Hoe kunt u lekkages in huis voorkomen?

 In warmtelek, waterlek

Een lekkage voorkomen is absoluut beter dan er eentje moeten laten repareren. Maar wat is een lekkage precies en hoe zorgt u er dan voor dat er in huis geen lekkage kan ontstaan? Het is al vervelend genoeg als u een lekkage in huis ontdekt, waterschade is naast brandschade namelijk één van de vervelendste soorten schade die u in huis kan oplopen. In deze blog leest u van alles over lekkages en vooral hoe u een lekkage kan voorkomen. Er worden tips gegeven die u zeker in de praktijk kunt brengen. Lekkages voorkomen kan mogelijk erg veel geld schelen.

Wat is een lekkage?

Een lekkage is niets minder dan een kapotte leiding door een scheur of breuk. Hierdoor kan vocht uit de leiding ontsnappen en zijn weg vinden naar de muren, vloer of het plafond. Water beweegt en kruipt waar het gaan kan. De bron van de lekkage is daarom nooit op het punt waar de lekkage in uw huis tot uiting komt. Door waterschade kan er ook nog eens vervelende schimmel ontstaan. Schimmel door waterschade is meestal donker van kleur. Op deze schimmel komen dan weer bacteriën en ongedierte af. Schimmel in huis is daarom een negatieve factor voor uw gezondheid. Sommige mensen zijn allergisch voor schimmels, als u bijvoorbeeld astma heeft dan kunt u erg veel last hebben van schimmels.

Verschillende soorten lekkages

Op het moment dat u een lekkage wil voorkomen, moet u wel weten welke soort lekkages er allemaal bestaan. Een lekkage kan op verschillende plekken in huis ontstaan. Hieronder vind u een overzicht welke plekken in het huis extra aandacht vereisen voor het voorkomen van een lekkage.

1. Lekkage door de verwarming

lek verwarming opsporen

Een lekkage door de verwarming is één van de meest voorkomende soorten lekkages. Een lekkage voorkomen kan door de verwarming goed te onderhouden. Een lekkage door de verwarming wordt meestal pas veel later opgemerkt doordat het dan maar om een hele kleine lekkage kan gaan. Het kost tijd voor zo een lekkage aan de oppervlakte zichtbaar wordt.

2. Lekkage in een afvoerbuis

Op het moment dat u bijvoorbeeld een nieuwe badkamer laat installeren, kunnen de afvoerbuizen beschadigd raken. Als u in huis aan het klussen bent kan een gaatje in de muur of vloer in de buurt van een afvoer al een beschadiging tot gevolg hebben. Let er dus goed op dat u de blauwdrukken van de leidingen in het huis raadpleegt, voordat u zomaar gaat boren.

3. Lekkage in de waterleiding

De waterleidingen in huis komen op een bepaald punt als één leiding binnen, waarna hij in meerdere leidingen wordt verdeeld. Er moet namelijk een leiding naar de keuken, maar ook naar het toilet of naar de badkamer. Juist op het punt waar de waterleidingen van elkaar splitsen, kunnen lekkages ontstaan. Laat de leidingen dus eens per jaar of tenminste om de twee jaar inspecteren.

Tips om lekkages te voorkomen

Om te voorkomen dat u een lekkage in huis krijgt, is het belangrijk om het huis goed te onderhouden. Een lekkage voorkomen lukt vaak al door aandacht aan de leidingen en het huis te besteden. Lees hier een aantal tips die u helpen om een lekkage te voorkomen:

1. Zorg dat u weet waar de hoofdkraan zich bevindt

Op het moment dat u twijfelt of er een lekkage in uw huis is, kan u maar beter per direct de hoofdkraan dicht draaien. Dan weet u zeker dat er geen water meer door de leidingen stroomt als u een lekkage vermoedt. Door de hoofdkraan af te sluiten, voorkomt u ernstige waterschade. Bel meteen een loodgieter die advies over de situatie kan geven.

2. Gebruik nooit chemische ontstoppers in uw leidingen

Wanneer u in een wat ouder huis met karakter woont, kan het zijn dat de leidingen al wat versleten zijn. Als het doucheputje of gootsteen verstopt raakt, heeft men de neiging om deze vol met chemicaliën te gooien. Maar deze chemische goedjes kunnen ernstige schade aan de leidingen veroorzaken. Zorg dus dat verstopte putjes en gootstenen met natuurlijke ontstoppers behandeld worden. Dit is ook nog eens beter voor het milieu.

3. Zorg ervoor dat de dakgoten in het najaar niet verstopt raken

Een lekkage kunt u voorkomen door te zorgen voor een schone dakgoot. In het najaar vallen alle blaadjes van de bomen en dit kan de dakgoot verstoppen. Het nadeel hierbij is, dat regenwater niet meer weg kan stromen en in uw dak trekt. Dit leidt dan weer tot een vervelende lekkage.

4. De meterstand verraadt een mogelijke lekkage

Wanneer u de meterstand eens in de zoveel tijd checkt, kunnen opvallende verhogingen eerder opgemerkt worden. Als u denkt dat er een lek in de leidingen zit, schrijf de waterstand dan op voordat u naar bed gaat. Controleer de volgende ochtend of de stand hetzelfde is. Zorg er dan wel voor dat u tussendoor geen water gebruikt. Als de waterstand afwijkt, duidt dit op een lek in een van uw leidingen.

5. Geef wat extra aandacht aan de gekitte naden in de badkamer

Kitnaden verliezen hun kracht na een bepaalde periode. De naden in de badkamer kunnen op den duur meer water door gaan laten. Dit kan dan weer tot een lekkage leiden. Zorg er dus voor dat u de naden opnieuw kit als dit nodig blijkt te zijn. Dat is namelijk ook een hele goede manier om een lekkage te voorkomen.

6. Zorg dat de wasmachine in een lekbak staat

Een lekbak kan een eventuele lekkage voorkomen. Wanneer de wasmachine direct op de vloer staat, kan dit bij een lekkende wasmachine een lekkage tot gevolg hebben. Lekbakken zijn niet duur en zorgen ervoor dat water uit de wasmachine wordt opgevangen. De kans op waterschade in huis wordt dan sterk vermindert.

7. Voer regelmatig een dakinspectie uit

Door een aantal keer per jaar uw dak te laten inspecteren, kunt u lekkages voorkomen. De inspecteur onderzoekt de dakbedekking op losse onderdelen of scheuren en naden.

8. Bomen rondom uw huis controleren

Staan er hoge bomen rondom uw huis? Dan doet u er goed aan om overhangende takken te verwijderen. Zodat deze geen schade aan uw dak kunnen veroorzaken.

9. Voegen badkamer en keuken

Niet alleen in de kitnaden kunnen voor lekkages zorgen. De voegen in de badkamer en keuken kunnen ook water doorlaten. Controleer het voegwerk dus regelmatig om lekkages in huis te voorkomen.

10. Doucheputje controleren

Bekijk daarnaast ook meteen de kitnaden en voegen bij uw doucheputje. Dit kan ervoor zorgen dat uw douchputje gaat lekken.

11. Buitenkraan in de winter afsluiten

In winter kan de buitenkraan bevriezen en zelfs knappen. Om dit te voorkomen kunt u in de winter de buitenkraan afsluiten en de waterleidingen aftappen. Zo zal deze niet bevriezen en dus ook niet knappen.

Het voordeel van lekkages voorkomen

Het grootste voordeel van een lekkage voorkomen is toch wel dat u serieuze kosten bespaart. Ook zorgt u er bij het voorkomen van een lekkage voor dat de kwaliteit van de woning niet wordt aangetast. Een lekkage brengt veel waterschade met zich mee. Als water begint te schimmelen op de muren en plafond is dit ook nog eens gevaarlijk voor uw gezondheid. Een lekkage kan op allemaal verschillende manieren ontstaan. Vandaar dat het belangrijk is dat u zich ervan bewust bent hoe u met het water en de waterleidingen in uw huis omgaat.

Om een lekkage te voorkomen kunt u ervoor kiezen om één keer per jaar de leidingen te laten inspecteren. Een inspectie voor de waterleidingen zorgt ervoor dat er op tijd actie kan worden ondernomen bij versleten of kapotte leidingen. Als u in een nieuwbouwhuis woont, zijn de leidingen net nieuw. Maar ook dan is het raadzaam om de leidingen bijvoorbeeld om de twee jaar te laten checken. Waterschade is het laatste waar u op zit te wachten wanneer u net in een gloednieuw huis bent ingetrokken. Vaak inspecteert een loodgieter de leidingen al tegen een kleine vergoeding. Mochten er werkzaamheden uitgevoerd dienen te worden, dan kunt u een vrijblijvende offerte aanvragen.

De gevolgschade die u voorkomt

Als u zich aan onze tips houdt, dan kunt u veel schade in huis voorkomen. De vier meest voorkomende vormen van gevolgschade zult u dus niet ervaren:

  • Schade aan de vloer
  • Plafond schade
  • Vieze geur in huis
  • De inboedel raakt beschadigd

De conclusie om lekkages te voorkomen

Wanneer u op uw huis gesteld bent is het dus belangrijk dat uw het huis in het geheel goed onderhoudt. Een lekkage voorkomen lukt het beste wanneer u zich ervan bewust bent, welke factoren tot een lekkage kunnen leiden. Wanneer u de mogelijkheden op een lekkage vermijdt, voorkomt u een vervelende lekkage in huis. Mocht u al last hebben van een lekkage? Dan kunt u OTL Nederland inschakelen om lekdetectie uit te voeren.

Recente berichten
waterlekkage in huis opsporenlekkage bovenburen