Hoe kan ik condens in huis voorkomen?

 In waterlek

Condens is een normaal verschijnsel, maar wanneer er sprake is van constante condens in huis, kan dit allerlei vervelende gevolgen hebben. Wanneer er  constante condens in huis aanwezig is, dan betekent dit dat de luchtvochtigheidsgraad te hoog is. Door de luchtvochtigheid te verbeteren, kunt u dit effectief aanpakken en oplossen.

Wat is condens of condensvorming?

Condens is een natuurlijke reactie die ontstaat wanneer warme lucht in aanraking komt met een koude ondergrond. Wanneer u bijvoorbeeld een warme douche neemt, dan zullen de ramen, die kouder zijn dan het douchewater, al snel beslaan. Hetzelfde effect zien we wanneer u op spiegels of brillenglazen ademt. De warme adem komt terecht op een koud oppervlakte, waardoor condensvorming, ook wel damp ontstaat. De condens verdwijnt langzaam doordat de lucht die op de spiegel, het raam of de brilglazen terecht is gekomen, langzaam afkoelt. Wanneer de luchtvochtigheid te hoog is in uw woning, dan zult u veel vaker dan normaal last hebben van bijvoorbeeld beslagen ramen, zonder dat hier aanleiding voor lijkt te zijn.

Verschil tussen condens en een lekkage

Condens is niet hetzelfde als een lekkage. Wanneer er condens ontstaat op bijvoorbeeld leidingen, is het gehele oppervlak door de damp nat geworden. Om erachter te komen of u te maken heeft met condensvorming of een lekkage kunt u de gehele leiding droogmaken. Als zich na het afdrogen weer langzaam druppels vormen is er sprake van condens. Deze druppels zijn dan weer ontstaan door de aanwezige damp. Als de leiding na het afdrogen nog op maar één plek blijft druppelen, heeft u te maken met een lekkage. Het is noodzaak om een lekkage zo snel mogelijk te laten repareren. Zo voorkomt u veel schade.

De gevolgen van condens in uw woning

Te veel condensvorming in uw woning kan allerlei gevolgen hebben, op de eerste plaats voor uw gezondheid. Wanneer de luchtvochtigheid te hoog is, zult u zich sneller moe voelen en vaak minder energie hebben. Een te hoge condensgraad in de woning leidt vaak tot hoofdpijn en kan daarnaast kortademigheid veroorzaken. Verder nodigt een te hoge condensgraad allerlei ongedierte aan. Zilvervisjes bijvoorbeeld, maar ook kakkerlakken zijn dol op een wat vochtige, warme omgeving. Hetzelfde geldt voor allerlei soorten schimmels. Die gedijen in een vochtige ruimte uitstekend. De kans dat muren, vloeren en houten materialen door schimmel worden aangetast is bij een te hoge luchtvochtigheid heel groot.

Hoe kan ik condens oplossen?

Wanneer u tot de conclusie komt dat de vochtigheidsgraad in uw woning te hoog is, zijn er een aantal zaken die u direct kunt doen om het probleem aan te pakken. Zet bijvoorbeeld elke dag de ramen open, zodat ruimten in uw woning goed kunnen doorluchten. Wanneer u gebruik maakt van de badkamer, zorg er dan voor dat de ruimte geventileerd wordt en dat u na het douchen de condens van ramen verwijderd. Laat de doucheruimte zo droog als mogelijk achter. Verder doet u er verstandig aan om tijdens het koken altijd de afzuigkap aan te zetten. Daarnaast kan het ook zo zijn dat er inwendig condensatie plaatsvindt. Dit is het geval indien de condensatie in de muur of vloer zit. In zo’n situatie is de plaatsing van de condensatie moeilijk te bepalen. Een lekdetectiespecialist zou u hierbij kunnen helpen. Via endoscopen kunnen details worden gecontroleerd, waarbij infrarood beelden u meer inzicht geven.

Hoe kan ik condensvorming voorkomen?

Condensvorming in huis is normaal, maar te veel is vervelend en ook gewoon heel goed te voorkomen. Door bijvoorbeeld dubbele beglazing te gebruiken, kunt al een groot deel van de condensvorming voorkomen.  Daarnaast dient u er voor te zorgen dat er voldoende geventileerd wordt in huis. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld ventilatiefilters laten installeren. Zorg er daarnaast voor dat u uw woning goed onderhoud. Controleer muren op opstijgend vocht en repareren kieren in houten vloeren die ontstaan door beschadiging of slijtage. Wanneer u deze eenvoudige maatregelen neemt, zal de vochtigheidsgraad weer een normaal, gezond en leefbaar niveau bereiken.

Aanbevolen berichten
Lekkage huurwoningMuur injecteren tegen optrekkend vocht