
 • Schimmel- en schimmelgeur
 • Loslatende verf of behang
 • Druppels of vocht op zolder of in de kruipruimte
 • Vochtige plekken op de vloer of grond

Het is van groot belang dat u bij het opmerken van deze signalen direct actie onderneemt. Wacht niet met het inschakelen van een professionele lekdetectiespecialist om de lekkage te lokaliseren. Tijdige opsporing en reparatie kan veel schade en kosten besparen.

Soorten lekkages

OTL Nederland is gespecialiseerd in het opsporen van diverse lekken, of het nu gaat om water- of warmtelekken. Onze expertise stelt ons in staat om onder andere de volgende veelvoorkomende lekkages te identificeren.

Gevolgen lekkages

Waterlekkages en warmtelekkages kunnen verschillende gevolgen hebben.

Gevolgen waterlekkages:

 • Schade aan eigendommen
 • Schimmel- en vochtplekken
 • Verzwakking fundering
 • Houtrot
 • Roestvorming

Gevolgen warmtelekkages

 • Energieverspilling
 • Hogere energiekosten
 • Negatieve milieueffecten
 • Comfortproblemen
 • Verhoogde energiebehoefte

Direct uw lekkage op laten sporen door OTL Nederland?

Technieken

Om de verschillende lekkages te detecteren, hanteren we diverse technieken. Hieronder staan een aantal van onze veelgebruikte technieken.

Voordelen lekdetectie

Het tijdig laten opsporen van een lek biedt de volgende voordelen:

 • Vroegtijdige detectie
 • Kostenbesparing
 • Waterbesparing
 • Energie-efficiëntie
 • Preventie van schimmel en schade aan structuren
 • Tijdsbesparing
 • Betrouwbaarheid en gemoedsrust

Direct uw lekkage op laten sporen door OTL Nederland?

Kan ik een daklekkage zelf opsporen?

Ja, vaak kunt u zelf door een visuele inspectie uit te voeren, waarnemen of u last heeft van een daklekkage. Vooral als het om duidelijke tekenen van een lekkage gaat. De precieze locatie opsporen is lastiger, hier heeft u vaak een specialist voor nodig. Bij een grondige visuele inspectie kunt u kijken naar scheuren, gaten, beschadigde dakbedekking, losse of ontbrekende dakpannen en slechte afdichtingen. Bekijk ook altijd goed de kitnaden en de dakgoot.

Een lek aan het dak laten opsporen door een vakspecialist

Het inschakelen van een vakspecialist voor het opsporen van een daklekkage is vaak de meest betrouwbare en effectieve manier om het probleem te identificeren en op te lossen. Professionals beschikken namelijk over gespecialiseerde apparatuur en gereedschappen. Zoals lekdetectiesystemen en vochtmeters, waarmee ze nauwkeurig de bron van de lekkage kunnen vinden, zelfs als deze niet direct zichtbaar is.

Deze techniek maakt gebruik van infraroodstraling om temperatuurverschillen op het dakoppervlak te detecteren. Vooral effectief bij platte daken. Natte plekken koelen langzamer af dan droge plekken, waardoor het mogelijk is om de bron van het lek te lokaliseren.

Dit systeem detecteert geluidsgolven gegenereerd door waterlekkages. Met behulp van een ultrasoon apparaat worden geluidstrillingen geproduceerd. Die veranderen wanneer ze in aanraking komen met water. Waardoor het lek nauwkeurig kan worden gelokaliseerd.

Kleine, flexibele endoscopische camera’s kunnen worden gebruikt om moeilijk bereikbare gebieden te inspecteren. Zoals tussen wanden en plafonds, waar lekkages zich vaak voordoen. Dit geeft visueel bewijs van het lek.

Deze scanners meten de vochtigheid onder de dakbedekking. Ze kunnen snel vochtplekken detecteren en de locatie van de lekkage aangeven.

Bij deze methode wordt rook in het dak geblazen, waardoor de rook uit het lek komt. Dit is een handige manier om de exacte locatie van de lekkage te identificeren.

Traceergas, zoals waterstof of stikstof, wordt in de leidingen geïnjecteerd. Deze gasvormige stof ontsnapt door het lek en kan met speciale detectoren worden opgespoord.

Door het combineren van deze geavanceerde lekdetectietechnieken kan een specialist accuraat de bron van een daklekkage lokaliseren, wat resulteert in gerichte reparaties en minimalisering van schade.

Waarom kiezen voor lekdetectie?

lekdetectie specialist

Het tijdig opsporen van lekkages brengt vele voordelen met zich mee:

 • Minimale schade: zo voorkomt u verdere verspreiding van water en minimaliseert u de schade aan uw eigendommen.
 • Kostenbesparing: lekdetectie voorkomt dat kleine problemen uitgroeien tot dure herstelwerkzaamheden, dit zorgt voor kostenbesparingen.
 • Energie-efficiëntie: het draagt bij aan een lagere energierekening en verbeterde energie-efficiëntie.

Tip: bel niet direct een loodgieter of bouwbedrijf, deze zal onnodig hak- en breekwerk uitvoeren.

Waarom OTL Nederland inschakelen?

Bij OTL Nederland bent u verzekerd van professionele lekkage onderzoek met vele voordelen:

 • Ervaren experts: ons team bestaat uit goed opgeleide en gekwalificeerde professionals.
 • Betrouwbare resultaten: dankzij onze geavanceerde technieken en expertise leveren wij nauwkeurige en snelle resultaten.
 • Klanttevredenheid: klanttevredenheid staat bij ons voorop.

Wacht niet langer! Schakel vandaag nog OTL Nederland in voor professionele lekdetectie.

Onze werkwijze

Er bevindt zich een lekkage in of rondom uw huis. U weet echter niet precies waar deze lekkage zich bevindt. Het lek kan voor veel extra kosten zorgen in uw huis. Dit wilt u natuurlijk zo veel mogelijk voorkomen.

Neem op tijd contact met ons op om de lekkage zo snel mogelijk te detecteren. Op deze manier kunnen wij snel een afspraak met u maken om de lekkage te detecteren. Vaak kunnen we dezelfde dag nog langskomen.

Vervolgens komen wij bij u langs om de lekdetectie uit te voeren. Met behulp van apparatuur kunnen wij, zonder hak- en breekwerk, de lekkage detecteren. Naast waterlekkages kunnen wij ook warmtelekken opsporen.

U krijgt van ons een duidelijke rapportage met daarin de locatie van de lekkage. Op deze manier weet de loodgieter wat er moet gebeuren om het lek te dichten. Daarnaast is deze rapportage handig voor de verzekering.

Direct uw lekkage op laten sporen?

Maak een afspraak. Vaak kunnen we dezelfde dag nog langskomen.

Werkgebied

Met een landelijke dekking biedt OTL Nederland uitgebreide diensten voor het opsporen van lekkages. Wij reageren snel, zodat we de schade tot een minimum beperken.

Hulp bij het verhelpen van lekkages in daken

De bevindingen van de lekdetectie zullen we in een uitgebreid rapport voor u beschrijven. Dit rapport kunt u aan een loodgieters- of dakdekkersbedrijf overhandigen, om het lek in uw dak te verhelpen. Een vakman hoeft zo zelf niet naar de bron van de lekkage te zoeken, maar kan direct voor een oplossing zorgen! Loodgieters of dakdekkers beschikken vaak niet over apparatuur voor het opsporen van een lekkage in het dak. Hierdoor zullen zij veel tijd kwijt zijn of uw plafond open moeten breken om het lek te kunnen vinden. Lekdetectie is dan voordeliger. Ook kunt u ons rapport naar de verzekering opsturen als bewijsmateriaal. U krijgt dan vaak de kosten van de detectie vergoed.

Heeft u ook last van lekken in uw dak? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden van lekdetectie door te spreken.

Wat kost het laten repareren van een daklekkage?

De kosten voor het laten repareren van een daklekkage variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de omvang van de lekkage, het type dak, de materiaalkeuze voor reparatie en eventuele bijkomende schade die hersteld moet worden. Hier zijn enkele richtlijnen om u een idee te geven van de mogelijke kosten:

 • Omvang van de lekkage: kleinere, meer lokale lekkages zijn over het algemeen minder duur om te repareren dan grotere, meer uitgebreide lekkages die een groter deel van het dak beslaan.
 • Type dak: reparaties aan een plat dak kunnen anders zijn dan die aan een hellend dak vanwege de verschillende dakbedekkingsmaterialen en constructiemethoden.
 • Materiaalkeuze voor reparatie: sommige materialen zijn duurder dan andere.
 • Bijkomende schade en reparaties: als de lekkage gepaard gaat met andere schade aan het dak of de structurele elementen, zoals houtrot, beschadigde dakgoten of kapotte isolatie, kunnen de kosten stijgen vanwege de extra reparaties die nodig zijn.
 • Bereikbaarheid van het dak: een gemakkelijk toegankelijk dak kan minder arbeidstijd vereisen dan een dak dat moeilijk te bereiken is.

Het is raadzaam om meerdere offertes aan te vragen bij verschillende dakdekkers om een nauwkeurig beeld te krijgen van de kosten voor het repareren van uw specifieke daklekkage. Zorg ervoor dat de offertes gedetailleerd zijn en alle aspecten van de reparatie en de gebruikte materialen omvatten. Het is ook belangrijk om te kiezen voor een betrouwbare en ervaren dakdekker voor een duurzame en effectieve reparatie.

Veelgestelde vragen

Als uw dak lekt, is het belangrijk om snel actie te ondernemen om verdere schade aan het huis te voorkomen:

 • Plaats emmers of bakken onder de lekkage om het water op te vangen en verdere schade aan vloeren en meubels te voorkomen.
 • Vermijd het gebruik van elektrische apparaten in de buurt van de lekkage om elektrische problemen te voorkomen.
 • Schakel een professionele lekdetectiebedrijf in in om de lekkage te onderzoeken.

De kosten voor het opsporen van een daklekkage variëren afhankelijk van de omvang van de lekkage en de gebruikte methoden. Over het algemeen kunnen de kosten variëren van enkele honderden tot duizenden euro’s, afhankelijk van de complexiteit van de situatie en of gespecialiseerde lekdetectieapparatuur nodig is.

Of een daklekkage verzekerd is, hangt af van uw verzekeringspolis en de voorwaarden ervan. In veel gevallen dekt een opstalverzekering schade als gevolg van een plotselinge en onverwachte gebeurtenis, zoals een storm. Het is belangrijk om uw polis zorgvuldig door te nemen en indien nodig contact op te nemen met de verzekeringsmaatschappij om te bepalen of de daklekkage onder uw polis valt. Regelmatig onderhoud van het dak kan helpen bij het voorkomen van lekkages en mogelijk problemen met de verzekering voorkomen.

Het tijdsbestek waarin een lekkage zichtbaar wordt, varieert afhankelijk van de aard en omvang van het lek. Bij kleine lekkages, zoals druppels uit een kraan, kan het enige tijd duren voordat de schade zichtbaar wordt. Bij ernstigere lekkages, zoals een gesprongen leiding, kan de schade vrijwel direct zichtbaar zijn, met bijvoorbeeld water dat uit muren stroomt of zich ophoopt op de vloer. Hoe sneller je een lek opspoort en repareert, des te minder ernstige schade er zal optreden.

Bij OTL Nederland begrijpen we dat een snelle respons essentieel is bij lekkage situaties. We streven ernaar om zo spoedig mogelijk hulp te bieden. Neem direct contact met ons op en we zullen ons best doen om u op korte termijn van dienst te zijn. Onze planning is flexibel en we zorgen ervoor dat uw lekdetectieprobleem met de vereiste urgentie wordt behandeld.

Onze lekdetectieservice is gebaseerd op professionele expertise en geavanceerde technieken. Wanneer u OTL Nederland inschakelt, kunt u het volgende verwachten:

 • Grondige inspectie en identificatie van het lek
 • Gebruik van geavanceerde technologieën zoals ultrasone detectie en thermografie
 • Nauwkeurige rapportage van de leklocatie en bevindingen
 • Advies en aanbevelingen voor de juiste vervolgstappen
 • Transparante communicatie en professionele service

Contact

Lekkage op laten sporen? Wij zijn bereikbaar van:

Maandag t/m vrijdag: 08:00 tot 20:00
Zaterdag: 10:00 tot 17:00
Zondag: gesloten

Lekdetectie specialist inschakelen? Bel dan direct: