Gaslekkage opsporen

Ruikt u een gaslucht in uw woning? Dan is het noodzakelijk om direct actie te ondernemen. Afhankelijk van waar de gaslekkage zich bevindt, kan het probleem op verschillende manieren opgelost worden.

 • Snel en efficiënt
 • Hak- en breekwerk vaak niet nodig
 • Verzekering vergoedt lekdetectie in veel gevallen

Heeft u last van een gaslek?

Ruikt u binnenshuis een gaslucht, dan is het noodzakelijk dat u direct actie onderneemt. Het kan zijn dat u vergeten bent om na het koken de gaskraan dicht te draaien, maar er kan ook sprake zijn van een gaslekkage. De eerste twee stappen die bij een dergelijke situatie worden aanbevolen zijn het openen van ramen en deuren en het afsluiten van de hoofdgaskraan.  Gebruik vervolgens geen open vuur binnenshuis voordat u weet wat de oorzaak van de gaslucht is.

Wat is een gaslek?

Een gaslek treedt op wanneer er onbedoeld gas ontsnapt uit een gasleiding, apparaat of opslagcontainer. Dit kan leiden tot ernstige risico’s voor zowel mensen als eigendommen. Het gas dat het meest voorkomt in huishoudens is aardgas, dat wordt gebruikt voor koken, verwarming en warmwatervoorziening.

De risico’s van een gaslek zijn niet te onderschatten. Gaslekken kunnen resulteren in explosies, branden en vergiftiging door inademing van de gassen. Een lek kan worden veroorzaakt door beschadigde leidingen, slechte installatie, versleten afdichtingen, of storingen in apparaten.

Hoe herken ik een gaslek?

Het herkennen van een gaslek is van cruciaal belang om snel te kunnen handelen en de veiligheid te waarborgen. Gaslekken kunnen ernstige risico’s met zich meebrengen, waaronder explosies, branden en vergiftiging. Hier zijn enkele belangrijke tips om een gaslek te herkennen:

 • Een ongewone, zwavelachtige geur
 • Sissend of fluitend geluid in de buurt van een gasleiding
 • Gezondheidsklachten (zoals duizelig-, misselijkheid, hoofdpijn en/of vermoeidheid)
 • Planten die plotseling afsterven
 • Verhoogde gasrekening
 • Zichtbare schade aan leidingen of apparaten

Gaslek? Dit moet u doen:

 1. Ventileer: open ramen en deuren
 2. Sluit gasapparaten
 3. Gebruik geen open vlammen
 4. Verlaat het gebouw
 5. Bel de hulpdiensten

Laat een professional het lek opsporen en repareren, door te bellen naar: 085-0768954.

Wat zijn de risico’s van een gaslek?

Vermoedt u dat er een lek in de gasleiding zit, dan kunt u niet een paar dagen wachten om hier iets aan te doen. Gas is explosief en een vonkje is al voldoende om een explosie te veroorzaken. Wij geven u graag meer informatie of u gas in huis ruikt, of niet. Daarnaast is het langdurig inhaleren van gas niet bevorderlijk voor uw gezondheid. Wanneer gas zich met andere stoffen vermengd, kan het zelfs levensbedreigende situaties veroorzaken. Neem dus altijd direct maatregelen om een eventuele gaslek op te sporen en te laten repareren.

Soorten lekkages

OTL Nederland is gespecialiseerd in het opsporen van diverse lekken, of het nu gaat om water- of warmtelekken. Onze expertise stelt ons in staat om onder andere de volgende veelvoorkomende lekkages te identificeren.

Gevolgen lekkages

Waterlekkages en warmtelekkages kunnen verschillende gevolgen hebben.

Gevolgen waterlekkages:

 • Schade aan eigendommen
 • Schimmel- en vochtplekken
 • Verzwakking fundering
 • Houtrot
 • Roestvorming

Gevolgen warmtelekkages

 • Energieverspilling
 • Hogere energiekosten
 • Negatieve milieueffecten
 • Comfortproblemen
 • Verhoogde energiebehoefte

Direct uw lekkage op laten sporen door OTL Nederland?

