Kan ik zelf de buitenmuur impregneren tegen vocht?

 In techniek

Last van doorslaand vocht of vochtvlekken? Door de buitenmuur te impregneren tegen vocht voorkomt vochtproblemen en schade als gevolg daarvan. In dit artikel leggen we uit waarom het belangrijk is om uw buitenmuur te impregneren tegen vocht, welke materialen u hiervoor nodig heeft en krijgt u een eenvoudig stappenplan.

Waarom is het belangrijk om mijn buitenmuur te impregneren tegen vocht?

Doorslaand vocht kan leiden tot vochtvlekken op de binnen- en buitenmuren, schimmel, los behang, schilferende verf, muffe geuren in het huis of groene aanslag op de gevel. Het impregneren van uw buitenmuur is een effectieve methode om doorslaand vocht tegen te houden. Bij het impregneren brengt u een transparante beschermlaag op de buitenmuur om te voorkomen dat er vocht naar binnendringt. Met andere woorden, u maakt de gevel waterdicht. Daarnaast zorgt het impregneermiddel ervoor dat vuil zich moeilijker aan de gevel kan hechten. Hierdoor zal de gevel minder snel moeten worden gereinigd en blijft deze er langer als nieuw uitzien. Een buitenmuur die vocht opneemt kan niet alleen leiden tot vochtproblemen, maar ook tot structurele schade aan de gevel. Het vocht in de muren kan bevriezen, kan vervolgens gaan uitzetten en kan scheuren in de voegen en de gevelstenen veroorzaken. Dit kan leiden tot dure herstelwerkzaamheden aan de gevel.

Wat heeft impregneren te maken met lekdetectie?

Als u de buitenmuur niet impregneert, dan kan het dus zo zijn dat er vochtplekken binnen in huis ontstaan door regen. In dat geval zult u niet direct weten waar waar de lekkage vandaan komt. Dit kan namelijk te maken hebben met een lekkage aan een leiding, maar dus ook vocht dat van buitenaf naar binnendringt. Als u de buitenmuur laat impregneren, dan kunt u dit laatste al uitsluiten. Zo kan een lekdetectiespecialist veel gerichter zoeken naar het probleem. Daarnaast zult u dus geen last meer hebben van doorslaand vocht en dus verkleind u de kans op een lekkage.

Welke materialen heb ik nodig om mijn buitenmuur te impregneren tegen vocht?

U wilt de gevel impregneren en vraagt zich af welke materialen u nodig heeft om zelf de buitenmuur goed te impregneren tegen vocht? U heeft de volgende materialen nodig:

 1. Een drukspuit. Hiermee kunt u het impregneermiddel op de buitenmuur aanbrengen.
 2. Een trechter. Deze kunt u gebruiken om zo min mogelijk impregneermiddel te verspillen wanneer u het in de drukspuit doet.
 3. Het impregneermiddel. Het impregneermiddel is een vloeistof die de buitenmuur beschermt tegen vuil of vocht. Dit middel is in verschillende varianten verkrijgbaar.
 4. Beschermende kleding en handschoenen. Impregneer is een agressief middel. Zorg ervoor dat uw huid en lichaam zo weinig mogelijk in aanraking komt met het impregneermiddel.
 5. Een trap. Deze heeft u nodig om de hogere stukken van de buitenmuur goed te kunnen impregneren.
 6. Afdekmateriaal. Hiermee dekt u de vensterbanken, ramen, kozijnen, grond af. Zoals eerder vermeld kan het agressief middel deze voorwerpen aantasten.

Het stappenplan om de buitenmuur te impregneren

 1. Zorg ervoor dat u de gevel goed schoonmaakt. Hierdoor kan de buitenmuur het impregneer beter opnemen. Dit leidt tot een verbeterd en duurzaam resultaat.
 2. Plaats het afdekmateriaal onder de gevel die u wilt impregneren neer en plak de grond, ramen, kozijnen en deuren af.
 3. Trek vervolgens beschermende handschoenen en kleding aan.
 4. Vul nu pas de drukspuit met het middel. Gebruik hierbij de trechter om verspilling te voorkomen.
 5. Breng het impregneer aan op de buitenmuur.
 6. Deel de buitenmuur op in verschillende vlakken. Dit zorgt ervoor dat u systematisch te werk gaat en niets overslaat.
 7. Werk van boven naar beneden tijdens het impregneren van de muur.

Let op met het werken in de hoogte. U bent misschien niet gewend om met een drukspuit te werken en tegelijkertijd op een ladder te werken. Wees goed uitgerust en ga voorzichtig te werk. Zorg ervoor dat u genoeg tijd heeft om de klus in één keer te klaren.

Toch liever een impregnatie expert inschakelen?

Twijfelt u aan uw impregnatievaardigheden? Neem geen onnodig risico, voorkom dat het impregneren niet correct wordt uitgevoerd, schakel een expert in. Op deze manier zult u ook geen last krijgen van lekkages in de toekomst. Is het voor u al te laat? Dan kunt u altijd een lekdetectie specialist inschakelen om de lekkage in de muur op te sporen.

Aanbevolen berichten
Tocht in huisLekkage warmtewisselaar cv ketel