Lekken opsporen met kleurstofmethode

Het kiezen van de juiste lekdetectie methode is essentieel bij een snelle aanpak van de lekkage. De keurstofmethode is een techniek die vooral wordt toegepast in situaties waar er sprake is van een lekkage waarbij water in beweging is. Door het toevoegen van de kleurstof kan snel en accuraat de lekkage achterhaald worden. 

  • Snel en efficiënt
  • Hak- en breekwerk vaak niet nodig
  • Verzekering vergoedt lekdetectie in veel gevallen

Kleurstofmethode

Een lekkende kraan is vervelend, maar veroorzaakt geen schade of al te veel overlast. Repareren is ook heel eenvoudig, aangezien het lek zowel zichtbaar als hoorbaar is. Andere vormen van lekkages zijn echter minder eenvoudig op te sporen en te repareren, maar ze kunnen wel voor behoorlijk wat overlast en schade zorgen. Het kiezen van de juiste lekdetectie methode is dan ook essentieel bij een snelle aanpak van de lekkage. Er zijn dan ook verschillende methoden waarmee men snel en effectief lekkages kan opsporen.

De kleurstofmethode is een techniek die vooral wordt toegepast in situaties waar er sprake is van een lekkage waarbij water echt in beweging is. Er worden kleurstoffen aan het water toegevoegd waardoor men zeer snel en accuraat de lekkage kan achterhalen en repareren.

Wanneer wordt deze methode toegepast?

kleurstofmethodeKleurstoffen gebruiken om lekkages te ontdekken, kan een zeer effectieve methode zijn maar de methode kan echter niet in elke situatie worden gebruikt. Zo mogen kleurstoffen nooit worden toegevoegd aan waterleidingen. Voor het opsporen van lekkages in waterleidingen, is men dus aangewezen op een andere lekdetectie methode. Belangrijke voorwaarde van deze methode is dat er sprake is van een actieve lekkage, waarbij het water in beweging is. De methode is dan zeer effectief voor het opsporen van:

  • Een lekkage van zwembadleidingen
  • Lekkage van afvoerleidingen
  • Een lekkage van daken
  • Lekkage van de airconditioning
  • Een lekkage van vloerverwarmingen
  • Lekkage van CV-installaties

Bij lekkages waarbij water niet in beweging is, zal deze methode dus niet of een heel stuk minder effectief zijn waardoor wij kiezen in dergelijke gevallen voor een ander soort lekdetectie methode.

Hoe werkt deze methode precies?

De kleurstofmethode is een eenvoudige methode waarbij men kleurstoffen toevoegt aan de bron van de watertoevoer. Door vervolgens te kijken waar het gekleurde water tevoorschijn komt, kan men relatief eenvoudig vaststellen dat er een lekkage is en waar deze zich precies bevindt. Wanneer men verschillende kleuren gebruikt, is het zelfs mogelijk tegelijkertijd verschillende leidingen te inspecteren.

Deze methode kan OTL Nederland dus in verschillende situaties gebruikt worden, maar is vooral zeer effectief wanneer men onder tijdsdruk een lek moet ontdekken. Denk bijvoorbeeld aan een lekkend dak of wanneer de lekkage voor grote overlast zorgt.

Werkgebied

U kunt ons overal in Nederland inschakelen voor het uitvoeren van lekdetecties.

Wij werken onder andere in:

Wij komen zo snel mogelijk bij u langs!

Neem direct contact op: