Hoe een lekkage in het plafond laten drogen?

 In waterlek

Is er een waterleiding in de verdiepingsvloer gesprongen en heeft u hierdoor een lekkage in het plafond. Dan zorgt dit voor de nodige schade. Helaas wordt zo’n lek niet altijd direct opgemerkt. Het hoeft in dat geval namelijk niet zo te zijn dat het water uit het plafond stroomt bijvoorbeeld. Nee, zo’n lekkage herkent u vaak aan een vochtplek. Ziet u ineens een vochtplek op het plafond? Dan doet u er goed aan direct in actie te komen. Het lek moet namelijk gedicht worden om de schade te beperken. Laat dit bij voorkeur over aan een lekdetectiespecialist. Is het lek gedicht? Dan zit er ongetwijfeld nog vocht in het plafond. Dit moet er natuurlijk zo snel mogelijk uit. Maar hoe kunt u een lekkage in het plafond laten drogen?

Wat moet u doen bij een lekkage bij uw plafond?

Bij waterschade aan het plafond is het allereerst belangrijk om de bron van de waterschade te achterhalen. Mogelijk is er sprake van een lekkende leiding, die tussen uw plafond en de eerste etage van uw woning loopt. Een lekkage in uw plafond drogen kan ook noodzakelijk zijn als de douchebak in de badkamer op verkeerde wijze aangesloten is. Er loopt bij een verkeerd aangesloten douchebak vocht tussen de douchebak en het plafond. Vaak is een dergelijk lek in de badkamer zelf niet direct te zien. Nadat u de bron van de lekkage gevonden heeft, kunt u de lekkage drogen. Maak bijvoorbeeld gebruik van een warmtebron, of plaats een vochtvreter in de ruimte. Lekkage plafond drogen

Beperk de hoeveelheid vocht in uw plafond

Bij veel mensen gaan de alarmbellen niet direct rinkelen wanneer zij een vochtplek op het plafond zien. Hierdoor wordt de schade als gevolg van een lekkage in het plafond vaak alleen maar groter. Komt u wel direct in actie bij een lekkage in uw plafond? Dan betekent dit nog niet dat u het lek ook direct vindt. Soms is het betrekkelijk lastig om de bron van een lekkage op te sporen, zeker wanneer het lek in uw plafond zit. Om te voorkomen dat u veel open moet breken, schakel een lekdetectiespecialist in. Hij beschikt over speciale apparatuur om de bron van een lek te lokaliseren. Op deze manier beperkt u de waterschade en kost het  minder tijd om uw plafond te laten drogen.

Hoe lang moet waterschade op wanden of het plafond drogen?

Het is afhankelijk van de ernst van de waterschade op een wand of plafond, hoe lang het duurt voordat de vochtplek droog genoeg is. Het gebruik van een hygrometer kan u hierbij helpen. De hygrometer vertelt u meer over de luchtvochtigheid in uw woning. Vergelijk de luchtvochtigheid in de ruimte waar zich de lekkage bevindt eens met de luchtvochtigheid in andere ruimtes. De luchtvochtigheid moet laag genoeg zijn, alvorens u kunt beginnen aan het herstel van de waterschade.

Herstellen, repareren of bijwerken waterschade wanden en plafond

Op het moment dat de luchtvochtigheid laag genoeg is en de wanden of uw plafond voldoende gedroogd zijn, kunt u starten met het herstel. Gebruik een ventilator of een warmtebron om de vochtplek in de laatste fase nog wat extra te laten drogen. U kunt de vochtplek vervolgens voorzichtig van het plafond schrapen, om het plafond vervolgens opnieuw te schilderen of stuken. Bij hout kan het noodzakelijk zijn om de houten planken of balken te vervangen. Waterschade kan de constructie verzwakt hebben. Zo kan er sprake zijn van houtrot in deze balken en planken.

Waterschade herstellen via verzekering

De kans bestaat dat de waterschade gedekt is via uw verzekeraar of de verzekeraar van een partij die klussen in huis heeft uitgevoerd. In een dergelijke situatie hoeft u de kosten voor een lekkage aan het plafond drogen niet zelf te bekostigen. De verzekeraar neemt deze kosten op zich. In de polis van uw opstalverzekering leest u hier meer over. Houd er rekening mee, dat de verzekeringsinspecteur de schade mogelijk eerst op wil nemen alvorens u start met het herstel. lekkage bovenburen

Kosten waterschade herstellen muren en plafond

Schakelt u een professional in voor het herstellen van uw muren en plafond, dan zijn de kosten van diverse factoren afhankelijk. Denk aan de aard van de lekkage die de waterschade veroorzaakt heeft, de omvang van de waterschade, het type materiaal dat hersteld moet worden, enzovoorts. Een lekdetectiespecialist kan u hier vaak meer over vertellen bij het verhelpen van de lekkage, die de waterschade aan uw wanden en plafond veroorzaakt heeft.

Schakel een specialist in bij lekkage plafond

Het drogen van een plafond is geen makkelijke opgave. Het heeft namelijk geen zin om met een handdoek over het materiaal te wrijven waar de lekkage zit. De oppervlakte wordt zo mogelijk een stuk droger, maar in het plafond blijft het vochtig. Sommige mensen gebruiken een föhn om hun plafond te laten drogen. Bij een kleine vochtplek is dit een oplossing. Gaat het om een grote vochtplek? Dan is een föhn natuurlijk niet ideaal. Om uw plafond goed en snel te laten drogen schakelt u daarom een lekdetectiespecialist in. Hij beschikt namelijk over speciale apparatuur. Hiermee wordt de exacte locatie van de lekkage opgespoord. Waardoor u het lek kunt laten repareren en daardoor wordt het een stuk makkelijker om uw plafond te drogen.

 

Aanbevolen berichten
lekkage bovenburenlekkende kraan