Lek in verwarming opsporen

Een lek in de verwarming zorgt ervoor dat uw huis niet meer goed warm wordt. Ook kan het lekkende water schade veroorzaken. Laat het lek daarom zo snel mogelijk opsporen en repareren!

 • Snel en efficiënt
 • Hak- en breekwerk vaak niet nodig
 • Verzekering vergoedt lekdetectie in veel gevallen

Heeft u een lek in de verwarming?

Heeft u last van een lek in de verwarming? Zorg in dit geval zo snel mogelijk voor een oplossing, om zo ernstige waterschade te voorkomen. Het vocht wat bij een lek in de verwarming vrijkomt kan namelijk in uw muren trekken, waar het voor schimmel- en zwamvorming zorgt. Ook kan er houtrot aan of onder uw vloer ontstaan! Reden genoeg om een lek in de verwarming tijdig op te sporen en te laten verhelpen. Een lek in de verwarming opsporen is niet gemakkelijk, doordat leidingen naar de verwarming vaak onder uw vloeren of tussen muren lopen. Wij helpen u namelijk graag met een passende lekdetectie! De hulpmiddelen die wij gebruiken maken hak- en breekwerk overbodig bij het opsporen van de bron van een lekkage.

Wat zijn de oorzaken van een lekkage in de verwarming?

Lekkages in de verwarming kunnen diverse problemen veroorzaken, variërend van ongemak tot mogelijke schade aan uw huis. Het is daarom van essentieel belang om deze lekkages tijdig te identificeren en te verhelpen. Enkele veelvoorkomende oorzaken van een lekkage in de verwarming zijn:

 1. Ten eerste, slijtage en ouderdom kunnen het verwarmingssysteem na verloop van tijd aantasten, vooral als deze al vele jaren in gebruik is geweest.
 2. Daarnaast kan corrosie van leidingen optreden door blootstelling aan water en chemicaliën, wat de leidingen aantast en lekkages veroorzaakt.
 3. Een andere mogelijke oorzaak is onjuiste installatie, waarbij slechte afdichting van verbindingen kan leiden tot lekkages in het verwarmingssysteem.
 4. Bovendien kan een te hoge druk in het systeem resulteren in barsten en lekkages in de leidingen van het verwarmingssysteem.

Raadpleeg een professioneel lekdetectiebedrijf, zoals OTL Nederland, voor een grondige inspectie.

Wat te doen bij een cv-lekkage?

lek in verwarming opsporenBij een cv-lekkage is het belangrijk om snel en adequaat te handelen om verdere schade te voorkomen. Hier zijn stappen die u kunt nemen bij een cv-lekkage:

 1. Schakel onmiddellijk de cv-installatie uit: stop de cv-ketel en de thermostaat om de watertoevoer naar het lekkende systeem te onderbreken om vervolgens de situatie onder controle te krijgen.
 2. Vang het water op: plaats vervolgens direct handdoeken of emmers onder het lekkende punt om het water op te vangen en verdere schade aan vloeren en meubels te minimaliseren.
 3. Contacteer direct een lekdetectiebedrijf: bel onmiddellijk een lekdetectiespecialist met expertise in cv-systemen en geef vervolgens een gedetailleerde beschrijving van de situatie voor een snelle reparatie.
 4. Inspecteer grondig radiatoren en leidingen: kijk nauwkeurig naar radiatoren, leidingen en aansluitingen om eventuele zichtbare scheuren, lekken of andere schade op te merken. Noteer deze vervolgens voor de vakman.
 5. Laat de reparatie uitvoeren door een gekwalificeerde vakman: u krijgt van ons een duidelijk rapport van het lek. Deze kunt u vervolgens geven aan een loodgieter, die zal het repareren en indien nodig onderdelen vervangen.
 6. Herstel eventuele veroorzaakte schade: nadat het lek is opgelost, herstel eventuele schade aan vloeren, muren of plafonds.

