Lekken opsporen met akoestisch onderzoek

Voor het detecteren van lekken zijn verschillende technieken te hanteren. In de meeste gevallen wordt gebruik gemaakt van een thermografische camera om het lek op te sporen. In een aantal gevallen kan echter ook gebruik worden gemaakt van akoestisch onderzoek. Deze techniek behoort tot een van de meest eenvoudigste manieren om lekkages in beeld te krijgen. 

 • Snel en efficiënt
 • Hak- en breekwerk vaak niet nodig
 • Verzekering vergoedt lekdetectie in veel gevallen

Akoestisch onderzoek

Lekkage kan op verschillende plekken voorkomen en ook verschillende oorzaken hebben. Voordat men de oorzaak van de lekkage kan verhelpen, zal men eerst moeten vaststellen waar de lekkage zich precies bevindt. Een zeer effectieve methode om lekkage op te sporen, is het zogenaamde akoestisch onderzoek. Bij deze techniek wordt gebruik gemaakt van het geluid dat door de lekkage wordt geproduceerd. Door te luisteren naar het stromende water, kan onze lekdetectie specialist in de meeste gevallen de bron van de lekkage achterhalen.

Wanneer wordt dit onderzoek gebruikt?

akoestisch onderzoekEr zijn verschillende methoden die men kan gebruiken om lekkages op te sporen. Veel methoden vereisen echter het gebruik van ingewikkelde technologieën of instrumenten maar bij een akoestisch onderzoek is dat niet het geval. Het is dan ook een van de meest eenvoudige technieken voor het opsporen van lekkages, daardoor wordt Akoestisch onderzoek doorgaans ingezet bij lekkages in:

 • Warmwaterleidingen
 • Koud waterleidingen
 • CV-leidingen
 • Hydraulische waterleidingen

Hoe werkt een akoestisch onderzoek?

Wanneer water door de leiding loopt wordt er geluid geproduceerd.  Door de manier waarop leidingen zijn gelegd en geïsoleerd, hoort u eigenlijk zelden het geluid van stromend water en bij een lekkage is dat meestal niet anders.

 1. Doorgaans zal u eerst visueel vaststellen dat er ergens een lekkage is.
 2. Bij een akoestisch onderzoek wordt er eerst gebruik gemaakt van de verschillende toonhoogte die door het water uit de lekkage stroomt. De toonhoogte zal aan de bron van de lekkage veel sterker zijn dan op andere plekken. 
 3. Wanneer er een akoestisch onderzoek wordt uitgevoerd, dan gebruikt men vervolgens een stethoscoop om te bepalen waar de bron van de lekkage zich bevindt. Een relatief eenvoudige, maar zeer effectieve methode dus.
 4. Op plaatsen die lastig met een stethoscoop te bereiken zijn, maken wij ook wel gebruik van een microfoon.

Gebruik maken van het geluid om lekkage op te sporen is niet alleen eenvoudig en effectief, maar tevens minder kostbaar dan wanneer men andere technieken gebruikt. U ontvangt ook altijd een uitgebreide rapportage van de bevindingen en deze kunt u doorgeven aan bijvoorbeeld een loodgieter. Hij weet dan precies waar hij moet zijn, waardoor de lekkage effectief kan worden verholpen.

Werkgebied

U kunt ons overal in Nederland inschakelen voor het uitvoeren van lekdetecties.

Wij werken onder andere in:

Wij komen zo snel mogelijk bij u langs!

Neem direct contact op: