Lekkage in badkamer opsporen

Heeft u last van lekkages in uw badkamer? U bent niet de enige. In de badkamer komen lekkages regelmatig voor. Afhankelijk van waar de lekkage zich bevindt, kan het probleem op verschillende manieren opgelost worden.

 • Snel en efficiënt
 • Hak- en breekwerk vaak niet nodig
 • Verzekering vergoedt lekdetectie in veel gevallen

Lekkage in de badkamer

De badkamer is een van de plekken in huis waar de kans op een lekkage het grootst is. Dat is best logisch, want het is de plek waar we het meest gebruik maken van water. Er bevinden zich dan ook verschillende waterleidingen en afvoerbuizen in de badkamer, waardoor de kans op een lekkage in de badkamer groot is. Wanneer u een lekkage hebt in de badkamer, dan kan dat een kapotte kraan zijn die snel te vervangen is, maar ook een afvoerbuis die kapot is en minder eenvoudig te repareren is. Een lekkage in de badkamer kan op de volgende plaatsen voorkomen:

 • Douche
 • Bad
 • Toilet
 • Afvoer
 • Vloer
 • Muur

Een lekkage in uw douche

De meeste mensen maken dagelijks gebruik van de douche. Lekkage door slijtage is dan ook een van de meest voorkomende oorzaken. Het kan zijn dat de kit waarmee naden gedicht zijn loslaat of dat kranen gebreken beginnen te vertonen.  Lekkage in de badkamer is vaak terug te leiden is naar de douchebak, de douchekop of de aan- en afvoerleidingen.

Een lekkage in en rondom uw bad

lekkage in badkamerEen lekkende badkuip wordt vaak veroorzaakt doordat er verkeerd materiaal is gebruikt om de afvoer van het badwater te isoleren. Ook loszittend tegelwerk of afwerkmateriaal dat loslaat, kan op de lange termijn leiden tot lekkage.  Wanneer de kranen of het voegwerk aan de randen van de badkuip lekken, is dat relatief eenvoudig op te lossen. Dat is niet het geval wanneer de afvoer van de badkuip oorzaak van de lekkage is. Doorgaans zal de badkuip verwijderd moeten worden om een dergelijke lekkage te verhelpen.

Lekkage toilet in de badkamer

Een lekkage van het toilet kan bestaan uit een lekke toiletpot of de stortbak. Het kan ook zijn dat de afvoer van het toilet verstopt is waardoor water niet goed weg kan lopen. In dat geval lijkt het alsof er een lekkage is, maar is dit dus niet het geval. In de meeste gevallen zal de lekkage tot gevolg hebben dat er een laag water rondom de toiletpot te zien is. U zult dan eerst moeten uitvinden of het de toiletpot of de afvoer is die de lekkage veroorzaakt. Een lekdetectie specialist kan vaak snel opsporen waar de lekkage zich bevindt door een endoscoop te gebruiken.

Tip

Check of de standen van de watermeter veranderen als u 2,5 uur lang geen water gebruikt. Ziet u de standen veranderen? Dan heeft u last van een water lekkage.

De gevolgen van een lekkage in uw badkamer

Een lekkage in uw badkamer wilt u met spoed aanpakken. De lekkage kan namelijk zeer nare gevolgen hebben, niet alleen voor uw badkamer, maar ook andere ruimtes in uw woning. Zo kan door een lekkage in de badkamer:

 • Waterschade ontstaan
 • Vocht- en schimmelplekken ontstaan, niet alleen in de badkamer, maar ook in de ruimtes rondom en onder uw badkamer
 • Muren en vloeren aantasten
 • Hoge kosten ontstaan als u het lek niet direct laat opsporen en vervolgens niet snel laat repareren

Hoe kan ik zelf de lekkage opsporen?

U kunt zelf altijd proberen om de lekkage eerst zelf op te sporen. Toch zult u nooit helemaal de precieze locatie kunnen achterhalen. Het voordeel hiervan is echter dat wij een indicatie van de plaats hebben. Zo kunnen wij nog sneller het lek opsporen. Graag geven wij u enkele tips om de lekkage op te sporen:

 • Controleer het putje van de douche. Het kan zijn dat de kitnaad rondom het putje niet goed is aangebracht of loszit.
 • Afvoer van het bad controleren. Bij de meeste baden kunt u het inspectieluik gebruiken om het sifon te controleren. Bekijk of deze nog goed vastzit.
 • Bekijk het tegelwerk. Zijn er afbrokkelende of scheuren te zien in het tegelwerk? Dan kan dit de oorzaak zijn. U kunt ook een schroevendraaier gebruiken om te controleren op holle tegels.
 • De rozetten van de kraan controleren. Check altijd even of er goed gekit is achter de rozetten. Is dit niet het geval? Dan dient u het opnieuw te kitten. De meeste lekkages komen namelijk door slecht kitwerk.
 • Loop het voegwerk van tegels en wanden na. U kunt het beste controleren of het loszit of ontbreekt, door middel van een schroevendraaier.

Wie kan ik bellen bij een lekkage in de badkamer?

U zou misschien zeggen dat het logisch is om direct een loodgieter te bellen. Echter heeft een loodgieter niet altijd lekdetectie apparatuur. Daardoor zal deze meteen overgaan tot hak- en breekwerk. U doet er dus goed aan om juist eerst een lekdetectie specialist in te schakelen. Dankzij onze speciale apparatuur zullen wij de precieze locatie van het lek lokaliseren. Hierna zullen wij een duidelijk rapport opstellen. Met dit rapport kunt u een loodgieter inschakelen. Zo zal u geen onnodige kosten hebben. Neem dus direct op met OTL Nederland.

Hoeveel kost een lekdetectie?

Een lekkage in de badkamer kan verschillende oorzaken hebben. Hierdoor is het lastig om een bedrag te noemen voor de lekdetectie. Is het lek snel te vinden? Dan zal de lekdetectie natuurlijk wat goedkoper zijn. Blijkt het traceren echter complexer te zijn? Dan zullen wij verschillende technieken moeten gebruiken om de lekkage te lokaliseren. Dit laatste kost wat meer tijd en zal daardoor wat meer kosten. Dit alles is het echter waard, aangezien er geen onnodig hak- en breekwerk nodig is in de badkamer. Hierdoor zullen de kosten altijd meevallen. 

Maandag t/m vrijdag
08:00 tot 20:00

Zaterdag
10:00 tot 17:00

Wij kunnen bijna ieder lek voor u opsporen

Wij sporen lekken op in onder andere:

De volgende warmte lekkages kunnen wij opsporen:

3 tips bij een badkamer lekkage

 • Kitranden kunt u controleren met behulp van een aardappelschilmesje
 • Controleer of uw tegels hol zijn, door met een schroevendraaier op het oppervlakte te tikken
 • Als u de rozetten van de kraan verwijderd, dan kunt u zien of er wel gekit is

Is een badkamer lekkage verzekerd?

Bij een lekkage kunt u aanspraak doen op de inboedel- en de opstalverzekering. Bij de inboedelverzekering hoort alles wat in huis staat, zoals meubels of apparaten. Onder de opstalverzekering vallen de muren, het plafond en de leidingen. Bij de volgende badkamer lekkages wordt de schade vaak vergoed:

 • Toilet overstroming
 • Kapotte afvoer
 • Lekkende leidingen

Wanneer het meestal niet wordt vergoed:

 • Schade die uzelf heeft veroorzaakt
 • Schade door onvoldoende onderhoud

Neem contact op met uw verzekeraar om direct te weten te komen wat u kunt verwachten.

Hoe weet ik of de lekkage verholpen is?

Aan de watermeter kunt u zien of de lekkage is verholpen. Schrijf allereerst de waarden op van de watermeter, vervolgens is het belangrijk dat u 2,5 uur geen water verbruikt.

Zijn de waarden hetzelfde gebleven? Dan is de lekkage verholpen. Is dit niet het geval? Neem dan contact met ons op.

Werkgebied

U kunt ons overal in Nederland inschakelen voor het uitvoeren van lekdetecties.

Wij werken onder andere in:

Wij komen zo snel mogelijk bij u langs!

Neem direct contact op: