Is een lekkende cv-ketel gevaarlijk?

 In waterlek

Heeft u thuis een cv-ketel? Die kans is bijzonder groot. Dit apparaat zorgt er namelijk voor dat u een warme douche kunt nemen. Ook verwarmt de ketel het water in uw verwarmingsinstallatie. Het apparaat kan op den duur echter te maken krijgen met problemen. Zo kan er bijvoorbeeld een storing ontstaan. Uw cv-ketel kan daarnaast gaan lekken. Er kan water uit de installatie ontsnappen, maar ook gas. Bij een lekkage in de cv-ketel wordt echter lang niet altijd direct ingegrepen. Maar is dit eigenlijk wel verstandig? Wij behandelen hier of een lekkende cv-ketel gevaarlijk is.

Mogelijke oorzaken van een lek in uw ketel


De meeste cv-ketels hebben tegenwoordig een levensduur van om en nabij de 12 jaar. De apparaten zijn gemaakt van degelijke materialen, waardoor ze lange tijd meegaan. Dit betekent echter niet dat u 12 jaar lang geen problemen ervaart met uw ketel. Ondanks de lange levensduur kan er tussentijds bijvoorbeeld een lekkage in de cv-ketel ontstaan. Dit is vaak het gevolg van achterstallig onderhoud. Onderhoudt u de ketel niet of nauwelijks? Dan kunnen onderdelen namelijk gaan slijten. Dit kan een storing tot gevolg hebben, maar ook een lekkage in de cv-ketel.

Is een lekkende cv-ketel gevaarlijk of juist niet?


Is een lekkende cv-ketel gevaarlijk? Veel mensen denken dat een lekkage in de cv-ketel niet gevaarlijk is. Indien er een plas water onder de ketel staat, is er inderdaad niet direct sprake van gevaar. Het water kan weliswaar schade aanrichten aan de vloer, maar het ontsnapt vaak maar in kleine hoeveelheden uit het apparaat. Er kan echter ook gas ontsnappen uit uw ketel. We doelen in dit geval op koolmonoxide. Dit gas ontstaat bij onvolledige verbranding en een tekort aan zuurstof. Koolmonoxide is een geur en kleurloos gas. Toch kan dit zeer gevaarlijk zijn. Indien u dit gas inademt, kunt u er hoofdpijn van krijgen. Ook veroorzaakt koolmonoxide vaak een misselijk gevoel. Krijgt u een te grote hoeveelheid van dit gas binnen? Dan kan dit zelfs een dodelijke afloop hebben. Een lekkage in de cv-ketel kan dus wel degelijk gevaarlijk zijn.

Reparatie van een lekkende cv-ketel


Vermoedt u dat er sprake is van een lekkage in de cv-ketel? Laat dan eens een lekdetectie expert van OTL lekdetectie langskomen. Wij kunnen namelijk lekdetectie toepassen om te kijken of er al dan niet sprake is van een lekkage. Op deze manier weet u direct waar u aan toe bent. Blijkt uit onze inspectie dat er een lekkage in de cv-ketel zit? Wacht dan niet met het verhelpen van het probleem. Ga niet zelf aan de slag met de reparatie, maar laat dit ook over aan een vakman. Wij kunnen u helpen met de juiste vakman te vinden. Op deze manier weet u namelijk zeker dat het lek op de juiste manier gedicht wordt. Hierdoor krijgt u binnenkort niet opnieuw te maken met een lekkende cv-ketel.

Aanbevolen berichten
lekkage vloerverwarmingwaterlekkage in huis opsporen