Lekkage huurwoning: wie betaalt de rekening?

 In waterlek

Wanneer er sprake is van een lekkage in een huurwoning, dan moet deze natuurlijk zo snel als mogelijk verholpen worden. Wanneer er door de lekkage schade is ontstaan, dan moet deze worden hersteld. De vraag is dan natuurlijk: “Wie gaat dat betalen?”. Het antwoord op deze vraag hangt af van een aantal factoren. De eerste stap die u sowieso moet nemen, is het melden van de schade bij uw verhuurder. Doet u dat niet, dan loopt u het risico dat u voor alle kosten opdraait. Het is aan te bevelen om zowel telefonisch als schriftelijk de verhuurder in te lichten.

Welke kosten komen bij een lekkage in een huurwoning kijken?

Bij lekkage in de huurwoning moet deze natuurlijk worden gerepareerd. Daarnaast kan de lekkage gevolgschade hebben veroorzaakt die hersteld moet worden. Mogelijk dat bijvoorbeeld de vloerbedekking onbruikbaar is. Het verhuurbedrijf zal het herstel van de lekkage in de huurwoning altijd door een gespecialiseerd bedrijf laten uitvoeren of hiervoor zelf mensen in dienst hebben. Voor het herstel van gevolgschade, zult u zelf moet zorgen.

Wanneer is de verhuurder verantwoordelijk?

De verhuurder van de woning is verantwoordelijk voor het herstellen en de kosten van een lekkage in de huurwoning wanneer er sprake is van achterstallig onderhoud. Ook wanneer de schuld van de lekkage niet bij de huurder ligt, zal de verhuurder de kosten op zich nemen.

Wanneer is de huurder verantwoordelijk?

De huurder is altijd verantwoordelijk voor de kosten die een lekkage huurwoning met zich meebrengt, wanneer hij de lekkage zelf heeft veroorzaakt. U bent bijvoorbeeld bij het boren door een waterleiding heen gegaan, waardoor de schade is ontstaan. In dat geval komen de kosten voor reparatie voor uw rekening. Het kan zijn dat u voor dergelijke situatie een verzekering hebt afgesloten. Is dat het geval, dan zal de verzekering in veel gevallen een deel van de kosten of soms zelfs alle kosten vergoeden.

Wie is verantwoordelijk voor de kosten gevolgschade?

Wanneer de verhuurder de woning goed heeft onderhouden, draait u zelf op voor de kosten van de gevolgschade, wanneer de schade door uzelf is veroorzaakt. Is de huurder in gebreken gebleven bij het onderhouden van de woning, dan kunt u het verhuurbedrijf aansprakelijk stellen.

3 tips om een lekkage in een huurwoning te voorkomen

Tip 1 – Laat werkzaamheden die u zelf nog nooit hebt gedaan, uitvoeren door een lekdetectiespecialist.

Voor elke is er wel een bedrijf beschikbaar dat de juiste mensen in dienst heeft. Specialisten die hun vak verstaan en waarbij u zeker weet dat het werk goed uitgevoerd wordt.

Tip 2 – Voer regelmatig onderhoudswerkzaamheden uit en neem de juiste voorzorgsmaatregelen. Controleer kitnaden in de badkamer, het toilet en het doucheputje. Zorg ervoor dat de wasmachine in een waterbak is geplaatst en maak deze regelmatig schoon.

Tip 3 – Handel volgens een logisch actieplan!
Constateert u een lekkage of vermoed u dat er ergens lekkage is, draai dan eerst de hoofdkraan dicht. Neem daarna direct contact op met de verhuurder om na te gaan wat u moet doen.

Aanbevolen berichten
lekkende kraanCondens