Technieken

Om de verschillende lekkages te detecteren, hanteren we diverse technieken. Hieronder staan een aantal van onze veelgebruikte technieken.

Voordelen lekdetectie

Het tijdig laten opsporen van een lek biedt de volgende voordelen:

 • Vroegtijdige detectie
 • Kostenbesparing
 • Waterbesparing
 • Energie-efficiëntie
 • Preventie van schimmel en schade aan structuren
 • Tijdsbesparing
 • Betrouwbaarheid en gemoedsrust

Direct uw lekkage op laten sporen door OTL Nederland?

Hoe sporen wij een gaslek op?

Vermoedt u een gaslek, dan zijn er twee manieren waarop u dit kunt controleren. De eerste is door dit gewoon zelf te doen, de tweede is door dit door een specialist uit te laten voeren. Wilt u zelf controleren of er een lek in de gasleiding zit, dan kunt u wat water met afwasmiddel mengen en het schuim dat ontstaat op de gasleiding uitsmeren. Wanneer het schuimt bubbelt, dan betekent dit dat er inderdaad een lek zit. Deze methode is geschikt wanneer de gasleiding op een makkelijk bereikbare plek zit. Is dat niet het geval, dan kan een specialist met geavanceerde lekdetectie methoden bepalen of en waar zich een gaslek bevindt.

Een gaslekkage in huis opsporen

Een lekdetectiespecialist gebruikt gespecialiseerde technieken en apparatuur om gaslekkages nauwkeurig in huis op te sporen. Hier zijn de stappen en methoden die ze kunnen gebruiken:

Wij maken vaak gebruik van gevoelige gasdetectoren. Deze apparaten kunnen verschillende soorten gassen detecteren, waaronder aardgas en propaan. Ze meten de concentratie van gassen in de lucht en kunnen een alarm activeren wanneer ze een hogere concentratie dan normaal detecteren.

Deze methode maakt gebruik van ultrasone geluidsgolven om de karakteristieke geluiden van een gaslek te detecteren. Wanneer gas ontsnapt, creëert het een hoge frequentie geluid dat niet hoorbaar is voor het menselijk oor, maar wel kan worden opgevangen door ultrasone detectieapparatuur.

Een andere methode is het gebruik van zeepwater. De lekdetectiespecialist brengt een mengsel van water en zeep aan op mogelijke lekgebieden, zoals fittingen en aansluitingen. Als er een gaslek is, zal het ontsnappende gas bellen in het zeepwater creëren, waardoor het lek visueel kan worden vastgesteld.

Deze gevoelige instrumenten worden gebruikt om het exacte punt van een gaslek te lokaliseren. Wij maken gebruik van een sonde die kan worden gebruikt om nauwkeurig de bron van het lek te identificeren.

Hoewel thermische camera’s vaak worden geassocieerd met warmte, kunnen ze ook worden gebruikt om gaslekkages op te sporen. Wanneer gas ontsnapt, kan het een temperatuurverschil veroorzaken, wat door een thermische camera kan worden gedetecteerd.

Het is belangrijk op te merken dat het opsporen van gaslekkages een gespecialiseerde vaardigheid is die training en ervaring vereist. Het wordt sterk aanbevolen om bij vermoedens van gaslekkages altijd een professionele lekdetectiespecialist in te schakelen, omdat dit veiliger en nauwkeuriger is dan zelf proberen het lek op te sporen.

Kan ik zelf een gaslek in huis opsporen?

Het wordt sterk afgeraden om zelf de locatie van een gaslek in huis op te sporen, omdat dit gevaarlijk kan zijn en tot ernstige risico’s kan leiden. Gaslekkages zijn potentieel gevaarlijk vanwege de explosieve aard van gas. Zelf proberen het lek op te sporen kan leiden tot onbedoelde ontsteking, letsel of schade.

Het opsporen van gaslekken vereist specifieke kennis, ervaring en apparatuur, die doorgaans in handen zijn van lekdetectiespecialisten. Deze experts maken gebruik van geavanceerde technologieën zoals gasdetectors, ultrasone apparaten en thermische camera’s om nauwkeurig en veilig lekkages op te sporen zonder het risico van ontsteking.

Hoe kan ik een gaslekkage voorkomen?

gas boilerEen gaslekkage kunt u voorkomen. Wij benoemen zeven belangrijke tips:

 1. Regelmatig onderhoud: zorg voor jaarlijks onderhoud van gasgestookte apparaten, zoals boilers, kachels, ovens en drogers.
 2. Goede ventilatie: goede ventilatie voert eventuele ophoping van gas af en vermindert het risico op gasconcentratie.
 3. Professionele installatie: onjuiste installatie kan leiden tot lekken en gevaarlijke situaties.
 4. Gebruik een koolmonoxidemelder: installeer koolmonoxidemelders in belangrijke ruimtes in huis, vooral in de buurt van gasapparaten.
 5. Kijk uit voor symptomen: wees alert op symptomen van gasblootstelling, zoals hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en vermoeidheid.
 6. Gebruik gecertificeerde loodgieters: als u gasleidingen moet repareren, uitbreiden of aanpassen.
 7. Gasfornuis veilig gebruiken: gebruik gasfornuizen altijd volgens de instructies.

Het voorkomen van een gevaarlijke gasconcentratie is van vitaal belang voor de veiligheid van uzelf en uw huisgenoten.

Onze werkwijze

Er bevindt zich een lekkage in of rondom uw huis. U weet echter niet precies waar deze lekkage zich bevindt. Het lek kan voor veel extra kosten zorgen in uw huis. Dit wilt u natuurlijk zo veel mogelijk voorkomen.

Neem op tijd contact met ons op om de lekkage zo snel mogelijk te detecteren. Op deze manier kunnen wij snel een afspraak met u maken om de lekkage te detecteren. Vaak kunnen we dezelfde dag nog langskomen.

Vervolgens komen wij bij u langs om de lekdetectie uit te voeren. Met behulp van apparatuur kunnen wij, zonder hak- en breekwerk, de lekkage detecteren. Naast waterlekkages kunnen wij ook warmtelekken opsporen.

U krijgt van ons een duidelijke rapportage met daarin de locatie van de lekkage. Op deze manier weet de loodgieter wat er moet gebeuren om het lek te dichten. Daarnaast is deze rapportage handig voor de verzekering.

Direct uw lekkage op laten sporen?

Maak een afspraak. Vaak kunnen we dezelfde dag nog langskomen.

Werkgebied

Met een landelijke dekking biedt OTL Nederland uitgebreide diensten voor het opsporen van lekkages. Wij reageren snel, zodat we de schade tot een minimum beperken.

Waarom kiezen voor lekdetectie?

Het tijdig opsporen van lekkages brengt vele voordelen met zich mee. Kies daarom voor detectie van een lekkage voor OTL Nederland en profiteer van:

 • Minimale schade: door lekkages snel op te sporen, voorkomt u verdere verspreiding van water en minimaliseert u de schade aan uw eigendommen.
 • Kostenbesparing: vroegtijdige lekdetectie voorkomt dat kleine problemen uitgroeien tot grote en dure herstelwerkzaamheden, wat resulteert in aanzienlijke kostenbesparingen.
 • Energie-efficiëntie: door het opsporen en repareren van warmtelekken draagt lekdetectie bij aan een lagere energierekening en verbeterde energie-efficiëntie.

Tip: bel niet direct een loodgieter of bouwbedrijf, deze zal onnodig hak- en breekwerk uitvoeren.

Waarom OTL Nederland inschakelen?

lekdetectie specialist

Bij OTL Nederland bent u verzekerd van professionele lekkage onderzoek met vele voordelen, zoals:

 • Ervaren experts: ons team bestaat namelijk uit goed opgeleide en gekwalificeerde professionals.
 • Betrouwbare resultaten: dankzij onze geavanceerde technieken en expertise leveren wij nauwkeurige en snelle resultaten.
 • Klanttevredenheid: klanttevredenheid staat bij ons voorop.

Wacht niet langer! Schakel vandaag nog OTL Nederland in voor professionele lekdetectie. Ontdek onze geavanceerde technieken, geniet van de voordelen en vertrouw op de expertise van ons betrouwbare team. Samen zorgen we ervoor dat lekkages geen kans krijgen en uw eigendommen optimaal beschermd blijven.

Een gaslekkage laten verhelpen

Bij het repareren van de gaslek kan betekenen dat de leiding vervangen moet worden. Dit is afhankelijk van de grootte van het lek en de vraag of het materiaal van de leiding versleten is. Het kan ook zijn dat aansluitingen vervangen moeten worden. Een gaslek opsporen dichten, is dan ook eigenlijk echt een klusje voor de lekdetectiespecialist.

Wat zijn de kosten voor het oplossen van een gaslek?

De kosten voor het oplossen van een gaslek kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de ernst van het lek, de locatie van het lek, de benodigde reparaties en de tarieven van de professionals die worden ingeschakeld. Hier zijn enkele mogelijke kostenposten die kunnen worden overwogen:

 • Lekdetectie kosten: de kosten kunnen hiervoor variëren, afhankelijk van de gebruikte methoden en de moeilijkheid van het opsporen.
 • Reparatiekosten: deze kosten kunnen ook sterk variëren, afhankelijk van de aard van het lek en wat er moet worden hersteld.
 • Arbeidskosten: dit kan variëren op basis van de tarieven van de dienstverleners en de tijd die nodig is voor het uitvoeren van de reparaties.
 • Materiaalkosten: als onderdelen of materialen moeten worden vervangen, kunnen deze opgenomen worden in de totale kosten.
 • Bijkomende kosten: afhankelijk van de situatie kunnen er bijkomende kosten zijn.

Het is belangrijk om een professionele inschatting te krijgen van de kosten op basis van de specifieke situatie. Hoewel het oplossen van een gaslekkage kosten met zich meebrengt, kan snel handelen en effectieve reparaties onnodige schade en kosten in de toekomst voorkomen.

Veelgestelde vragen

Bij het vermoeden van een gaslek is snel en veilig handelen van vitaal belang. Het vermijden van bepaalde handelingen kan de risico’s verminderen en uw veiligheid vergroten. Hier zijn enkele belangrijke dingen die u absoluut niet moet doen bij een gaslek:

 • Gebruik geen open vuur, zoals sigaretten, lucifers en/of aanstekers
 • Zet elektrische apparaten bovendien niet aan of uit
 • Probeer het lek niet zelf te repareren
 • Neem ook geen onnodige risico’s

Of een gaslek verzekerd is, hangt af van uw specifieke verzekeringspolis en de voorwaarden van de verzekeraar. Over het algemeen kunnen de kosten die verband houden met het opsporen en repareren van een gaslek mogelijk worden gedekt door een opstalverzekering of een inboedelverzekering, afhankelijk van de situatie. Om er zeker van te zijn of een gaslek onder de dekking van uw verzekeringspolis valt, raden wij ten zeerste aan om contact op te nemen met uw verzekeringsmaatschappij en hun polisvoorwaarden door te nemen.

In huis zijn er verschillende huishoudelijke objecten die een potentieel risico op gaslekkage kunnen vormen. Het is belangrijk om alert te zijn op deze objecten om de veiligheid te waarborgen. Hier zijn enkele potentiële bronnen van gaslekkage in huishoudelijke objecten:

 1. Gasfornuis en oven: gasfornuizen en ovens zijn directe bronnen van aardgas. Als de aansluitingen, leidingen of kleppen beschadigd zijn of niet goed afgesloten, kan er vervolgens een lek optreden.
 2. Gasdroger: gasgestookte drogers gebruiken gas om warmte te genereren. Een defecte leiding of een losse verbinding kan ook een lekkage veroorzaken.
 3. Gasboiler en waterverwarmer: gasgestookte boilers en waterverwarmers kunnen een lekkage veroorzaken als de leidingen, kleppen of aansluitingen niet goed zijn afgedicht.
 4. Gasopenhaard: gasgestookte openhaarden vormen ook een potentieel risico op lekkage als de gasleidingen of aansluitingen niet correct zijn geïnstalleerd.
 5. Gasgestookte koelkasten en vriezers: sommige oudere koelkasten en vriezers werken op gas en kunnen vervolgens lekkages veroorzaken als de afdichtingen versleten zijn.
 6. Gasbarbecue: buitengrills op gas kunnen ook lekkages veroorzaken als de aansluitingen of slangen beschadigd zijn.
 7. Kachels: gasgestookte kachels zijn ook mogelijke bronnen van lekkage want de onderdelen kunnen niet goed zijn onderhouden of als er sprake is van slijtage.

Om de veiligheid te waarborgen, is het van belang om regelmatig onderhoud uit te voeren aan gasgestookte apparaten en leidingen. Laat daarom jaarlijks een professionele inspectie uitvoeren om eventuele problemen tijdig op te sporen en te verhelpen.

Ja, soms kan een gaslek een sissend of fluitend geluid veroorzaken, vooral bij hoge druk lekken.

Aardgas, dat veel in huishoudens wordt gebruikt, is van nature geurloos. Maar fabrikanten voegen een zwavelachtige geur toe, vergelijkbaar met rotte eieren, om detectie te vergemakkelijken. Als u deze geur ruikt, kan dit wijzen op een gaslek.

De locatie van gasleidingen in huis kan variëren, maar ze zijn meestal te vinden nabij gasgestookte apparaten, zoals een gasfornuis, waterverwarmer, of verwarmingsinstallaties. Een gaslek kan ook in de grond voorkomen. Wij kunnen u helpen bij een gaslek opsporen in de grond.

Een gasleiding mag niet lekken. Zelfs kleine lekken kunnen gevaarlijk zijn en moeten onmiddellijk worden aangepakt.

Ja, inademen van gas, zoals aardgas of propaan, kan gevaarlijk zijn omdat het zuurstof kan verdringen en koolmonoxidevergiftiging kan veroorzaken. Het is belangrijk om blootstelling aan gas te vermijden en bij vermoedens van een lek direct actie te ondernemen.

Het inschakelen van lekdetectie door OTL Nederland heeft verschillende voordelen ten opzichte van het direct benaderen van een loodgieter:

 • Nauwkeurige detectie: lekdetectiespecialisten zijn gespecialiseerd in het opsporen van lekkages met behulp van geavanceerde technieken en apparatuur. Hierdoor kunnen ze de exacte locatie van het lek identificeren, waardoor gerichte reparaties mogelijk zijn.
 • Kostenbesparing: door eerst lekdetectie uit te laten voeren, kunt u onnodig breekwerk en kosten vermijden die gepaard gaan met het willekeurig zoeken naar de lekkagebron.
 • Preventie van verdere schade: vroegtijdige lekdetectie voorkomt verdere verspreiding van water, waardoor u structurele schade, schimmelgroei en andere nadelige gevolgen kunt voorkomen.
 • Efficiëntie: door een gespecialiseerd lekdetectiebedrijf in te schakelen, bespaart u tijd en energie, omdat zij de juiste apparatuur en expertise hebben om het probleem snel en efficiënt op te lossen.

Heeft u nog andere vragen? Aarzel niet om contact op te nemen met ons deskundige team. We staan namelijk klaar om u te helpen om lekkages te zoeken.

Bij OTL Nederland begrijpen we dat een snelle respons essentieel is bij lekkage situaties. We streven ernaar om zo spoedig mogelijk hulp te bieden. Neem daarom direct contact met ons op en we zullen ons best doen om u op korte termijn van dienst te zijn. Onze planning is flexibel en we zorgen er ook voor dat uw lekdetectieprobleem met de vereiste urgentie wordt behandeld.

Onze lekdetectieservice is gebaseerd op professionele expertise en geavanceerde technieken. Als u OTL Nederland inschakelt, kunt u het volgende verwachten:

 • Grondige inspectie en identificatie van het lek
 • Gebruik van geavanceerde technologieën zoals ultrasone detectie en thermografie
 • Nauwkeurige rapportage van de leklocatie en ook de bevindingen
 • Advies en aanbevelingen voor de juiste vervolgstappen
 • Transparante communicatie en professionele service

Contact

Lekkage op laten sporen? Wij zijn bereikbaar van:

Maandag t/m vrijdag: 08:00 tot 20:00
Zaterdag: 10:00 tot 17:00
Zondag: gesloten

Lekdetectie specialist inschakelen? Bel dan direct: