Hoe kunt u tocht bij uw voordeur voorkomen?

 In warmtelek

Tocht bij de voordeur kan ontzettend vervelend zijn. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat uw energierekening toeneemt, doordat warme lucht naar buiten wordt gezogen. Ook kan tocht uw weerstand verslechteren, waardoor u sneller ziek zal worden. Wij hebben gelukkig verschillende manieren om tocht bij de voordeur te voorkomen. Dit begint bij het opsporen van de oorzaak. Mogelijk sluit de deur niet goed aan op het kozijn, of bevindt er zich aan de onderzijde van de deur een kier. Bij de voordeur kan ook een brievenbus voor tocht in huis zorgen. Laat eventueel een lekdetectie uitvoeren om de bron van tocht in huis te achterhalen.

Vergeet uw woning niet te ventileren

Hoewel tocht vervelend is, blijft het belangrijk om uw woning goed te ventileren. Zo houdt u de luchtvochtigheid in huis op peil en gaat u vochtproblemen tegen. Daarbij zorgt het ventileren van de woning er bijvoorbeeld voor dat de concentratie koolmonoxide in huis niet te hoog wordt.

Tochtwering aanbrengen bij uw duren en ramen

Er zijn verschillende vormen van tochtwering die u aan kunt brengen rond ramen en deuren. U kunt kiezen voor een tochtvaldorpel, een tochtprofiel in het kozijn, een dorpelprofiel en bijvoorbeeld een tochtafsluiter voor de brievenbus. Ook tochtbanden kunnen de oplossing vormen. Meer uitleg over deze verschillende vormen van tochtwering leest u hieronder.

  • Tochtvaldorpel: dit wordt onderin de deur gemonteerd en is niet zichtbaar. Als de deur sluit zal de valdorpel zakken tot de vloer.
  • Tochtprofielen in het kozijn: hierbij worden tochtstrippen rondom de deur geplaats. Hierdoor zal er geen koude wind komen tussen de deur en het kozijn.
  • Dorpelprofielen: een dorpelprofiel wordt gemonteerd op de onderdorpel van het kozijn of onderaan de deur.
  • Tochtafsluiter brievenbus: vaak ontstaat er toch doormiddel van de brievenbus doordat de brievenbus niet goed aansluit. Een tochtafsluiter met klep kan hierbij helpen.

Verschillende tochtbanden

Tochtbanden zijn er in verschillende soorten. U heeft de keuze uit een E-profiel, wat ook wel kroonband genoemd wordt, een D-profiel, een P-profiel, een O-profiel en een I-profiel. Het is afhankelijk van de oorzaak van de tocht, welke van deze profielen het meest geschikt is voor het verhelpen van tocht. Een P-profiel is bijvoorbeeld ideaal voor het afdichten van een relatief grote kier. Bij ramen met onregelmatige kieren gebruikt men een O-profiel. Denk aan een houten kozijn, welke niet helemaal egaal blijft te zijn.

Alles over tochtstrippen

Zoals u reeds las, zijn er verschillende soorten tochtstrippen. Het is belangrijk vooraf uit te zoeken, welke van deze profielen tochtstrippen het beste past bij de plek waar u de strip wilt gaan gebruiken. De tochtstrippen zijn doorgaans voorzien van een dubbelzijdige plakrand aan de achterzijde. Het maakt dat het aanbrengen van een tochtstrip heel eenvoudig is. Houd er rekening mee, dat de ondergrond goed schoon moet zijn om te voorkomen dat de strip niet goed blijft plakken.

Alles over dorpeltochtwering

Naast een tochtstrip kan ook een dorpeltochtwering de oplossing voor u vormen. Bij een dorpeltochtwering wordt voorkomen dat er een stroom koude lucht onder uw deur door kan lopen. Dit doet u bijvoorbeeld door een band over de onderzijde van uw deur te schuiven. Ook kunt u op de vloer een dorpel monteren, welke deze stroom koude lucht blokkeert. Het nadeel van zo’n rand is dat dit het lastiger maakt de vloer schoon te houden en daarbij de kans vergroot dat u struikelt. Het is voor veel mensen reden om de tochtwering op de deur aan te brengen.

Verschillende soorten deur strips tegen voordeur tocht

We noemen deze vorm van dorpeltochtwering ook wel een deurstrip. Echter kan een deurstrip niet alleen onder deur worden aangebracht, maar ook aan de zijkant hiervan. Let bij het gebruik van deurstrips goed op de kleur hiervan. Deze moet aansluiten op de kleur van uw deur. Er zijn ook transparante deur strips verkrijgbaar.

Overige kieren opvullen voordeur tocht   Tocht voordeur

Naast de kieren die zich rond de ramen en deuren in huis bevinden, kunnen er ook op andere plekken kieren zitten. Denk bijvoorbeeld aan kleine gaten in de muur. Het opvullen van kieren doet u bijvoorbeeld met muurvuller. Wij gebruiken muurvuller bij kieren met een diepte tot twee à drie centimeter. Het kan noodzakelijk zijn de muurvuller in meerdere lagen aan te brengen.

De voordelen van een tochtvrij huis op een rij

Het gebruik van een tochtstrip, dorpel of andere oplossing voor het voorkomen van tocht in huis kent verschillende voordelen. Reeds las u al, dat tocht voor een onnodig hoog energieverbruik kan zorgen. Er wordt warme lucht uit uw woning onttrokken, waardoor de cv-ketel extra moet stoken. Een ander voordeel van een tochtvrij huis is het feit, dat uw weerstand minder snel zal worden aangetast. De tocht maakt dat u sneller te maken zal krijgen met een verkoudheid of griep. Klachten die gerelateerd zijn aan reuma kunnen ook verergeren door tocht.

Waarom u niet moet wachten met tocht bij voordeur!

Wellicht stelt u het tochtvrij maken van uw woning al enige tijd uit. Zonde, want het kan u veel geld besparen en levert daarbij andere voordelen op. Laat u waar nodig helpen bij het tochtvrij maken van de woning. Bijvoorbeeld, wanneer u wilt weten waar zich de tocht in huis bevindt. Dit zal niet altijd direct duidelijk zijn! Soms heeft u mogelijk helemaal niet door dat het tocht. Een lekdetectie door OTL Nederland kan in dergelijke situaties uitkomst bieden.

Recente berichten
lekkende kraanwarmteverlies woning