Lekken opsporen met de drukproef

Met de drukproef methode kunnen we lekken opsporen in o.a. leidingen en installaties. Door druk te zetten op de waterleidingen kan gekeken worden waar er drukverlies ontstaat.

  • Snel en efficiënt
  • Hak- en breekwerk vaak niet nodig
  • Verzekering vergoedt lekdetectie in veel gevallen

Drukproef uitvoeren bij lekkages

Een lekkage is niet alleen vervelend maar kan ook behoorlijke schade aanrichten. Wanneer u het vermoeden heeft dat er mogelijk ergens een lekkage is, dan is het dus belangrijk zo snel als mogelijk actie te ondernemen. Doorgaans zult u in eerste instantie proberen optisch vast te stellen waar de lekkage zich bevindt maar helaas is dat vaak behoorlijk lastig en soms zelfs onmogelijk. Door specifieke technieken te gebruiken, is het echter wel mogelijk om snel en zeer nauwkeurig vast te stellen of er sprake is van een lekkage en waar deze zich bevindt.

Er bestaan verschillende methoden voor het opsporen van lekken in waterleidingen. Bijvoorbeeld kan de lekkage worden opgespoord door de drukproef methode te gebruiken. Hierbij wordt de lekkage opgespoord door waterleidingen onder druk te zetten en vervolgens te kijken of en waar er drukverlies ontstaat.

Wanneer is het een ideale opsporingsmethode van lekkage?

drukproefDe drukproef techniek is een methode die in verschillende soorten situaties gebruikt kan worden. Belangrijk is dat de leidingen goed bereikbaar zijn en er een drukmeter geplaatst kan worden. De drukproef techniek wordt daarom vooral gebruik voor het opsporen van:

  • Een lekkage in warmwaterleidingen
  • Lekkages in koud waterleidingen
  • Een lekkage in zwembadleidingen
  • Lekkages in cv-installaties
  • Lekkages in de vloerverwarming

Hoe werkt de drukproef methode precies?

Bij het opsporen van lekkage via de drukproef methode, wordt er een drukmeter op de leiding geplaatst. Vervolgens wordt de leiding onder druk gezet waardoor men kan zien of er druk verloren gaat. Indien er geen drukverlies wordt geconstateerd, is er geen sprake van een lekkage. Fluctueert de druk echter, dan betekent dit dat er ergens water wegloopt en er dus een lekkage kan worden vastgesteld.  De snelheid waarmee de druk daalt, geeft aan hoe groot de lekkage is. Bij snel drukverlies, is er sprake van een grote lekkage, maar bij traag drukverlies zal er slechts een kleine lekkage zijn.

De drukproef methode kan worden gebruikt op complete leidinginstallaties, maar ook op delen ervan. Hierdoor is het mogelijk om heel specifiek de locatie van de lekkage aan te wijzen.  Het gebruik van de drukproef methode is vooral aan te raden wanneer men snel en zeer precies wil nagaan of en waar er sprake is van een lekkage. Hiervoor kunt u terecht bij een lekdetectie specialist. 

Werkgebied

U kunt ons overal in Nederland inschakelen voor het uitvoeren van lekdetecties.

Wij werken onder andere in:

Wij komen zo snel mogelijk bij u langs!

Neem direct contact op: