Lekken opsporen met behulp van endoscopie

Voor het detecteren van lekken zijn verschillende technieken te hanteren. De endoscopie methode is een van de meest effectieve technieken. Deze methode is namelijk zeer geschikt voor situaties waarin het lek zich bevindt op plekken die zeer moeilijk bereikbaar zijn. Hierbij kan gedacht worden aan een waterbak, douchecabine, het afvoerkanaal van de gootsteen of een spouwmuur. 

  • Snel en efficiënt
  • Hak- en breekwerk vaak niet nodig
  • Verzekering vergoedt lekdetectie in veel gevallen

Zelfs de kleinste lekkage kan voor grote problemen zorgen. Het opsporen van een lekkage is dan ook een kwestie van snel werken. Daarnaast dienen er ook de juiste methoden worden gebruikt. Er bestaan namelijk verschillende technieken voor het opsporen van een lekkage. Voor elke situatie is er dan ook een techniek die net wat effectiever is dan de andere. Endoscopie is daarom een zeer geschikte lekdetectie methode. Deze techniek is namelijk gemaakt voor situaties waarin het lek zich bevindt op lastig bereikbare plekken. Denk hierbij aan de waterbak van uw douche of het afvoerkanaal van de gootsteen. Deze techniek is echter ook gemaakt voor een lek dat zich achter een spouwmuur bevindt.

Bij welke lekkages wordt endoscopie gebruikt?

Endoscopie is op de eerste plaats een zeer effectieve methode voor het opsporen van lekkages op lastig bereikbare plekken. De slang die wij gebruiken maakt het namelijk mogelijk om letterlijk in de leidingen te kijken. Daarmee kunnen wij de precieze locatie van het lek opsporen. Om die reden zullen wij deze techniek met name gebruiken voor het opsporen van lekkages in:

  • Afvoerleidingen
  • Zwembadleidingen
  • Vijverwater (af- en aanvoerleidingen)
  • Spouwmuren
  • Moeilijk toegankelijke locaties

Hoe werkt deze methode precies?

Endoscopie

Bij endoscopie maakt onze lekdetectie specialist gebruik van een camera. Deze camera is vervolgens bevestigd op een 2 tot 3 meter lange slang. Hierdoor is deze flexibel genoeg om de meest onbereikbare plekken te inspecteren. Aan het eind van de slang is vervolgens een minicamera gemonteerd. De slang heeft daarnaast een diameter van 8-10 millimeter en is verbonden aan een laptop. Daardoor kunnen wij de beelden bekijken die door de camera worden opgenomen. Bij het uitvoeren van een endoscopie lekdetectie, boort men eerst een klein gaatje in de leiding. Hierdoor zullen wij de slang leiden. Dit gaatje zullen wij na het onderzoek uiteraard weer netjes en zorgvuldig dichten.

De slang wordt vervolgens door de leiding geduwd. De camera kan nu in elke richting worden bewogen. Waardoor elk deel van de leiding kan worden geïnspecteerd. Zo kunnen wij vervolgens de lekkage opsporen. Endoscopie wordt niet alleen ingezet om lekkages op te sporen, maar is bijvoorbeeld ook ideaal als inspectie methode waarmee lekkages kunnen worden voorkomen. Deze methode wordt tevens toegepast om luchtafvoerleidingen en ventilatiesystemen mee te controleren.

Werkgebied

U kunt ons overal in Nederland inschakelen voor het uitvoeren van lekdetecties.

Wij werken onder andere in:

Wij komen zo snel mogelijk bij u langs!

Neem direct contact op: