Moet de cv-ketel vervangen worden bij een lekkage aan de warmtewisselaar?

 In techniek

De warmtewisselaar is één van belangrijkste onderdelen van een cv-ketel. Dit onderdeel zorgt er namelijk voor dat het water in de verwarmingsinstallatie opgewarmd wordt. Hiervoor gebruikt de warmtewisselaar de warmte die vrijkomt bij de verbranding van gas. In veel gevallen doet dit onderdeel van de cv-ketel zijn werk zonder problemen. In oudere ketels kan een warmtewisselaar voor problemen zorgen. Zo kan dit onderdeel gaan lekken als gevolg van slijtage. U vraagt zich mogelijk af wat u in dat geval moet doen. Is het bijvoorbeeld nodig om bij een lekkage aan de warmtewisselaar van uw cv-ketel te vervangen?

Wat is het gevolg van een lekkage aan de warmtewisselaar in de cv-ketel?

Een lekkage van uw cv-ketel is vaak het gevolg van de sterke schommelingen in de temperatuur. De ene keer krijgt het onderdeel te maken met warm of heet water, de andere keer weer met koud. Nu is de warmtewisselaar wel bestand tegen een stootje, maar soms wordt de regelmatige temperatuurwisseling het onderdeel te veel. Er ontstaat in dat geval een scheurtje in de warmtewisselaar. Gevolg hiervan is dat het water uit het systeem kan ontsnappen. Het wordt in dat geval niet langer verwarmd, maar het verdampt via het rookgaskanaal. Een lekkage aan de warmtewisselaar herkent u vaak aan de grote hoeveelheid condens die uit het kanaal komt.

Wat voor warmtewisselaars zijn er?

Er zijn verschillende soorten warmtewisselaars. De meest bekende worden hieronder toegelicht.

  • Warmtewiel: warmtewisselaar met lucht doormiddel van ronde schijven die eenvoudig warmte kunnen afstaan en opnemen.
  • Platenwarmtewisselaar: warmtewisselaar met water doormiddel van een frame met dunne geribbelde platen.
  • Twincoilsysteem: bestaat uit twee warmtewisselaars, die elk in een luchtstroom worden geplaats. De warmtewisselaars zijn elkaar verbonden door een vloeistof.

Moet ik nu mijn cv-ketel vervangen?

Is er sprake van een lekkage aan de warmtewisselaar van uw cv-ketel? Dan vraagt u zich mogelijk af of het nodig is om de ketel te vervangen. Dit kan, maar dit is niet altijd nodig. In sommige gevallen is het namelijk ook mogelijk om de warmtewisselaar te vervangen. Dit hangt overigens wel af van de omvang van het lek. Indien er sprake is van een grote lekkage in de warmtewisselaar van uw cv-ketel, is dit vaak niet mogelijk. Om te kijken wat de beste optie is, laat u eerst lekdetectie uitvoeren. Hierbij wordt de bron van het lek opgespoord, waardoor u direct weet waar u aan toe bent.

Aanbevolen berichten
Buitenmuur impregneren tegen vochtik ruik gas