Bij enige twijfel of bij ernstige lekkages is het verstandig om altijd een professional in te schakelen voor een grondige beoordeling en een passende oplossing.

Soorten lekkages

OTL Nederland is gespecialiseerd in het opsporen van diverse lekken, of het nu gaat om water- of warmtelekken. Onze expertise stelt ons in staat om onder andere de volgende veelvoorkomende lekkages te identificeren.

Gevolgen lekkages

Waterlekkages en warmtelekkages kunnen verschillende gevolgen hebben.

Gevolgen waterlekkages:

 • Schade aan eigendommen
 • Schimmel- en vochtplekken
 • Verzwakking fundering
 • Houtrot
 • Roestvorming

Gevolgen warmtelekkages

 • Energieverspilling
 • Hogere energiekosten
 • Negatieve milieueffecten
 • Comfortproblemen
 • Verhoogde energiebehoefte

Direct uw lekkage op laten sporen door OTL Nederland?

Technieken

Om de verschillende lekkages te detecteren, hanteren we diverse technieken. Hieronder staan een aantal van onze veelgebruikte technieken.

Voordelen lekdetectie

Het tijdig laten opsporen van een lek biedt de volgende voordelen:

 • Vroegtijdige detectie
 • Kostenbesparing
 • Waterbesparing
 • Energie-efficiëntie
 • Preventie van schimmel en schade aan structuren
 • Tijdsbesparing
 • Betrouwbaarheid en gemoedsrust

Direct uw lekkage op laten sporen door OTL Nederland?

Hulp bij een lekkage in de verwarming opsporen

Het opsporen van een lekkage in de verwarming is ontzettend belangrijk. Het helpt om problemen te voorkomen en schade aan uw verwarmingssysteem of huis te vermijden.

Hoe kan ik zelf een cv-lekkage opsporen?

Wilt u eerst zelf proberen om een cv-lekkage op te sporen? Volg dan deze stappen.

U kunt gemakkelijk de waterdruk van uw cv-ketel controleren via de meter die zich op of naast de ketel bevindt.

 1. Bekijk de waarde van de meter: deze meter zou een waarde moeten aangeven tussen 1,5 en 2 bar.
 2. Is de druk lager dan 1,5 bar? Dan kan de cv-installatie het water niet efficiënt circuleren. Zelfs bij een druk onder 1 bar bestaat het risico dat de pomp beschadigt.
 3. Is de druk hoger dan 2 bar? Bij een druk hoger dan 2 bar slijt de pomp sneller, en bij meer dan 3 bar kan er lekkage optreden doordat een leiding barst.
 4. Wanneer de waterdruk te hoog is, is het nodig om het systeem te ontluchten (ga naar stap 2).  Indien de waterdruk in de cv-ketel te laag is, dient u de ketel bij te vullen (ga naar stap 3).
 1. Zet de thermostaat allereerst laag, de kraan op de radiator draait u dicht en u haalt de stekker van de ketel uit het stopcontact.
 2. Wacht tot het systeem is afgekoeld, dit duurt ongeveer 15 minuten.
 3. Gebruik een ontluchtingssleutel op het ontluchtingsventiel van de radiator.
 4. Houd een handdoek bij de hand, er kan namelijk water ontsnappen.
 5. Draai het ventiel langzaam open (tegen de klok in) tot er lucht begint te ontsnappen, dit is vaak een halve slag.
 6. Er kan lucht uit de radiator komen, sluit het ventiel zodra er water uitkomt.
 7. Herhaal dit voor alle radiatoren in huis.

Het bijvullen van de cv-ketel doe u met behulp van een slang die u aansluit tussen de cv-ketel en de dichtstbijzijnde waterkraan. Het is belangrijk om dit zo te doen dat er niet te veel lucht de ketel binnenkomt. Een beetje gemorst water is onvermijdelijk; hier kunt u vooraf rekening mee houden.

 1. Schakel allereerst de cv-ketel uit (haal de stekker eruit) en laat deze ongeveer een half uur afkoelen.
 2. Sluit  daarna de slang aan op de waterkraan. Het andere uiteinde van de slang hangt u boven een emmer.
 3. Draai vervolgens de kraan open zodat er water in de emmer stroomt en draai de kraan weer dicht.
 4. Sluit het vrije uiteinde van de met water gevulde slang aan op het waterinvoerpunt van de cv-ketel.
 5. Open de kraan van het waterinvoerpunt en draai tevens de waterkraan open. Hierdoor stroomt het water de ketel in. Houd de meter in de gaten die de druk aangeeft.
 6. Is de druk 2 bar? Draai beide kranen dan dicht. Maak allebei de kanten van de slang los en vang het resterende water op in de emmer.
 7. Schakel de cv-ketel weer in. De waterdruk zal vervolgens iets afnemen, wat normaal is. Ontlucht vervolgens het systeem en controleer na een halfuur of de druk inderdaad tussen 1,5 en 2 bar blijft.
 1. Wacht een tijdje (bijvoorbeeld een uur) en controleer opnieuw de druk op de drukmeter van de cv-ketel.
 2. Als de druk weer is gedaald, kan er mogelijk sprake zijn van een lekkage. Inspecteer radiatoren, leidingen en verbindingen op tekenen van lekkage.

Dit stappenplan kan u helpen om eenvoudige problemen met uw cv-systeem te identificeren en oplossen. Als u ernstige lekkages of andere complexe problemen ervaart, is het altijd raadzaam om een professionele lekkage specialist in te schakelen.

Cv-lekkage laten opsporen met behulp van lekdetectie

Heeft u last van een mogelijke cv-lekkage maar is de oorzaak niet direct zichtbaar? Overweeg dan professionele hulp door gebruik te maken van geavanceerde lekdetectiemethoden. Lekdetectie voor cv-installaties maakt gebruik van moderne technologieën om de exacte locatie en omvang van een lekkage vast te stellen, zelfs als deze zich achter muren, vloeren of in leidingen bevindt.

Methoden bij een cv-lekkage opsporen

Bij het opsporen van een cv-lekkage zijn er verschillende effectieve methoden beschikbaar. Allereerst is visuele inspectie cruciaal, waarbij wordt gekeken naar tekenen van lekkage zoals roest, kalkafzetting, verkleuring of vochtplekken rondom de cv-installatie. Verder gebruiken wij de volgende technieken:

Wij zullen een lek in de verwarming opsporen door middel van een thermografische camera. Met een thermografische camera is het mogelijk om temperatuurverschillen tussen vocht binnen en buiten de verwarming in kaart te brengen. Het vocht wat buiten uw verwarming is gelekt zal kouder zijn dan het vocht binnen de verwarming. Op deze manier kan de locatie van de bron van een verwarmingslek heel eenvoudig in kaart worden gebracht.

Tip: ook bij het opsporen van een warmtelek bieden wij hulp! Met de thermografische camera kunnen we inzichtelijk maken waar de meeste warmte uw woning verlaat.

Een druktest wordt uitgevoerd om de integriteit van het systeem te beoordelen door de druk te meten en mogelijke lekkages te identificeren.

Deze methode omvat het volgen van de stroming van rook of kleurstof om de exacte locatie van de lekkage vast te stellen.

Door een combinatie van deze methoden toe te passen, kan een nauwkeurige diagnose van de cv-lekkage worden verkregen.

Waarom kiezen voor lekdetectie?

lekdetectie specialist

Het tijdig opsporen van lekkages brengt vele voordelen met zich mee:

 • Minimale schade: zo voorkomt u verdere verspreiding van water en minimaliseert u de schade aan uw eigendommen.
 • Kostenbesparing: lekdetectie voorkomt dat kleine problemen uitgroeien tot dure herstelwerkzaamheden, dit zorgt voor kostenbesparingen.
 • Energie-efficiëntie: het draagt bij aan een lagere energierekening en verbeterde energie-efficiëntie.

Tip: bel niet direct een loodgieter of bouwbedrijf, deze zal onnodig hak- en breekwerk uitvoeren.

Waarom OTL Nederland inschakelen?

Bij OTL Nederland bent u verzekerd van professionele lekkage onderzoek met vele voordelen:

 • Ervaren experts: ons team bestaat uit goed opgeleide en gekwalificeerde professionals.
 • Betrouwbare resultaten: dankzij onze geavanceerde technieken en expertise leveren wij nauwkeurige en snelle resultaten.
 • Klanttevredenheid: klanttevredenheid staat bij ons voorop.

Wacht niet langer! Schakel vandaag nog OTL Nederland in voor professionele lekdetectie.

Onze werkwijze

Er bevindt zich een lekkage in of rondom uw huis. U weet echter niet precies waar deze lekkage zich bevindt. Het lek kan namelijk voor veel extra kosten zorgen in uw huis. Dit wilt u natuurlijk zo veel mogelijk voorkomen.

Neem op tijd contact met ons op om de lekkage zo snel mogelijk te detecteren. Op deze manier kunnen wij snel een afspraak met u maken om de lekkage te detecteren. Vaak kunnen we dezelfde dag nog langskomen.

Vervolgens komen wij bij u langs om de lekdetectie uit te voeren. Met behulp van apparatuur kunnen wij, zonder hak- en breekwerk, de lekkage detecteren. Naast waterlekkages kunnen wij ook warmtelekken opsporen.

U krijgt van ons een duidelijke rapportage met daarin de locatie van de lekkage. Op deze manier weet de loodgieter wat er moet gebeuren om het lek te dichten. Daarnaast is deze rapportage handig voor de verzekering.

Direct uw lekkage op laten sporen?

Maak een afspraak. Vaak kunnen we dezelfde dag nog langskomen.

Werkgebied

Met een landelijke dekking biedt OTL Nederland uitgebreide diensten voor het opsporen van lekkages. Wij reageren snel, zodat we de schade tot een minimum beperken.

Het probleem rondom uw verwarming laten verhelpen

De locatie van de bron van de lekkage rond uw verwarming wordt heel nauwkeurig in een uitgebreid rapport vastgelegd. Dit rapport kunt u vervolgens aan een loodgieter geven, die op zijn beurt voor een passende oplossing kan zorgen.

Wilt u meer weten over het gebruik van een thermografische camera wanneer wij een lek in de verwarming opsporen? Neem geheel vrijblijvend contact met OTL lekdetectie op om de mogelijkheden door te spreken.

Wie kan een lekkende cv-leiding repareren?

verwarming lektEen lekkende cv-leiding kan worden gerepareerd door een professionele loodgieter met ervaring in het werken met verwarmingssystemen. Hier zijn de belangrijkste experts die een lekkende cv-leiding kunnen repareren:

 1. Loodgieters: gespecialiseerde loodgieters zijn experts in het installeren, onderhouden en repareren van sanitair- en verwarmingssystemen, waaronder cv-leidingen.
 2. Cv-monteurs: deze vakmensen zijn namelijk gespecialiseerd in verwarmingssystemen, inclusief cv-leidingen en ketels.
 3. Verwarmingsspecialisten: experts op het gebied van verwarmingssystemen, inclusief radiatoren, ketels en leidingen, zijn bekwaam in het opsporen en herstellen van lekkages in cv-leidingen.
 4. Installatiebedrijven voor verwarmingssystemen: bedrijven die verwarmingsinstallaties aanleggen en onderhouden, hebben immers gekwalificeerde vakmensen in dienst die lekkende cv-leidingen kunnen repareren.
 5. Onderhouds- en reparatiebedrijven: diverse bedrijven zijn gespecialiseerd in het onderhoud en de reparatie van cv-systemen. Deze professionals hebben de expertise om lekkages in cv-leidingen aan te pakken.

Het is van essentieel belang om een erkende professional in te schakelen om een lekkende verwarming te repareren. Ze hebben de juiste kennis, ervaring en vaardigheden om het probleem nauwkeurig te diagnosticeren en effectief te herstellen, en zorgen ervoor dat uw cv-systeem veilig en efficiënt blijft functioneren.

Veelgestelde vragen

Of cv-lekkage gedekt is door uw verzekering, hangt af van uw verzekeringspolis en het type dekking dat u heeft. Over het algemeen worden onverwachte schade en lekkages in huis gedekt door een opstalverzekering. Het is echter belangrijk om uw polisvoorwaarden goed te lezen en in sommige gevallen kan aanvullende dekking voor specifieke zaken, zoals lekkages, nodig zijn. Neem contact op met de verzekeringsmaatschappij voor meer informatie over de dekking van cv-lekkage.

U kunt op verschillende manieren vaststellen of uw verwarming lekt:

 • Controleer ten eerste op vochtige plekken rondom de cv-ketel, radiatoren en leidingen.
 • Let vervolgens op roestvorming of kalkafzetting, wat op een lekkage kan duiden.
 • Controleer ten slotte de druk op de manometer; een drastische drukdaling kan wijzen op een lekkage.

Zodra u vermoedt dat er een lekkage is, schakel dan een professionele lekspecialist in voor een grondige inspectie.

Om uw cv-systeem af te tappen, volgt u deze stappen:

 • Schakel eerst de cv-ketel uit en laat deze afkoelen.
 • Sluit vervolgens een tuinslang aan op het aftappunt van de cv-ketel.
 • Laat het andere uiteinde van de tuinslang in een afvoer of emmer hangen.
 • Open vervolgens het aftappunt en laat het water volledig weglopen.

Enkele tekenen van een mogelijk defect expansievat zijn:

 • Constante drukvariaties in het cv-systeem.
 • Lekkages rond het expansievat.
 • Gebulde of beschadigde behuizing van het expansievat.

Als u vermoedt dat het expansievat stuk is, neem dan contact op met een professionele monteur om vervolgens een diagnose te stellen en eventuele reparaties uit te voeren.

De frequentie van bijvullen hangt af van het type cv-systeem en de grootte ervan. Over het algemeen wordt aanbevolen om de waterdruk in uw cv-systeem regelmatig te controleren, bijvoorbeeld maandelijks. Als de druk lager is dan de aanbevolen waarden (meestal tussen 1,5 en 2 bar), moet u de cv-ketel bijvullen. Het is belangrijk om dit regelmatig te doen om de efficiëntie en werking van uw cv-systeem te waarborgen. Raadpleeg de handleiding van de cv-ketel voor specifieke instructies over hoe u dit het beste kunt doen.

Bij OTL Nederland begrijpen we dat een snelle respons essentieel is bij lekkage situaties. We streven ernaar om zo spoedig mogelijk hulp te bieden. Neem direct contact met ons op en we zullen ons best doen om u op korte termijn van dienst te zijn. Onze planning is flexibel en we zorgen ervoor dat uw lekdetectieprobleem met de vereiste urgentie wordt behandeld.

Onze lekdetectieservice is gebaseerd op professionele expertise en geavanceerde technieken. Wanneer u OTL Nederland inschakelt, kunt u het volgende verwachten:

 • Grondige inspectie en identificatie van het lek
 • Gebruik van geavanceerde technologieën zoals ultrasone detectie en thermografie
 • Nauwkeurige rapportage van de leklocatie en bevindingen
 • Advies en aanbevelingen voor de juiste vervolgstappen
 • Transparante communicatie en professionele service

Contact

Lekkage op laten sporen? Wij zijn bereikbaar van:

Maandag t/m vrijdag: 08:00 tot 20:00
Zaterdag: 10:00 tot 17:00
Zondag: gesloten

Lekdetectie specialist inschakelen? Bel dan direct: